3 In Rub Review

Peprub – de barbecuekruiden van het PureBBQ team

PepRubPepRub is de rub van het PureBBQ wedstrijdteam. PureBBQ is een barbecueteam dat al een aantal jaar meeloopt in het wedstrijdcircuit. Buiten de KCBS wedstrijden -waar ik met mijn team de Sea Side Smokers ook aan meedoe- doen ze ook culinaire barbecuewedstrijden.

Qua wedstrijden doet PureBBQ het heel goed, regelmatig pakken ze bij de KCBS een eerste plaats in de categorieën, zijn een keer Grand Champion en een keer Reserve Grand Champion geworden, werden Nederlands Kampioen in de categorie kip 2015 en mochten vorig jaar naar The Jack Daniels Invitational, zo’n beetje de mooiste wedstrijd om voor uitgenodigd te worden voor de KCBS teams. Bij de culinaire wedstrijden doen ze het zelfs nog beter.

PureBBQ en de Sea Side Smokers zitten een beetje op hetzelfde niveau en het is dan ook vaak een gezonde onderlinge strijd tijdens de wedstrijden en meestal eindigen we dicht bij elkaar in de buurt.

Vorig jaar heeft PureBBQ hun eigen barbecue rub uitgebracht, PepRub. PepRub is vernoemd naar Erik Pepping alias Peppie. Met deze kruiden hebben ze al een aantal prijzen in de wacht gesleept dus de vermelding “award winning” op de bus is volledig terecht.

Ik kreeg deze bus alweer een tijd geleden van Erik met de vraag of ik hem wilde uitproberen. Nou heb ik een tijdje wat anders aan mijn hoofd gehad dan dingen uitproberen maar nu heb ik er weer zin in en en tijd voor. Dus één van de eerste dingen die ik heb uitgeprobeerd was deze bus rub. Ik ben wel van mijn vaste test methode afgestapt, dat werd te veel hetzelfde en het moet ook nog wel een beetje leuk blijven om te doen natuurlijk.

 

PepRub

De rub komt in een lekkere grote verpakking van 350 gram en is zit een beetje tussen grof en fijn in qua structuur. Je ziet sommige kruiden nog duidelijk zitten. Wat meteen opvalt is dat hij niet rood is, dat komt omdat er geen paprika inzit, iets dat in de meeste barbecue rubs wel zit. Verder zitten er geen allergenen, conserveringsmiddelen of kunstmatige kleur-, geur-, of smaakstoffen in.

Zodra ik de bus open maak ruik ik ui en knoflook verder is de geur licht zoet. Ook bij het proeven komen eerst ui en knoflook naar voren gevolgd door meer aardse tonen -ik denk dat dat de laurier en oregano is die ik proef- en daarna komt de hitte van chilipeper.

PepRub is hoog op smaak, ik denk dat er aardig wat zout in zit. Mij maakt dat niet uit, ik gebruik zelf ook altijd ruim zout in mijn koken en ben van mening dat dat de smaak ophaalt en erg ten goede komt. Maar ik hoor ook steeds meer geluiden om me heen van mensen die een hoop rubs te zout vinden.

Ik heb PepRub met wat plantaardige olie op kippenvleugels getest, zonder rookhout. Het resultaat was heerlijk. Niet een typische dertien in een dozijn barbecue rub zoals je vaak uit de VS treft. Maar een kruidenmengsel dat bijna mediterraan aandoet. Hoog op smaak, goed in balans, licht zoet, kruidig met een lekkere pittige nasmaak. Heerlijk op kip maar eigenlijk op alles volgens Erik en dat neem ik graag van hem aan!

PepRub is te koop bij Vuur en Rook.

Ik heb deze kruiden gekregen van PureBBQ. Voor het testen ervan krijg ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer
  Harry
  donderdag, 18 februari 2016 at 16:55

  Hoi Noskos, fijn om dit te lezen.

 • Reageer
  Erik Pepping
  vrijdag, 18 maart 2016 at 12:40

  Mooie review Dennis!
  Fijn dat de Nederlandse rub zo ook goed voor het licht komt in het veld van de vanzelfsprekende grote namen paprikarubs van over de oceaan.

  Groeten en zie je op de wedstrijden!
  Erik.

  (Kleine aanvulling, naast Reserve Grand Champion waren we ook een keer Grand Champion, op het BBQ Kampioenschap der Lage Landen in 2014, een gecombineerde KCBS / culinaire wedstrijd te België)

  • Reageer
   noskos
   maandag, 21 maart 2016 at 10:55

   Die had ik gemist!En daar heb ik nog wel gejureerd 😀

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.