Een poosje terug werd ik benaderd door Jan van de Kraats van Webshop de Tuin, of ik het misschien leuk vond om een Dancook 1900 barbecue uit te proberen. De barbecues van Dancook ken ik wel, iemand op het BBQ Genootschap heeft er één en tovert daar altijd de mooiste gerechten uit. Dus ik wilde weleens met deze barbecue spelen en kijken hoe hij zich verhoudt ten opzichte van de grote concurrent, en gevestigde orde, Weber.
De Dancook kwam in twee dozen, één met de barbecue en één met het zijtafeltje. Als je deze versie koopt hou er dan rekening mee dat het zijtafeltje op één van de poten gemonteerd wordt en duw dus niet in je enthousiame alle doppen in de poten, want dan moet je hem er weer uit peuteren. Ik heb die fout niet gemaakt, maar ik kan het me zo voorstellen.
Het in elkaar zetten is eigenlijk heel simpel, inbussleutels voor de boutjes worden meegeleverd, en verder heb je een platte schroevendraaier en een bahco of steeksleutels nodig om alles goed aan te kunnen draaien. Gewoon de handleiding volgen en binnen 20 minuten zit alles stevig in elkaar. En met stevig bedoel ik ook echt stevig. Wil het onderstel van Weber barbecues nog weleens de neiging hebben wat wiebelig te zijn, dit staat als een huis en ook op een fijne hoogte om mee te werken.
Alles aan deze barbecue is degelijk en is in mooie materialen uitgevoerd, aluminium en inox (RVS). En dan ook nog eens een strak Deens ontwerp. Ik vind hem er erg mooi uitzien. Handig is dat je de deksel op het onderstel kunt leggen wanneer je hem even van de barbecue haalt.
Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig maar kun je er ook nog een beetje op koken?
Om dat te testen ben ik maar eens begonnen met een stel burgers, dit om te kijken of hij het met direct barbecueën goed doet. In de binnenbak zitten de gaten vrij hoog en ik was benieuwd of de kolen op deze manier wel genoeg lucht kregen om goed heet te branden, iets dat nodig is om dat lekkere knapperige korstje op je steak te krijgen bijvoorbeeld.
De Dancook werd bloedheet met een half startertje kokosbriketten, zo heet dat ik bij het omkeren van de burgers mijn handschoenen aan moest doen. Dus direct barbecueën lukt prima. De deksel erop met de schuif dicht en binnen drie kwartier was het vuur gedoofd en de barbecue weer koud.
Maar deze barbecue koop je natuurlijk niet om alleen direct mee te grillen. Met indirect grillen heb je veel meer mogelijkheden en waarom koop je anders een dure barbecue met deksel? Om dat te testen heb ik een gevlinderd kippetje bereid. Zo kun je goed zien hoe de barbecue zich gedraagt als je langere tijd één bepaalde temperatuur wit aanhouden. Dus kolen aan één kant, Jan heeft hier ook nog speciale houdertjes voor, maar ik doe het al jaren gewoon zo op het rooster.
Hier kom je dan meteen een minpuntje tegen van de Dancook, er zit geen thermometer in de deksel. Op mijn oude weber heb ik dat ook niet, dus geen man overboord, gewoon de voeler van één van mijn thermometers door het luchtschuifje, dat werkt ook prima.
Het regelen ging eigenlijk erg soepel, het was in het begin even zoeken naar de goede stand, maar toen ik die eenmaal had gevonden bleef de Dancook mooi constant op temperatuur. Een uur op 175°C zonder problemen, als het een uur lukt dan gaat het ook langer voor als je een keer grotere stukken vlees wilt bereiden.
Dan wat plus en minpunten op een rijtje:
Pluspunten:
– zeer stevig ontwerp
– zwaar uitgevoerd rooster
– handgreep op deksel blijft gewoon koel
– het formaat is hetzelfde als van Weber, waardoor je bijvoorbeeld het GBS systeem in deze barbecue kunt gebruiken
Minpunten:
– geen thermometer
– het rooster is zo zwaar dat het lastig uit de barbecue is te tillen met handschoenen aan, maar er is een accessoire voor om dat makkelijk te doen
Conclusie:
De Dancook is een degelijke, stevige en vooral mooi vormgegeven barbecue die zeker de strijd aan kan met Weber. Hij is makkelijk in gebruik en blijft mooi stabiel op temperatuur met indirect barbecueën. Goed, Weber heeft meer accessoires maar een deel daarvan kun je ook in deze barbecue gebruiken. Ik kan me voorstellen dat wanneer je een strak vormgegeven tuin hebt, deze barbecue daar een stuk mooier in zal staan dan de weber ketels.
Wil je meer weten dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met Jan.
6 Reacties
Xanx
donderdag, 6 juni 2013 at 09:12Mooie BBQ om te zien!
Is het makkelijk om het schoon te houden (as etc..) ?
noskos
donderdag, 6 juni 2013 at 10:39Ja, er zit een binnenpan in die je eruit kunt halen, die kun je gewoon legen. En als je een echte schoonmaakfreak bent leg dan een stukje folie op de bodem van die pan, dan gaat het nog makkelijker 😉
Hubert
zondag, 9 juni 2013 at 09:22Ik heb zelf een Outdoorchef thermometer gekocht. Gat geboord in de deksel en voor nog geen tientje zit er een thermometer in. Google even. Vind je zo een foto of filmtutorial.
BuRRuN
dinsdag, 25 juni 2013 at 08:18Mooie review en een prachtige bbq, maar ik moet zeggen dan ik hem met 420 EUR wel stevig aan de prijs vind…
Remco
donderdag, 1 juni 2017 at 16:59Net een aangeschaft voor 200 euro een winkelmodel . De 1900 Dancook.
Remco
zaterdag, 3 juni 2017 at 10:27Geweldig ik bqq voor het eerst en ook met weinig briqettes wordt hij goed heet .
Rooster optillen zag ik tegenop maar viel erg mee .
Mis wel iets om dingen op te hangen .een tang haakje etc. Heb een oven thermometer op het rooster gelegd.
Het rooster is perfect dikte goed afstand tussen de staafjes goed.
Heb je geen geld. koop dit rooster los krijg je geen spijt van .