2 In Vis

Zeebaars in zoutkorst van de barbecue, maken dit!

Zeebaars in zoutkorst van de barbecueTijdens de Weber Grill Academy, waar ik in mei was, maakte Reitse als een tussendoortje zeebaars in zoutkorst. En dat was me toch een partij lekker. De techniek van iets garen in zout is al eeuwenoud maar ik had het zelf nog nooit gedaan. Dus op naar de Makro en daar een paar zeebaarzen gekocht. De heren van de visafdeling waren nog zo vriendelijk om ze even te ontschubben en schoon te maken. Ik kan dat zelf wel, want we vissen nog weleens op zeevis, maar het geeft altijd een rommeltje, dus waarom zelf de keuken vuil maken als je het zo op maat kunt krijgen.

De zeebaars in zoutkorst heb ik langzaam laten garen op de barbecue en daarna de vis uit zijn velletje gehaald, althans geprobeerd, zoals Reitse had laten zien. Bij de eerste ging dat niet helemaal lekker, bij de tweede had ik al wat meer de slag te pakken en kreeg ik de filets er aardig heel uit.

De smaak, die was heerlijk! Van het zout proef je niets terug, de zeebaars zelf was bijna zoet van smaak. Je krijg op deze manier de pure smaak van de vis en met zeebaars heb je natuurlijk één van de lekkerste vissoorten te pakken. Draagt de barbecue nog iets bij? Eigenlijk niet, want de vis gaart in de zoutkorst en daar komt niets bij, maar ach het kan, dus waarom niet gewoon in de barbecue 😉

Zeebaars in zoutkorst van de barbecue

Ingrediënten:
2 zeebaarzen, genoeg voor 4 personen, het liefst ontschubd en schoongemaakt, vinnen mogen blijven zitten
bosje dille
citroen, in plakjes gesneden

Voor de zoutkorst:
2 kilo zeezout
2 eiwitten

Extra:
metalen ovenschaal waar de vissen in passen

Bereidingswijze:
Maak je barbecue klaar voor indirect barbecueën op 180°C.
Stop in iedere zeebaars een half bosje dille. Snij de citroenschijfjes doormidden en stop deze ook in de buik van de vissen.
Meng in een grote kom het zout met de eiwitten, je krijgt een beetje de structuur van nat zand. Als het te droog is kun je er nog iets water bij doen.
Leg een laagje zout op de bodem van het bakblik en leg hier de vissen op.
Zeebaars in zoutkorstDek de vissen nu af met de rest van het zout, de staarten mogen buiten het zout blijven als je vissen te groot zijn.
Zeebaars in zoutkorstPlaats het blik 40 minuten in de barbecue, weg van het vuur. Als je kolen aan één kant van je barbecue doet draai het blik dan na 20 minuten, zo krijgen beide kanten evenveel warmte.
Zeebaars in zoutkorstHaal het blik uit de barbecue en laat een minuut of 10 afkoelen.
Breek de zoutkorst en haal de vissen er voorzichtig uit en wrijf zoveel mogelijk van het zout van de huid.
Haal de vulling uit de buikholte en gooi weg.
Begin bij de buik en stroop langzaam de huid af richting de rug. Daar aangekomen til je de vis op aan de huid, de graten in de rug zullen nu loskomen, en draai je hem om. Stroop de rest van de huid er af. Je bent nu de ruggraten kwijt. Heel de filet van de hoofdgraat af, en verwijder de graat van de filet die is blijven liggen. Verwijder de graten die om de buikholte zitten en de vis is schoon.

Ik heb de zeebaars geserveerd met couscous en een gegrilde courgette-salade.
Zeebaars in zoutkorst

In dit filmpje, dat Frits heeft gemaakt, laat Reitse zien hoe je dat schoonmaken doet:

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reageer
  Lou
  donderdag, 27 maart 2014 at 17:27

  Ziet er fantastisch uit !!!
  Eén klein foutje, je mag de beestjes niet laten ontschubben.

 • Reageer
  Rob Verhagen
  zondag, 7 juni 2015 at 08:23

  Dit gaat um worden vandaag

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.