1 In Bijgerechten van de barbecue/ Snacks/ Vegetarisch

Gegrilde tuinbonen met dille-knoflookzout

Gegrilde tuinbonenIn het kader van meer groente op de barbecue dit keer weer eens iets totaal anders, gegrilde tuinbonen. Je eet ze net als edamame. Edamame krijg je vaak bij Japanse restaurants, gestoomde, jonge sojaboontje in de dop. Je haalt de boontjes eruit en eet die op. Deze gegrilde tuinbonen eet je op dezelfde wijze.

Het idee voor dit gerecht kwam van mijn groentevriendinnetje toen we een hele tijd terug aan het brainstormen waren over wat je met groenten kan doen op de barbecue. Helaas was het tuinbonenseizoen toen net voorbij. Zoals het met veel recepten gaat kwam deze op mijn hele lange lijst van dingen die ik nog een keer moet maken.

Dat was tot ik op Serious Eats een recept voor tuinboontjes uit de oven langs zag komen. In dat recept gebruiken ze tijdens het roosteren rozemarijn om extra smaak aan de bonendoppen te geven en bestrooien ze de bonendoppen na afloop met een gekruid zout. Dat zout gaat aan je vingers zitten en als je een boontje uit de dop in je mond stopt gaat er iets van de zout mee.

Dit recept is een combinatie van die twee ideeën en het is echt heel erg lekker geworden! Het is een heerlijke snack van de barbecue, maar ook als voorgerecht of klein vegetarisch gerechtje kun je dit je gasten voorzetten.

Gegrilde tuinbonen met dille-knoflookzout

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 1 kilo tuinbonen in de dop
 • 5 takjes rozemarijn
 • plantaardige olie

Voor het dille- knoflookzout:

 • 1 eetlepel zeezout
 • 1,5 theelepel gedroogde dille
 • ½ theelepel knoflookgranulaat
 • ½ theelepel uienpoeder

Extra:

 • koffie-/kruidenmolen of een vijzel

Bereiding:
Maak je barbecue gereed voor direct gebruik op 200°C. Als je niet weet hoe dat moet dan leg ik je dat hier duidelijk uit.

Maal de ingrediënten voor het dille-knoflookzout in een koffiemolen of vijzel tot een fijn poeder. Zet apart.

Doe de tuinbonen en takjes rozemarijn in een ruime schaal en doe er een flinke scheut olie bij. Hussel even goed door, de tuinbonen en rozemarijn moeten allemaal bedekt zijn met olie.

Leg de tuinbonen en rozemarijn op het rooster van de barbecue.

Gegrilde tuinbonenKeer de bonen na 4 minuten om. Haal de rozemarijn van de barbecue als deze niet meer rookt maar gaat branden.
Als de tuinbonen na 8 tot 10 minuten van helder groen zijn verkleurd naar mat bruin-groen en zwarte plekken beginnen te krijgen dan mogen ze van de barbecue. Ze zijn dan ook slap geworden.

Gegrilde tuinbonenLaat de gegrilde tuinbonen 5 minuten gaar stomen in hun dop en bestrooi ruim met het dille-knoflookzout.

Zet de bonen in een schaal op tafel en laat iedereen lekker zijn eigen boontjes doppen.


Wist je dat BBQ-NL ook op Facebook en Instagram te vinden is? Mocht je dit recept maken en het daar posten dan zou ik het leuk vinden al je me er in tagt of de hashtag #noskosbbq gebruikt, dan zie ik jullie creaties vanzelf langskomen.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reageer
  Henk
  maandag, 18 juni 2018 at 16:32

  Bijna hetzelfde zijn peteh bonen van de bbq, maar ik denk dat die bij jullie niet te koop zijn, net als hier geen verse tuinbonen

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.