12 In Rundvlees

Standing Rib Roast – Ribeye met bot aan een stuk

Standing Rib RoastIk hou dit jaar voor de gein bij hoe vaak ik barbecue, en ik zit nu op de 100 keer! Reden voor een klein feestje met een stuk vlees dat ik normaal niet zo snel zou maken, een standing rib roast.

Standing Rib RoastEen rib roast is een rib eye aan één stuk met de botten er nog aan. In de VS eet ik regelmatig prime rib, dit is het zelfde stuk vlees maar alleen de absolute topkwaliteit krijgt daar het predicaat prime. Hier is dat nagenoeg niet te vinden dus heb ik een Ierse rib roast genomen. Deze koeien worden gevoerd met gras, de prime koeien in de VS hebben een groot deel van hun leven graan gegeten wat in een andere soort en verdeling van het vet resulteert. Maar op zich is dat niet echt een probleem, je moet het toch doen met wat je kunt vinden.

Dit stuk was ruim drie kilo, en had drie ribben. als vuistregel kun je hanteren dat je per rib twee personen kunt voeden. Mocht er iets overblijven van je rib roast dan is dat heerlijk, dungesneden, de volgende dag op brood, dus een beetje ruim inkopen kan geen kwaad 😉

Standing Rib Roast

Ingrediënten:
1 standing rib roast (minimaal een kilo of drie)
zout
peper

horseradish sour cream sauce (recept volgt hieronder)

Bereiding:
Om te beginnen moet je de rib roast goed op kamertemperatuur laten komen, dit is een stuk vlees dat tussen rare en medium wordt gegeten en als je dat dus niet doet dan is de buitenkant veel gaarder dan de binnenkant, niet echt lekker. Ik heb die van mij 4 uur van te voren uit de koelkast gehaald.

De ribben heb ik voor het grootste deel losgesneden van het vlees, dit maakt het makkelijker om het vlees, wanneer het gaar is, aan te snijden.

Standing Rib RoastDaarna bind je de ribben en het vlees op. Ook wanneer je je botten niet los snijdt moet je het vlees opbinden omdat het vlees anders uit elkaar gaat op het deel waar het vet in zit en dan oneven gaart.

Standing Rib RoastDan is het allemaal vrij simpel, maak de barbecue klaar voor indirect grillen op 225°C.
Smeer het vlees in met wat olie en doe er daarna wat zout en peper op.

Leg het vlees met de botten naar beneden op het rooster en doe de deksel er op. Ik heb wat pecan gebruikt als rookhout, niet te veel, ongeveer een handje snippers.

Na 20 minuten laat je de temperatuur zakken naar 190°C.

Dit is een stuk vlees dat je gewoon rare kunt eten, dan is het klaar als de kerntemperatuur 49°C is. Ik heb het naar medium rare gebracht, 54°C. Een hogere temperatuur is zonde van het vlees, NIET doen! Tijdens het rusten stijgt de temperatuur nog een aantal graden, dus hou niet de geijkte lijstjes aan! Voor mijn rib roast van ruim 3 kilo duurde het zo’n 3 uur voordat hij op temperatuur was.

Standing Rib RoastHaal, als de gewenste temperatuur bereikt is, het vlees uit de barbecue en laat laat het een minuut of 20 rusten onder aluminium folie. De kerntemperatuur zal nog iets stijgen en de sappen zullen zich door het vlees verdelen waardoor het nog sappiger wordt.

Standing Rib RoastSnij de touwtjes los en de botten van het vlees, dat gaat heel makkelijk als je ze van te voren al grotendeels los had gesneden.

Verdeel daarna je rib roast in mooie dikke plakken. De botten zijn voor de pitmaster en zijn erg lekkere spare ribs!

Standing Rib RoastServeer je standing rib roast met de horseradish sour cream sauce , aardappelpuree met knoflook en salade.De puree en salade zijn voor de show hoor, je wilt alleen maar dit vlees eten!, zo heerlijk is het, de rest is echt bijzaak!

Standing Rib RoastDe restjes standing rib roast (je had iets te veel gekocht toch?!?) snij je dun en doe je de volgende dag op een mooi broodje met wat sla en nog wat van de saus! Heerlijk!!

Horseradish Sour Cream Sauce

Ingrediënten:
250 ml zure room
1 – 3 eetlepels mierikswortel (potje bij Appie)
1 eetlepel citroensap
zout naar smaak

Meng alle ingrediënten, doe de mierikswortel naar smaak. ik had er een eetlepel of twee inzitten, maar begin rustig en proef telkens.

Dit vind je misschien ook leuk

12 Reacties

 • Reageer
  Bram
  zaterdag, 21 augustus 2010 at 18:54

  Maar één woord: Prachtig!

 • Reageer
  Nico
  maandag, 30 augustus 2010 at 21:03

  Dit brengt mij op ideeën.
  water loopt in de mond

 • Reageer
  Herwin
  zondag, 19 december 2010 at 10:51

  Super ga hem ook proberen met de kerst . gaat er overigens nog water in de opvang schaal?
  thanx

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 21 december 2010 at 19:45

   Ligt er een beetje aan, als je er water, of iets anders in doet, dan is de temperatuur iets makkelijker te regelen en blijft wat stabieler. Als je er een droge bak onder zet, of je roast in een rekje in een braadslede zet, dan vang je de sappen op waarmee je weer een jus kunt maken.

 • Reageer
  Robert
  maandag, 13 juni 2011 at 13:43

  Dank voor de info. Zag in het laatste Sligro-blaadje die roastrib staan en had dat nog nooit geprobeerd. Leuk om dit te lezen. Dacht dat ik niet normaal was met mijn bijna elke dag bbq.
  Groet Robert

 • Reageer
  Carel
  zaterdag, 25 juni 2011 at 10:42

  Een Amerikaanse prime-rib is overigens hier te bestellen: http://www.beefensteak.nl/nl/usa-grain-fed-rib-roast.html

  Maar wat een mooi resultaat zeg, complimenten!

 • Reageer
  DutchCraftBeer
  zondag, 4 december 2011 at 13:36

  Ik heb de ribroast bij Beef&Steak besteld. Hij gaat de 17e op de smoker. Ik hou jouw recept aan, het ziet er geweldig uit. Kan niet wachten!

  Overigens zet ik mijn Dutch Oven een verdieping lager in de smoker. Daar doe ik baked beans in en vang zo de sappen op van de Prime Rib. 😉

 • Reageer
  DutchCraftBeer
  zondag, 4 december 2011 at 13:43

  Of zou je er voor kiezen hem op de grill te doen ipv de smoker? Ik heb een ProQ Excel. Ik dacht eraan om een stacker te verwijderen en geen waterbak te plaatsen om zo de temperatuur wat hoger te krijgen. Goed idee?

 • Reageer
  noskos
  maandag, 5 december 2011 at 14:24

  Ik heb geen ervaring met ProQ, maar het eerste hete traject heeft het vlees wel nodig, dat heb ik gewoon indirect gedaan, ik denk dat het in een smoker zonder waterpan te veel directe warmte geeft.

 • Reageer
  Bobby
  maandag, 23 december 2013 at 15:12

  Xmass 2013! Super recept! Stukkie vlees bij bevriende slager! Top Top!
  Thanks voor de Xmass Input! Happy holliday’s en Enjoy 2014!

 • Reageer
  Wilco
  dinsdag, 30 december 2014 at 08:06

  Heerlijk,

  Ik ga er vanmiddag aan beginnen, ben benieuwd wat de familie er van vindt.

  erg leuk je 100 button

 • Reageer
  Maarten Peters
  zaterdag, 6 mei 2017 at 14:24

  Vandaag maar eens maken met 1,5 kg… denk uurtje of 2

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.