1 In materiaal

Eden Quality Classic Damast Keukenmessen

edenmessen-1Knives & Tools is een website gespecialiseerd in allerlei messen, zaklampen en verrekijkers en dingen die daar verband mee houden, zoals bijvoorbeeld aanzetstalen, wetstenen etc. Ik werd door hen benaderd met de vraag of ik misschien twee messen uit hun Eden Quality Classic Damast Keukenmessen wilde testen ondanks het feit dat dit niet direct met barbecue van doen had. Natuurlijk wilde ik dat wel en als je wat serieuzer met barbecue bezig bent dan kom je al snel bij grotere snitten vlees en zijn goede messen essentieel om die een beetje goed te kunnen verwerken dus ook messen passen prima bij barbecue.

Zelf gebruik ik standaard een Global koksmes en heb ik een Weber Style mes om mijn vlees te trancheren (in plakjes te snijden na de bereiding), dus leek het me leuk om voor het Eden Damast koksmes en vleesmes te kiezen zodat ik ze kon vergelijken met de messen die ik het meest gebruik.

Binnen twee dagen ontving ik mijn messen en ik moet zeggen dat ze er schitterend uitzien. Ik ben nou eenmaal een sucker voor die lemmeten met patronen en die zijn in deze serie erg mooi! Ook de handvatten hebben een mooi patroon dat goed aansluit bij het mes zelf. Deze handvatten zijn gemaakt van linnen en kunsthars dat maakt ze erg sterk en slijtvast, daarbij liggen ze ook nog eens plezierig in de hand. Bij mij althans, messen zijn toch erg persoonlijk, wat de één fijn vindt, vindt de ander niets. De messen zijn vervaardigd van VG-10 staal een zeer harde staalsoort die eigenlijk uitsluitend door de Japanse messenmakers wordt gebruikt. De hardheid zorgt ervoor dat de messen dunner geslepen kunnen worden, dus scherper (kunnen) zijn en lang scherp blijven.

edenmessen-2Het koksmes is zwaarder dan mijn Global maar niet gek veel, het is nog lang niet het gewicht van een Duits mes. Ik vind lichte messen fijn om mee te werken maar ook hier geldt weer dat is persoonlijk. De messen zijn goed in balans en rollen niet om als je ze neerlegt. Sommige messen hebben de neiging om met de scherpe kant naar boven te draaien wanneer je ze even neerlegt, gevaarlijk dus als je even niet oplet bij het oppakken, dat doen deze dus niet.

Dan het snijden.
Ik heb ze een aantal weken gebruikt en ik moet zeggen dat ik ze erg fijn vind om mee te werken. Ze hadden vanuit de verpakking iets scherper gemogen, niet dat ze bot waren hoor, maar dat is eigenlijk met alle messen die je koopt en iets dat met een set wetstenen zo te verhelpen is. Ook bij langer gebruik waren ze nog steeds comfortabel. Al met al prima messen, zeker gezien de zeer vriendelijke prijs die bij vergelijkbare Japanse messen toch al snel het dubbele is. Knives & Tools kan de prijs laag houden doordat ze deze messen zelf laten produceren.

Dus mocht je van de Sint of Kerstman niet de messen hebben gekregen die je op je verlanglijstje had gezet of ben je nog in de markt voor mooi staal, neem deze lijn messen dan zeker mee in je overweging!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reageer
  Seerp Visser
  donderdag, 28 juli 2016 at 15:16

  Er is totaal geen technisch voordeel aan het gebruik van een damast mes ten opzichte van een mono-staal mes.
  immers een damast mes is samengesteld uit twee materialen. Een ervan kan maar de beste en hardste zijn.
  bij het snijden of slijpen zal de zachtste van de twee meer afnemen.
  Het resultaat is een soort kartelmes.
  Verder zal op de fijne grenzen waar de staalsoorten op elkaar gelast zijn een materiaals verandering optreden door het samenlassen.

  Maar…. het ziet er mooi uit, dus wanneer je er vrolijker van wordt…..

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.