9 In materiaal

Gietijzeren WGA Rooster

De WGA, Weber Go Anywhere, is een zeer populaire barbecue onder de barbecuefanaten, door de langwerpige vorm kun je op dit model een stuk makkelijker indirect barbecueën dan op het andere draagbare model van Weber, de Smokey Joe.
Wat we echter misten was een gierijzerenrooster voor dit model.

Nu zal een gietijzeren WGA rooster wel nooit door Weber zelf op de markt worden gebracht vanwege het feit dat dit model nog maar moeilijk verkrijgbaar is, dit omdat er een probleem mee was in Frankrijk. Reden voor Weber om het model niet meer zo enthousiast in de Europese markt te zetten.

Maar met een beetje handigheid kun van een setje roosters van Char Griller een tweedelig rooster maken voor je WGA. De roosters zijn in Nederland te bestellen bij Royaal BBQ.

Ik heb die van mij gekregen van Poetsertje, één van de leden van het BBQ Genootschap, waarvoor nogmaals bedankt!
Het op maat maken is simpel als je overweg kunt met haakse slijptol. Leg de roosters neer en leg je originele WGA rooster er op, teken dit rooster af op het gietijzer.

Plak aan de binnenzijde van de aftekening schilderstape, op deze manier kun je makkelijk zien waar je moet slijpen.
Slijp de roosters door met een doorslijpschijf en braam de uiteinden af met een afbraamschijf. Vergeet tijdens het slijpen niet om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, handschoenen, veiligheidsbril en gehoorbescherming!
Gooi een laagje brandende kolen in je WGA en brandt de roosters gedurende tien minuten schoon, er zit een beschermende olielaag op, die moet er af. Vet de roosters in met Crisco Shortening, een plantaardig vet dat te krijgen is bij de groothandel en taartenwinkels. Leg de roosters in de WGA en vet na een half uurtje nog eens in. Herhaal dit totdat je rooster een mooi donker is. Dit is een beschermende laag die ervoor zorgt dat je rooster niet gaat roesten.

Toevoeging 6 juni 2013: Inmiddels zijn er ook passende roosters te koop bij de firma gussrost.de, de firma die ook de andere mooie roosters voor o.a. Weber barbecues maakt. Deze zijn echter wel een flink stuk duurder dan deze oplossing.

Dit vind je misschien ook leuk

9 Reacties

 • Reageer
  Pierre de Bont
  vrijdag, 6 april 2012 at 12:26

  Niet alleen handig op maar ook met de BBQ. Het is dat je niet mijn type bent 😉 …….. Ik wist niet dat je gietijzer kon slijpen.
  Crisco is hier in Bergschenhoek bij de Plus verkrijgbaar voor 3,50 per blik van 453 gram.

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 7 april 2012 at 00:00

   Pierre, straks ga ik nog blozen 😉

 • Reageer
  Stille Willem
  donderdag, 14 juni 2012 at 10:49

  Hey Noskos,

  Nu ben ik ook op zoek geweest naar die gietijzeren roosters voor mijn WGA maar ik kan nergens wat vinden, ook niet via jouw link “deze firma” kun je mij misschien verder helpen?

  Willem

 • Reageer
  Joshua
  donderdag, 6 juni 2013 at 16:31

  Hoi,

  Misschien al achterhaald, maar ik zie nu dit artikel over gietijzeren roosters voor een WGA. Op http://www.gussrost.de zijn deze gewoon standaard te verkrijgen voor een WGA. Ideetje ?

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 6 juni 2013 at 16:38

   Hoi Joshua,

   Dit artikel is al een tijdje geleden geschreven, lang voordat die roosters op de markt kwamen. 😉
   De roosters waar je naar verwijst zijn pas op de markt en inderdaad precies passend. Ook zijn ze erg duur, bijna €60 euro met verzenden mee.

   Maar ik zet de link erbij, dank je!

 • Reageer
  Alexander
  dinsdag, 23 juli 2013 at 09:22

  Zou ook wel een gietijzeren rooster willen proberen maar 60 euro is echt veel te veel geld. Zijn er BBQ-ers die hun gietijzeren rooster niet meer gebruiken of 1 setje over hebben?

  Alvast bedankt, Alexander.

 • Reageer
  Lourens (Lowietje72)
  dinsdag, 3 december 2013 at 15:44

  hey Noskos,

  Ik weet niet of je de digitale winter editie van Fire&Food 2013 al hebt gelezen, maar de Weber Go Anywhere is vanaf januari 2014 weer verkrijgbaar!!

  Heb gelijk een order geplaatst.

  Groet Lourens

 • Reageer
  Mk
  dinsdag, 26 augustus 2014 at 18:40

  Inmiddels ook bij amazon UK te koop:

  http://www.amazon.co.uk/4Grillersjoy-Go-Grate/dp/B00CHKHFM2?&linkCode=wsw&tag=fmcgbe-21

  Wat was het probleem trouwens in Frankrijk. Ik zie trouwens dat het nieuwe model slechts 1 handgreep heeft ipv 3…. Waarom zou dit zijn?

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.