Tri-tip als brisket klaargemaakt, langzaam en op lage temperatuur met wat rook in de BBQ gegaard totdat het bijna uit elkaar valt. Een waanzinnig lekkere bereiding van dit stukje rund! Daarbij is het een goedkoop alternatief voor een hele brisket. Lees snel verder hoe je dit maakt!
Wat is tri-tip?
Tri-tip is de Amerikaanse naam voor de snit die hier door het leven gaat als ezeltje, ezelstukje, liesstuk, pasgehuwden stukje of een stukje pasgetrouwd.
Het is een stuk vlees uit de lies van het rund en de Nederlandse benamingen komen voornamelijk uit het feit dat je dit stuk vlees moeilijk kunt verpesten, je moet wel een ezel zijn om dit niet goed te bereiden. Dat was ook waarom het vaak aan pas getrouwde vrouwen werd meegegeven.
Bij sommige online slagers zie je het als maminha, de Zuid Amerikaanse benaming.
Tri-tip in de VS
Tri-tip is een stuk vlees dat in de VS voornamelijk in Californië op de barbecue verschijnt. Het is iets dat veel door de Latino gemeenschap wordt klaargemaakt op zogenoemde Santa Maria Grills, een open barbecue waarboven het rooster in hoogte versteld kan worden. De tri-tips worden dan niet als brisket maar als steak klaargemaakt. En dat kun je zelf ook op de barbecue doen.
Vervanger voor brisket
Vanwege de steeds duurder wordende vleesprijzen en de steeds grotere vraag uit China zijn in de VS briskets steeds duurder geworden en dat is de reden dat de barbecueërs daar op zoek zijn naar alternatieven voor één van hun favoriete stukjes koe. En zo komt deze tri-tip als brisket bereidt opeens langs.
Tri-tip als brisket
De bereiding is hetzelfde als voor een gewone low & slow brisket en ook het eindresultaat komt heel erg dicht in de buurt. Het vlees is wat fijner van draad. Maar als je voor je tri-tip als brisket begint met een goede kwaliteit tri-tip dan heb je een heerlijk eindresultaat dat niet onder doet qua smaak voor een gewone brisket.
Ik gebruik als ik dit maak de Australische wagyu tri-tips van Beef en Steak. Die hebben een hele mooie vetmarmering en zijn redelijk betaalbaar. Ze zijn niet altijd op voorraad, een US Grain Fed is dan een mooi alternatief.
Tri-tip als brisket, de kruiden
Ik heb voor mijn tri-tip als brisket mijn NOSKOS the Beef kruiden gebruikt. Die rub heb ik speciaal voor dit soort gerechten ontwikkeld. Er zit onder andere koffie en selderij in en dat geeft een extra diepgang aan de smaak.
Maar gebruik vooral wat jezelf lekker vindt. Alleen zout en peper kan heel goed en verder elke andere beef rub. Of maak je eigen koffie rub met dit recept.
Welke soort rookhout voor je tri-tip als brisket?
Tri-tip kan net als andere rundvleessnitten best wel wat rook hebben. Ik gebruik zelf eiken of hickory in combinatie met kersen. Met van allebei een blokje kom je een heel eind, een extra blokje eiken of hickory kan je brisket-stijl tri-tip ook nog wel hebben.
Soort folieboot methode op het eind
Voor mijn tri-tip als brisket gebruik ik aan het einde, als hij gaar is een soort folieboot methode. Ik doe de folie open en vouw die strak om de tri-tip heen zodat de bovenkant bloot ligt. Zo laat ik de bark, die lekkere kruidenkorst, even opstijven en donkerder worden.
Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je tri-tip te gaar wordt want doordat het vocht aan de buitenkant van het vlees aan het verdampen is zal de kerntemperatuur niet stijgen. Na een klein half uurtje heb je een schitterende bark op deze manier.
Hoe serveer je je brisket style tri-tip?
Ik heb mijn tri-tip al op verschillende manieren geserveerd, in de onderstaande video doe ik het op een broodje. Maar je kunt het ook goed met een gepofte aardappel of aardappelpuree eten. Baked beans erbij en je hebt een heerlijk barbecue maaltijd!
Tri-tip als brisket
Ingrediënten
- 1 tri-tip – ongeveer 1 kilo, wagyu of grain fed
- plantaardige olie – zonnebloem, arachide, iets zonder al te veel smaak
- rub voor rundvlees – ik gebruik deze
Extra benodigdheden:
- 2-3 blokjes rookhout – eiken of hickory en kers is een mooie combinatie
- aluminiumfolie
- thermometer – ik gebruik de Thermoworks Smoke
- uitbeenmes – ik gebruik deze van F-Dick
Instructies
- Haal de tri-tip uit de verpakking en dep deze droog met keukenpapier.
- Verwijder met een uitbeenmes eventuele vliezen (silver skin) en dikke hompen vet.
- Smeer de tri-tip dun in met plantaardige olie, dit is een plaklaagje voor de kruiden.
- Bestrooi je vlees met je favoriete rub voor rundvlees. In mijn geval NOSKOS the Beef.
- Maak je barbecue gereed voor indirect barbecueën op 120°C. Als je niet weet hoe dat moet dan leg ik je dat hier stap voor stap uit.
- Voeg het rookhout toe en leg de tri-tip, weg van het vuur, op het rooster. Sluit de deksel.
- Kijk na 2,5 tot 3 uur of de kruidenkorst (de bark) vastzit. Als dat zo is pak je het vlees in een dubbele laag folie in. Als dat niet zo is wacht je nog even.
- Plaats een kernthermometer.
- Wanneer de kerntemperatuur van het vlees 93°C is (zo'n 1,5-2,5 uur later) prik je hier en daar met een sateprikker of thermometervoeler in het vlees om te kijken of het goed is. Het vlees is klaar als je voeler er in gaat als in boter (of als in een pot pindakaas).
- Open de folie, voorzichtig want het is heet, en vouw de buitenkant als een bootje om de tri-tip heen. Leg het terug in de barbecue, sluit de deksel en laat het vlees zo 20-30 minuten liggen. De bark bovenop kan zo mooi opstijven.
- Laat je tri-tip als brisket nog een minuut of 10-15 buiten de BBQ rusten alvorens hem in dunne plakken aan te snijden. Let op de draad van het vlees want die verloopt in een tri-tip!
Video
Voedingswaarden
Heb je deze tri-tip als brisket gemaakt? Dan hoor ik graag wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is als @noskosbbq te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt of me tagt zie ik het vanzelf langskomen.
4 Reacties
mark Veurink
maandag, 22 november 2021 at 15:33Super lekker recept Noskos! Afgelopen weekend gemaakt, en ook de kids, die normaalgesproken niet heel erg van het koetje zijn, vonden dit heel erg lekker. Tis dat er geen bot in zit, ander had het rustig “fall of the bone” kunnen heten. Aanrader welke bij ons op de receptenlijst blijft staan!
Berry
maandag, 20 december 2021 at 16:30Vraagje: ik heb hier een grass fed tri tip liggen uit IErland van Beef and Steak, is deze ook geschikt? Of kan ik die beter op een andere manier klaar maken? Bijvoorbeeld vergelijkbaar met Picanha?
noskos
maandag, 20 december 2021 at 19:25Het kan wel maar dan zou ik hem zeker injecteren.
Michel Derksen
zondag, 30 januari 2022 at 16:38Het was de lekkerste rub ooit! Heeeeeerlijk van gegeten!
De kinderen hebben ook hun buikje rond gegeten. Geweldig recept, zeker onze favoriet.