0 In Desserts van de barbecue

Gerookt ijs, ijs waarbij je de ingrediënten eerst rookt

Gerookt ijs‘Gerookt ijs?’ hoor ik je hardop denken, ja inderdaad, gerookt ijs, dat kan heel goed en is heel lekker, als je het goed doet tenminste. Ik kwam dit voor het eerst tegen in het Planet Barbecue boek van Steven Raichlen en heb dat recept meteen geprobeerd. Niet echt een succes, ten eerste was ik niet blij met de ingrediënten en ten tweede was het te rokerig omdat de massa te lang in de barbecue moest staan.

Toen ik vorig jaar een keer bij restaurant Pure Passie hier op het dorp at had Leonard gerookt ijs op de kaart staan. Dus meteen geprobeerd en die was me toch lekker. Dus ik wist dat het mogelijk was om lekker gerookt ijs te maken. Maar het zelf maken kwam er telkens niet van totdat ik een recept tegenkwam in de Big Green Egg Nieuwsbrief. Daar gebruikten ze een heel ander recept dan Steven en rookte veel korter, maar zes minuten.
Door dit recept kreeg ik weer zin om het zelf ook te maken alleen besloot ik om als basis recept het vanille-ijs recept van David Leibovitz te gebruiken. Dit recept maak ik regelmatig en ik weet dat dit altijd goed ijs oplevert. Uit dat recept heb ik de vanille weggelaten en ik heb het een minuut langer gerookt dan Ralph omdat je bij dit recept iets meer massa hebt. Voordat de massa de ijsmachine in ging heb ik een eetlepel El Dorado 15 jaar oude rum toegevoegd. Deze rum heeft zelf een rokerige smaak die goed de rokerigheid van de massa aanvult. Een eetlepel alcohol werkt als een soort antivries, je ijs zal niet zo hard bevriezen en dus wat smeuïger blijven. Je kunt de rum prima vervangen door een eetlepel bourbon of een rokerige whiskey. Wil je een alcoholvrij ijs dan laat je het gewoon weg natuurlijk.

Het resultaat is een heel bijzonder ijs met een vleug rook dat mooi past na een lekkere barbecue maaltijd.

Gerookt ijs

Ingrediënten:
250 ml volle melk
snufje zout
150 gram suiker
500 ml slagroom
5 grote eidooiers

Extra:
rookhout, ik heb appelhout gebruikt
ijsmachine (ik gebruik een zelfvriezende van Domo)
drank naar keuze

Bereiding:
Maak je barbecue klaar voor indirect grillen op 90°C. Voeg het rookhout toe.
Doe de melk, zout en de suiker in een schaal en plaats dit 7 minuten, niet langer, in de barbecue met de deksel dicht.
Gerookt ijsNeem twee in elkaar passende kommen, doe in de onderste water met ijsblokjes en in de bovenste de room. Op deze manier kun je de custard die we gaan maken snel afkoelen straks.

Klop de eidooiers los in een schaaltje.

Breng de gerookte massa in een pannetje tegen de kook aan. Giet een klein beetje hiervan bij de dooiers en roer snel met een garde door. Zo wennen de dooiers aan de hitte zonder dat het meteen roerei wordt.

Doe dit nog een paar keer en giet het dooiermengsel dan bij de rest van de melk in het pannetje.

Warm het mengsel onder constant roeren op, op een gegeven moment wordt het dik, als het de achterkant van een lepel bedekt dan is het goed. Giet het door een zeef bij de ijskoude slagroom om zo snel mogelijk af te koelen.

Koel het terug in en zet het dan een nachtje, afgedekt, in de koelkast om goed koud te worden.

De volgende dag roer je er een eetlepel donkere rum / bourbon / whiskey o.i.d. door en draai je er ijs van. Hoe je dat doet ligt een beetje aan je ijsmachine, volg gewoon de gebruiksaanwijzing van je machine.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.