2 In Overig Varkensvlees

Broodje warm vlees met crème fraîche van de BBQ

Broodje warm vleesIk ben vandaag de 100 berichten op het blog gepasseerd en dat in minder dan tweeënhalf jaar!!! De eerste Q the Book uitdaging. Een broodje warm vlees met crème fraîche waarbij ook het brood op de barbecue moest worden gebakken! Een leuke uitdaging omdat dat iets was dat ik nog nooit had gedaan. Het bleek achteraf heel erg mee te vallen. Brood maak ik wel vaker dus dat was het probleem niet. Ik heb wel een beetje de gemakkelijke route gevolgd en een pak Koopmans broodmix gebruikt, dit omdat de supermarkten hier alleen maar kant en klaar mixen hebben en ik geen zin had om naar de molen in Vlaardingen te rijden.

Het vlees heb ik in mijn Weber Smokey Mountain Cooker (WSM) gedaan, geen probleem om de temperatuur op de aangegeven temperatuur te houden als rookhout heb ik appelhout gebruikt.

Het eindresultaat was heerlijk! Een lekker broodje warm vlees van de barbecue. Iedereen hier was het er over eens, dit mag vaker op tafel komen.

Wat heb ik van deze uitdaging geleerd?!? Het broodbakken was nieuw, maar niet moeilijk, wel doe ik de volgende keer de kooltjes rondom mijn pizzasteen, ik had ze nu aan één kant liggen en dan moet je je broodjes op de helft van de tijd omdraaien omdat ze aan de ene kant bruiner zijn dan aan de andere kant.

Ik wil Jeroen bedanken voor het aftrappen van dit maandelijkse evenementje. Hier is zijn recept:

Broodje warm vlees met crème fraîche

Het brood

Bij dit gerecht moet een brood of broodje geserveerd worden. Dit broodje moet afgebakken worden op de barbecue, het maakt me verder niet zoveel uit hoe je het doet.

De makkelijkste manier als je een broodmachine hebt: Koop een broodmix bij de AH/Super/Bas, met gist etc.. er al doorheen. Voeg water toe. Kies het deeg-programma van je machine en laat de machine z’n werk doen. Deel na 1,5 uur de bal op in bolletjes, leg deze op een geoliede plank en dek ze af, laat nog minimaal 30 minuten rijzen of tot ze 1,5 of 2 keer zo groot zijn.
Broodje warm vlees - brood bakkenBak af op een pizzasteen (of het rooster) in je BBQ.
Voor bolletjes is de beste temperatuur 200-225 C ong., 20 min, of op het oog: Bruin en als je op de bodem klopt moet je een hol geluid horen. Belangrijk: Laat het brood minimaal 45 minuten rusten.
Keukenmachine manier: Koop Broodmeel bij de AH/Super/Bas/groothandel (zonder toevoegingen), op een kilo meel een zakje gist, water en boter toevoegen (recept staat bijna altijd op de zijkant van het pakje.
Begin met ongeveer 300 gram meel.
Vermeng met de vlinder en kneed daarna met de deeghaak ong. 5 minuten op een middenstand. Halverwege even stoppen om te laten rusten. Laat het deeg in een bak op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen of tot het tweemaal zo groot is. Deel de bal op in bolletjes, zie verder hierboven, alleen is de tweede rijstijd hier waarschijnlijk iets langer (45 minuten).

Cheater-methode: Koop afbakbrood, maar er worden dan wel punten afgetrokken 😉

Het vlees

Ingrediënten:
1 kilo procureur
3 tenen knoflook
honing
grove mosterd
peper en zout
laurier
crème fraîche
rookhout (bij voorkeur appel, mag ook een ander fruithout zijn, iets milds dus)

Broodje warm vlees - ProcureurBereiding:
Vlinderen: Snij de procureur halverwege in en klap open als een boek.
Smeer de opengelegde zijdes in met mosterd en honing, peper en zout. Leg zeer dun gesneden plakjes knoflook (van 2 tenen) aan 1 zijde. Je mag hiernaast ook een klein beetje dun gesneden ui gebruiken en wat tijm. Klap het boek weer dicht en bindt op met rollade-touw of duw aan en wees er verder voorzichtig mee.

Broodje warm vleesSmeer de bovenzijde in met hetzelfde mengsel als de binnenkant en dek af met een paar blaadjes laurier.

Nu het moeilijkste gedeelte:

Stook je BBQ naar 100-110°C en hou hem daar.
Broodje warm vlees - op de BBQGeef de eerste 30 minuten rook met geweekt fruithout, daarna met rust laten (vooral niet oversmoken).
Gaar de nek tot een minimale kerntemperatuur van 63°C en laat hem daarna 15 minuten in folie buiten de BBQ rusten.
De knoflook moet nu groen zijn uitgeslagen.

Broodje warm vleesSnij het vlees zeer dun en beleg je broodje met het vlees en evt. meer mosterd en een beetje crème fraîche.
Broodje warm vleesOok koud is zo’n broodje warm vlees erg lekker, je kunt dus gerust wat meer maken.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reageer
  Wouter
  donderdag, 15 juli 2010 at 17:35

  Hoe lang moet het vlees nou totaal op de BBQ?

 • Reageer
  noskos
  donderdag, 15 juli 2010 at 17:48

  Het is alweer een hele tijd terug dat ik dit gemaakt heb, maar het was zo’n 4 á 5 uur dat het vlees er op heeft gelegen. Hangt ook een beetje van je procureur af, de ene gaat sneller dan de andere.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.