3 In Diversen/ Snacks

Saté kambing, geitensaté van de barbecue

Saté kambingMijn favoriete saté is saté kambing, saté van geitenvlees. Al eerder maakte ik een alternatief recept met lamsvlees omdat dat qua smaak erg in de buurt komt. Maar ik kreeg de kans om een geitenschouder te proberen en kon dus een echte kambing maken.

In het saté domba recept schreef ik waar mijn liefde voor deze saté vandaan komt, dus als je dat wilt weten lees dan dat recept even terug. Maar toen ik de Gustor Meat Boutique webshop mocht uitproberen en die waanzinnige Wagyu entrecote in mijn winkelwagentje had zitten bleef er nog wat budget over, genoeg om een schouder van een melkgeit uit de Kempen voor te kopen.

Saté kambing - de geitenboutDie schouder heb ik uitgebeend en daar heb ik de saté van gemaakt. Ik wilde het recept van de lamssaté aanhouden, maar omdat ik nog een hoop andere dingen aan het uitspoken was haalde ik de marinade en de saus door elkaar. Achteraf geen slechte vergissing want het eindresultaat was echt fantastisch. Zo gaat dat zo nu en dan, je maakt een fout en komt zo op iets nog lekkerder. Dus als je denkt de ingrediënten van de marinade en van de ketjapsaus zijn hetzelfde dan klopt dat.

Saté kambing

Ingrediënten (voor zo’n 15 stokjes):

Voor de Saté:

 • 1 geitenschouder (hier te koop of bij je lokale Islamitische slager)

Voor de marinade:

 • 1 ui, fijngesnipperd
  3 tenen knoflook, fijner gesnipperd dan de ui
  1 eetlepel olie
  50 ml ketjap manis
  2 eetlepels citroensap
  ½ theelepel suiker
  ½ theelepel zout

Voor de ketjapsaus:

 • 1 ui, fijngesnipperd
  3 tenen knoflook, fijner gesnipperd dan de ui
  1 eetlepel olie
  50 ml ketjap manis
  2 eetlepels citroensap
  ½ theelepel suiker
  ½ theelepel zout

Ter garnering:

 • gefrituurde uitjes (te vinden in het Indische deel van je lokale buurtsuper)

Extra:

 • bamboe satéstokjes

Bereiding:

Ontbeen de lamsschouder (of vraag aan je slager of hij dat voor je wil doen) en snij het vlees in blokjes van 1 a 1½ centimeter.
Saté kambing - de geitenboutMeng in een kom de ingrediënten van de marinade en het vlees goed door elkaar. Dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.
Saté kambing - vlees in de marinadeLaat het vlees minimaal ruim 4 uur marineren.
Leg je satéstokjes in water, op die manier verbranden ze niet zo snel straks boven het vuur.

Maak je barbecue klaar voor direct grillen en leg op het rooster een dubbele strook aluminiumfolie. Daar leg je straks de uiteinden van de stokjes boven zodat ze niet verbranden. Terwijl de barbecue op temperatuur staat te komen rijg je de stokjes saté. Laat het puntje van het stokje niet uit het vlees steken, zo kan het niet verbranden.

Saté kambingDoe in een klein pannetje de olie en de ui, fruit de ui rustig aan totdat hij hier en daar bruin begint te worden. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje langer. Voeg de ketjap manis toe en laat, indien nodig, dit wat indikken. Dan mag de citroensap, suiker en het zout erbij. Laat dit niet te lang koken want dan kan de citroen bitter gaan smaken. Hou de saus warm.

Gril de saté tot ze medium, medium-well zijn, dit duurt niet zo gek lang, paar minuutjes per zijde. Blijf constant draaien want door de suikers in de ketjap heeft het de neiging om heel snel zwart te worden.

Serveer de saté kambing met de saus en strooi er wat van de gefrituurde uitjes over. Lekker met lontong en gadoe gadoe!


Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Gustor Meat Boutique en Kroon op het werk.

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer
  Pindakaas
  dinsdag, 10 juli 2018 at 20:07

  Saté Kambing blijft toch echt mijn favoriet. Het doet me altijd denken aan vroegah, toen mijn vader op de gietijzeren bbq de saté aan het maken was. Helaas zijn mijn niet Indische vrienden hier niet voor te porren. Gelukkig heb ik in Den Haag een goed adresje gevonden in de Wagenstraat.. Bedankt voor het recept.

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 10 juli 2018 at 22:57

   Bij Istana? Daar neem ik altijd de buikspeksaté 😀

 • Reageer
  Pindakaas
  dinsdag, 10 juli 2018 at 23:14

  Yes.. bij Istana…
  Die buikspek probeer ik wel de volgende keer.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.