Wanneer ik een gerecht indirect grill op mijn Weber One Touch Gold, dan gebruik ik niet de manier die Weber adviseert maar een alternatieve methode.
Weber adviseert om aan twee kanten van je barbecue bergjes kolen te maken met een lekbak in het midden. Toen ik pas met barbecueën begon deed ik het op die manier maar had regelmatig problemen met de temperatuur omdat één van de hoopjes kolen uit ging.
na een tijdje kwam ik de split grill methode tegen en die gebruik ik sindsdien.
Een groot voordeel van deze manier is dat je meer ruimte op je rooster hebt. Het komt er in het kort op neer dat je maar één hoopje kolen maakt en van de rest van het kolenrooster een lekbak maakt, hierdoor kan de lucht alleen maar langs de kolen en is de temperatuur beter te regelen.
Je vult je kolenstarter voor de helft tot twee derde met briketten . Steek deze aan op de standaard manier. Verdeel het kolenrek in een deel voor de kolen en een deel waar straks aluminium folie opkomt (de alternatieve lekbak). Ik gebruik hiervoor één van de metalen houders die standaard bij de Weber One Touch modellen zit, maar je kun hiervoor ook een baksteen gebruiken. Als de kolen met as zijn bedekt zijn kun je ze in de barbecue doen.
Bedek het andere deel van het kolenrooster met folie en plaats een lekbakje.
In het lekbakje kun je water of een andere vloeistof (bijvoorbeeld bier) doen, dit houdt de temperatuur in je barbecue ook wat stabieler.
Leg rookhout op je kolen, plaats het bovenrooster en leg je vlees aan de kant waar geen kolen liggen.
Plaats de deksel en zorg ervoor dat de luchttoevoer vol open staat en zo ver mogelijk van het vuur af is, op die manier moet de rook langs je vlees voordat het uit de barbecue kan.
Een voeler van een thermometer kun je door de bovenste luchttoevoer steken om de temperatuur in je barbecue in de gaten te houden. En met de onderste luchttoevoer regel je de temperatuur.
17 Reacties
Nicky
donderdag, 16 juni 2011 at 13:18Hi Noskos,
Het lekbakje is dus eigenlijk niet voor het lekken maar de vloeistof hierin zorg voor een stabiele temperatuur?
Als dit klopt hoef ik dus helemaal niet die grote bakken van Weber te kopen!! (hou ik meer over voor lekker en veel bbq vlees :))
Jouw website is te gek!! Het heeft mij als beginnend bbq addict erg geholpen!!
Cheers,
Nicky
noskos
donderdag, 16 juni 2011 at 17:07Een lekbak heeft meerdere functies, maar in dit geval helpt het heel erg om de temperatuur stabieler te houden en ook lager, er gaat immers energie zitten in het aan de kook houden van het water.
Ben je eigenlijk al lid van het BBQForum??! (Linkje aan de rechterkant) Daar kunnen we je heel makkelijk met al je vragen op gang helpen!
Groeten,
noskos
herman
vrijdag, 6 juli 2012 at 09:12hoi noskos,
ben heel blij met je uitleg en ga het dan ook zo snel mogelijk proberen
kun je ook nog iets zeggen welke temperatuur er gehandhaafd wordt.
Groeten
noskos
vrijdag, 6 juli 2012 at 10:03Hoi Herman,
De temperatuur is afhankelijk van wat je gaat maken. Voor een kip zul je hoger zitten 190-200°C om het velletje knapperig te krijgen en voor pulled pork zul je rond de 107°C gaan zitten. Dit is een uitleg over hoe de techniek in zijn werk gaat, in het recept staat verder altijd hoe heet de barbecue moet worden.
Arold Lammertink
woensdag, 12 juni 2013 at 11:42Ik ga het vandaag uitproberen, bedankt voor de nuttige tip!
Ryan
zondag, 9 maart 2014 at 19:31Hoi noskos,
Hoe zorg je ervoor bij lange tijden grillen op de indirecte methode dat de temperatuur stabiel blijft? Bijvoorbeeld bij de pulled pork, vroeg je dan tussendoor briketten toe en hoe vaak doe je dit?
Groetjes
Ryan
noskos
dinsdag, 11 maart 2014 at 19:36Voor pulled pork gebruik ik mijn WSM of Bog Green Egg, die kunnen makkelijk 15 uur of langer op één lading houtskool werken. Bij een weber kettle zul je tussendoor koude kolen moeten bijvullen.
frank
donderdag, 29 mei 2014 at 15:30Erg leuke en leerzame site kijk er graag naar
Thomas
maandag, 2 februari 2015 at 18:07Wat voor functies naast temperatuur stabilisator heeft de lekbak nog meer?
Thomas
noskos
donderdag, 5 februari 2015 at 14:30Het woord zegt het al, een lekbak, de bak zorgt er ook voor dat je barbecue wat schoner blijft.
Thomas Lenting
donderdag, 5 februari 2015 at 15:04Ook beter voor de smaak, omdat anders het vocht van het vlees / vis zal verbranden en dit invloed zal hebben op het product?
noskos
donderdag, 5 februari 2015 at 15:13Wanneer je veel suikers in je marinade hebt zitten dan zou dit uit kunnen maken. Het geeft smaak af, soms wordt hier zelfs gebruik van gemaakt zoals bij sommige restaurants in Memphis waar ze dry ribs maken. De vleessappen die verbranden geven dan de karakteristieke smaak aan het vlees. Dus het hoeft niet altijd slecht te zijn 😉
niels
zondag, 19 juli 2015 at 10:27Super tip!
Gister als beginnend weber bbq-er uitgeprobeerd. Ga dit Veel vaker doen!
Anre van RAam
donderdag, 31 maart 2016 at 12:10Hallo Noskos
Die indirecte manier werkt inderdaad prima, je tips om met die folie te werken, zijn prima.
Is er nooit iemand op het idee gekomen om een soort plaat te maken waarmee je het onderrooster in een keer afdekt zoals met de folie? IK heb zelf al eens gedacht om het te “knippen” uit een plaat aluminium.
Misschien is er iemand onder je lezers die zoiets al eens heeft geprobeerd!?
noskos
donderdag, 31 maart 2016 at 12:14Ja, hoor, dat soort constructies zijn er. Er staat op het BBQ Genootschap zo uit mijn hoofd zelfs een tekening die je op een plaat metaal kunt leggen en kunt uitzagen/knippen. Maar er zijn ook constructies die een soort smoker van je gril maken.
Frank Rodenbecher
woensdag, 4 mei 2016 at 05:08Ik heb smokend bang Robs en grisket gegeten in NYC. Compleet met ‘bark’ korstje. Het vlees had 14 uur gerookt op 50 gr Celsius. Zelf heb ik een Cobb gekocht. Mijn vraag: hoe regel ik de temperatuur in mijn ‘rook bbq’ behalve dat ik de kerntemperatuur van het vlees kan meten?
noskos
donderdag, 5 mei 2016 at 14:00Ik heb geen idee, volgens mij kun je bij een cobb niet zo heel veel regelen. Het is een simpel tafelbarbecuetje waar je leuk mee kunt koken, maar dat soort dingen lukt volgens mij niet. Je zou met de hoeveelheid brandstof kunnen spelen. Maar standaard gaat er zo’n ronde briket in.