5 In Rubs

Kevin K’s Butt Rub, een kruidenmix voor pulled pork

Kevin K's Butt RubIk heb nu een aantal malen Pulled Pork gemaakt met de Southern Succor Pork Rub en die is tot nu toe prima bevallen. Maar ik kwam op The Virtual Weber Bullet Kevin K’s Butt Rub tegen, een recept van Kevin Kruger. Kevin is een zeer actief lid daar die altijd heerlijke dingen op het forum plaatst. Dit recept viel mij meteen op door de Mexicaanse pepers die er in worden gebruikt.
Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik dol ben op Mexicaanse pepers en de Ancho pepers die Kevin in zijn rub gebruikt had ik in de kast liggen. De New Mexico pepers had ik niet, maar als alternatief daarvoor gaf Kevin een 50/50 mix van Guajillo en Cascabel pepers, die had ik toevallig wel. Dus ik had geen excuses meer om dit recept niet een keer uit te proberen.

Kevin K's Butt Rub - ancho

Ancho Peper

Iets dat ik denk ik ook in de toekomst ga doen is het zout weglaten uit mijn rubs. Je kunt het vlees dan zouten zoals je wilt en daarna de rub aanbrengen.

Ik heb de hoeveelheden van het recept gehalveerd omdat het anders wel erg veel werd. Dit is meer dan genoeg voor een procureur.

Kevin K’s Butt Rub

Ingrediënten:
1/4 cup ruwe rietsuiker
2 eetlepels Ancho peper poeder
1/4 cup New Mexico peper poeder*
2 1/2 eetlepel uienpoeder
2 1/2 eetlepel knoflookpoeder
2 eetlepels tijm
1 eetlepel marjolein
1/2 eetlepel korianderpoeder
1/2 eetlepel komijnenpoeder
1/2 eetlepel vers gemalen zwarte peper
1 theelepel gemalen piment
1 theelepel kaneel
1 theelepel selderijzaadjes
1 theelepel gemberpoeder

*) Te vervangen door 2 eetlepels guajillo en 2 eetlepels cascabel peper poeder.

Kevin K's Butt Rub - Guajillo & Cascabel Pepers

Guajillo & Cascabel Pepers

Maal alle hele pepers en specerijen in een koffiemolen fijn en meng door elkaar.
Zout het vlees met zeezout, breng daarna de rub aan.

Met de pepers is het het makkelijkst als je eerst de steeltjes eraf trekt/knipt, dan de zaadjes er uit schudt en ze daarna met een schaar in kleinere stukjes knipt. Op die manier gaat het malen in de koffiemolen een stuk gemakkelijker.

Kevin K's Butt Rub

Klein geknipte Cascabel pepers in de koffiemolen.

Als je koffiemolen door het malen van de piment een vettige aanslag aan de binnenkant heeft gekregen kun je die makkelijk verwijderen door een handje ongekookte rijst te malen in je koffiemolen.

De smaak van de rub is erg lekker en doet een beetje aan The Dizzy Pig’s Jamaican Firewalk denken, maar dan zonder de citrus. Ik ben reuze benieuwd hoe deze rub het doet op mijn pulled pork die ik vannacht ga maken.

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reageer
  Niek
  woensdag, 20 oktober 2010 at 10:17

  Nozzle,

  Ik wil deze rub gaan gebruiken van het weekend voor de PP.
  Ik heb alleen geen guajillo pepers. Is deze (kwa hitte) te vergelijken met chipotle?
  Of misschien 1 eetlepel chipotle en 3 eetlepels cascabel ipv het new mexico poeder?

 • Reageer
  noskos
  woensdag, 20 oktober 2010 at 10:26

  Yo Niek,

  Guajillo is een stuk milder dan chipotle. Ik zou een deel chipotle doen met pimenton dulce om in die richting te komen. Misschien één deel chipotle, één deel cascabel, twee delen pimenton.
  Maar proef vooral, je wilt niet een mengsel waar mond van explodeert. New Mexico pepers zijn niet zo gek heet namelijk.

  Dit is nog steeds mijn favoriete rub voor PP, ben benieuwd wat je er van vind!

 • Reageer
  Niek
  maandag, 25 oktober 2010 at 09:33

  Lekkere rub. Mag wel iets pittiger vond ik. Dus volgende keer toch maar 2 eetlepels chipotle.
  Toch blijft Succor Pork Rub mijn favoriet.

  Btw: Er staat geen zout bij de ingrediënten. Ik heb er maar 2 eetlepels zout aan toe gevoegd.

  • Reageer
   noskos
   maandag, 25 oktober 2010 at 10:46

   In het verhaaltje staat niet voor niets: “Iets dat ik denk ik ook in de toekomst ga doen is het zout weglaten uit mijn rubs. Je kunt het vlees dan zouten zoals je wilt en daarna de rub aanbrengen.” 😉
   Op die manier heb je meer controle over het zoutgehalte!

 • Reageer
  Niek
  maandag, 25 oktober 2010 at 11:42

  Denk je dat ik die verhaaltjes ga lezen? 😉

  Ik kijk alleen naar de ingrediënten.
  Heerlijke rub. Gelukkig heb ik te veel gemaakt dus ik heb nog voldoende voor andere doeleinden.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.