16 In Kip

Kipgyros op een pitabroodje met tzatziki – een Griekse maaltijd van de barbecue

Kip gyrosIk had al heel lang een Pinterest account maar ik deed er eigenlijk niet zo gek veel mee, maar omdat Evernote voor mij ook niet de oplossing is voor mijn barbecue inspiratie heb ik het toch weer opgepikt. Het leuke is dat je ook suggesties krijgt van dingen die je misschien ook wel interessant vindt en als je mensen met dezelfde interesses volgt dan kom je leuke dingen tegen. Net wat ik nog nodig had naast de meer dan 350 blogs en sites die ik al volg.
Maar op Pinterest kwam ik dus dit recept tegen van The Girl Who Ate Everything voor kipgyros. Normaal maak ik gyros van procureur of schouderkarbonades, dit recept vroeg om kipfilet, ik heb kippendijfilets gebruikt omdat die sappiger blijven op de barbecue. Ook was het originele recept niet voor de barbecue, maar dat is iets waar ik me natuurlijk niets van aantrek. Ook heb ik mijn eigen tzatziki erop losgelaten, gewoon omdat die nou eenmaal erg lekker is.

Wil je kijken wat ik zoal aan barbecue-inspiratie bij elkaar sprokkel, volg dan mijn BBQ Board op Pinterest.

Wat vonden we ervan? Best wel een lekker receptje! Een goed mager alternatief voor de wat vettere gyros die ik normaal maak. Al zou ik de volgende keer de oregano vervangen door mijn eigen gyroskruiden om te kijken of het dan nog wat meer uitgesproken Grieks smaakt. Maar ook zoals het nu is is het een lekker recept voor de komende warme zomermaanden,, heerlijk met een Griekse salade en een glaasje retsina.

Pita kipgyros met tzatziki

Ingrediënten:
2 volle eetlepels Griekse yoghurt
2 eetlepels olijfolie
sap van 1 citroen
1 eetlepel gedroogde oregano
2 theelepels knoflook, fijngehakt
2 theelepels rode wijnazijn
peper en zout
1 pond kippendijfilet

pitabroodjes
tzatziki (recept volgt hieronder)
tomaat in stukjes
rode ui in flinterdunne ringen

Bereiding:
Meng de yoghurt, olijfolie, citroensap, oregano, knoflook, wijnazijn, goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Kip gyros - marinadeDoe hier de kippendijfilets bij en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast. Dit gaat het handigst in een ziplock zak.
Kip gyros - marinadeMaak je barbecue klaar voor direct grillen op zo’n 175°C.
Gril de kippendijfilets gaar, keer ze regelmatig om verbranden te voorkomen. als de kippendijen gaar zijn, kerntemperatuur 73°C, mogen ze 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
kipgyros op de bbqAls de kip ligt te rusten kun je mooi de pitabroodjes opwarmen. Maak ze nat en gril ze op de barbecue totdat ze mooi bruin worden en opbollen, regelmatig keren zorgt dat ze niet verbranden. Tijdens het omdraaien bestrijk ik ze altijd met water, zo blijven ze lekker zacht.
kipgyros - de pita broodjesSnij na het rusten de kippendijen in dunne reepjes.
kipgyros

Om te serveren snij je de pita’s open, doet er eetlepel tzatziki in, dan reepjes kipgyros, wat tomatenstukjes en wat rode uien dan weer wat tzatziki.

Tzatziki
Ingrediënten:
500 ml dikke Griekse yoghurt (of volle yoghurt die je in een schone theedoek in een vergiet laat uitlekken)
1/2 komkommer
1 teen geraspte knoflook
zout en peper
1 theelepel dille
scheutje olijfolie

Bereiding:
Snij de komkommer in de lengte door en verwijder met een lepel de zaadjes. Rasp de komkommer en knijp het vocht er uit, dit gaat makkelijk door de rasp in een theedoek te doen.
Meng de yoghurt, komkommer, knoflook en dille, voeg zout en peper naar smaak toe en doe er een beetje olijfolie door. De tzatziki wordt lekkerder als je hem een paar uur in de koelkast zet zodat de smaken op elkaar in kunnen werken.

 

Dit vind je misschien ook leuk

16 Reacties

 • Reageer
  Ireen
  dinsdag, 3 juni 2014 at 18:16

  Dit ( jouw versie ) Kipgyros recept heb je niet geplaatst op Pinterest of wel?
  Als het wel zo is, fijn op mijn prikbord erbij 🙂

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 3 juni 2014 at 18:38

   Nee Ireen, de originele versie staat in mijn BBQ Board. Mijn versie staat niet op pinterest.

 • Reageer
  Richard
  woensdag, 4 juni 2014 at 12:09

  Ziet er allemaal verschrikkelijk lekker uit noskos. Mooie blog heb je ook. Ik zie op 1 van de foto’s een soort lepels die ik niet thuis kan brengen. Ik denk dat ze zijn om exacte afmetingen te maken. Als dat zo is, mag ik dan vragen waar ik jij ze vandaan hebt? Ik ben namelijk wel geïnteresseerd in zoiets.

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 5 juni 2014 at 00:18

   Hoi Richard,

   Dat zijn maatlepels. Eetlepel, theelepel etc. zijn gewoon gestandaardiseerd. Mijn setje komt van de Walmart in de VS. Maar hier hebben ze ze ook kijk eens bij Albert Heijn XL, Dille & Kamille etc.

 • Reageer
  Ireen
  donderdag, 5 juni 2014 at 07:21

  Maarschepjes zijn nu overal verkrijgbaar sinds de taarten en cupcakes trend.
  Bedenk wel dat tussen Vs maten en Engelse maatgeving vd maatschepjes hier te koop soms iets verschil zit. Ook bij Xenos te koop, voor de prijsbewuste kok.
  Kokkerel ze

 • Reageer
  Richard
  donderdag, 5 juni 2014 at 09:50

  Bedankt noskos en Ireen,

  Ik ga er eens achteraan!

 • Reageer
  Rene
  dinsdag, 17 juni 2014 at 12:55

  Gyros van de Q is heerlijk , maar als je jezelf nou echt een plezier wilt doen, moet je even op zaterdag in Vlaardingen op de markt wat griekse pita’s halen, die maken het echt compleet.. Heb er hier altijd wel een stuk of 10 in de vriezer liggen voor het geval dat.

 • Reageer
  Ronald
  woensdag, 18 juni 2014 at 21:39

  Dit recept (inclusief jouw eigen gyros kruidenmix) vandaag voor 12 collega’s klaar gemaakt. Alleen maar positieve reacties. Heel erg lekker. Dit ga ik veel vaker maken.
  Bedankt voor het delen!

 • Reageer
  Lex
  maandag, 21 mei 2018 at 06:00

  De kip Gyros van de BBQ heb ik gisteren uitgeprobeerd. Was smullen geblazen, ook de tzatziki is een blijverdje. Gemaakt met Turks brood en dito yoghurt. Ik probeer het de volgende keer met Griekse pita’s. Leuk recept. Bedankt Noskos

 • Reageer
  Ronald Verschuren
  maandag, 19 november 2018 at 13:32

  Aankomend weekend eens proberen, maar dan wil ik de kippendijen aan het spit rijgen

  • Reageer
   noskos
   maandag, 19 november 2018 at 15:20

   Dat kan heel goed, succes!

 • Reageer
  M
  zondag, 11 augustus 2019 at 13:22

  Minimaal 2 uur marineren, zit daar ook een max aan? Op een werkdag gemakkelijker om het ’s morgens vroeg in de marinade te zetten en dan direct uit werk op de bbq.

  • Reageer
   noskos
   zondag, 11 augustus 2019 at 15:59

   Er zit nog wel wat zout in de rub, dus als je het heel lang gaat doen dan krijg je een wat ‘hammige’ smaak aan je vlees. Maar 24 uur kan op zich helemaal geen kwaad.

 • Reageer
  Marinke
  donderdag, 14 mei 2020 at 21:44

  Ik heb dit recept van je ik denk al minimaal 6x gemaakt, het is heerlijk! Top recept!

  • Reageer
   noskos
   maandag, 18 mei 2020 at 16:08

   Dat zijn de fijne berichten!! Dankjewel!

 • Reageer
  Coen
  zaterdag, 8 augustus 2020 at 19:39

  Top! Was heerlijk Tzatziki en de gyros gemaakt

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.