4 In Kip

Citroen kerriekip van het grillspit, gerookt met appelhout

Citroen kerriekipHet meeste werk voor mijn boek zit er inmiddels op. Na vier maanden intensief met barbecue bezig te zijn geweest zou je denken dat het me inmiddels wel een beetje de neus uitkomt, maar niets is minder waar! Ik wilde juist weer iets lekkers maken, experimenteren, nieuwe recepten ontwikkelen. Bij de fotosessie voor het boek ging ook mijn grillspit op de foto en ik bedacht me meteen dat ik dat veel te weinig gebruik. Om weer een beetje langzaam te wennen maakte ik deze citroen kerriekip.

Door de kerrie krijgt de kip een Oosters tintje, de citroen zorgt voor een frisse noot. Heb je nou geen grillspit voor je barbecue dan kun je de het citroen kerriemengsel natuurlijk ook op een beercan chicken of een gevlinderde kip smeren. Maar zo’n ronddraaiend kippetje heeft voor mij toch altijd iets extra feestelijks.

Citroen kerriekip van het grillspit

Ingrediënten:
1 hele kip
rasp van ½ citroen
sap van 1 citroen
2 theelepels olijfolie
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel Dijon mosterd
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel oregano
¾ theelepel zeezout
½ theelepel cayennepeper

Extra:
appelrookhout
grillspit

Bereiding:
Meng de ingrediënten van de marinade in een kom tot een papje.
Maak voorzichtig de huid van de kip los en smeer ongeveer ⅓ van de marinade onder het vel. Smeer de rest van de marinade over de kip. Dek af met plasticfolie en laat de kip minimaal 2 uur in de koelkast staan.

Richt je barbecue in voor indirect barbecueën met een grillspit op 175-200°C. (Ik leg in dit geval aan beide kanten van het spit kolen.)

Rijg de kip aan het spit en hang dit in de barbecue, start de motor, voeg een handje appelhout toe aan de kolen en grill de kip in ongeveer 1 uur tot 5 kwartier gaar.
De kip is gaar als een kernthermometer in het dikste stuk van de dij 82°C aangeeft en het sap dat uit de kip loopt helder is.

Haal de citroen kerriekip van het spit en laat haar 5 tot 10 minuten rusten voor je haar aansnijdt.

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reageer
  Peter
  zondag, 19 februari 2017 at 12:38

  Goedemiddag Dennis,

  Deze zondagmiddag is nauwelijks begonnen en het water loopt me nu al in de mond terwijl ik nog maar net ontbeten heb. Ja zondag een beetje rustig aangedaan. Wat ziet het er lekker uit en bij het lezen van de ingrediënten kan ik me al aardig voorstellen hoe het smaakt. Ziet er weer veelbelovend uit. Dank.

 • Reageer
  Tom
  zondag, 19 februari 2017 at 14:19

  Goedemiddag Dennis,

  was aan het denken hoe ik een kip kon kruiden naar de wensen van mij en de smaken van Giovanni ons peete kind, zijn smaken zijn kerrie/curryachtig dit is een uitkomst je recept,met een beetje van jou en wat van mezelf moet het zeker lukken je recepturen zij van hoge kwaliteit dank voor je. Succes met je boek.

 • Reageer
  Peter
  woensdag, 22 februari 2017 at 20:30

  Bedankt voor het delen van dit recept. Ik ga m zeker eens maken komende tijd.

 • Reageer
  Fred Hartog
  maandag, 24 december 2018 at 09:55

  Beste Dennis,

  Inmiddels bijna 2 jaar verder. Kreeg dit recept van een collega na dat ik hem vroeg of hij nog een lekker kip recept voor de kerst wist. Na het recept gezien te hebben was ik gelijk over stag en ga ik het op de 1ste kerstdag (2018) maken.
  We zijn met ze zessen dus heb ik gekozen voor twee kippen.
  Laat je later nog wel weten hoe het is afgelopen.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.