2 In Reviews/ Rub Review

Rub Review: Flaming Dust

Flaming Dust
Faming Dust is de rub van het Zweedse barbecueteam Flaming Pig BBQ. Met deze rub won Flaming Pig BBQ een wedstrijd en naar aanleiding daarvan is de rub door de sponsor van die wedstrijd, Mill & Mortar, in productie genomen.
Het busje lijkt klein maar aan deze rub is geen zout en suiker toegevoegd. Dat mag je zelf doen en dat is geen gek idee. Vaak worden die twee ingrediënten als een goedkope vuller gebruikt en nu kun je tenminste zelf bepalen hoe zout en/of zoet je het wilt maken.
Aanbevolen wordt om op 1,5 theelepel rub, 2 theelepels bruine suiker en 1,5 theelepel zout toe te voegen.

rub-flamingdust-1Verpakking:
Vierkant busje, 50 gram.

Waar voor bedoeld:
Mij werd rundvlees aanbevolen, maar ook op kip werkt het fantastisch, naar mijn mening een prima allround rub.

Ingrediënten op de verpakking:
venkel
gember
zoethoutpoeder
steranijs
chilipeper
oregano
gerookte paprika
(op de gerookte paprika na zijn alle ingrediënten biologisch)

MSG / Ve-Tsin: Nee
Rookaroma: Nee
Antiklontermiddel: Nee

Structuur:
Grof

Geur:
Het eerste dat je tegemoet komt als je het busje open maakt is een sterke drop/anijs lucht, maar dat kan ook bijna niet anders met zoethout en steranijs als ingrediënten. Daardoor krijg je het idee met een zoete rub te maken te hebben maar dat komt denk ik door de associatie met drop.

Smaak uit het potje:
Bijna medicinaal, weer die dropsmaak maar wel met een venijnig pitje dat er achteraan komt. Eigenlijk zijn dat de overheersende dingen, maar normaal zit er zout en suiker in een rub dus door zo te proeven heb je een mengsel dat uit erg balans is

Flaming Pig on WingsSmaak op de kip:
Fantastisch! Ik had enkel zout toegevoegd, en wat een verrassing zeg. De dropsmaak was een heel stuk minder en het pittige was een een stuk getemperd. Wat overbleef was een mooie licht pittige rub. Voor mij ging het een beetje richting Azië, in de Chinese keuken wordt steranijs gebruikt in de 5-spice misschien daardoor. Maar een hele bijzonder, bijzonder lekkere en vooral zeer originele rub.

Waar te koop: Vuur en Rook, True2BBQ

Eindoordeel: 5/5

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reageer
  Egels jp
  woensdag, 24 maart 2021 at 07:37

  Wat is het verschil tussen dust en rub ?
  Wanneer word iets gedust of gerubt ?

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 26 maart 2021 at 00:08

   De engelse naam voor een BBQ kruidenmengsel is een rub. Een dust is over het algemeen een fijnere versie daarvan en die gebruik je nadat het vlees van het vuur komt om het nog wat extra smaak mee te geven. Maar in dit geval is het gewoon de naam die de makers aan hun mengsel hebben gegeven.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.