Dit recept voor saté domba is een goed alternatief voor saté kambing als je geen geitenvlees kunt vinden.
Vroegah, toen ik nog een kleine noskos was ging ik altijd met Kin, mijn oudste vriend, naar de Pasar, de Pasar Malam Besar in de Houtrusthallen in Den Haag. Waar we vooral voor gingen was het eten en dan met name de saté kambing. Het eerste dat we deden als we binnen kwamen was op zoek gaan naar het standje dat de gouden saté had gewonnen en daar aten we dan een saté kambing met lontong. Maar omdat in de Houtrusthallen ook sportevenementen worden gehouden en de hal als je drie weken later binnenkwam nog naar saté en kretek rook verhuisde de Pasar naar het Malieveld en in de loop der jaren veranderde zelfs de naam in Tong Tong Fair. Ik ga nog wel ieder jaar, maar de charme van vroeger is toch een beetje weg.
De oude herinneringen aan de Houtrusthallen en onze zoektocht naar de winnaar van de beste saté kwamen boven toen Kok Robin op haar site Aziatische-ingrediënten.nl het recept voor saté kambing plaatste. Op twitter merkte ik op dat ik op zoek moest naar gietenvlees en toen zei Robin dat ik net zo goed lamsvlees kon gebruiken omdat je het verschil toch niet proeft. Dan nog een naam, want lam is natuurlijk geen kambing in het Bahasa Indonesia, dat bleek domba te zijn en zo kwamen we op saté domba. Niet een klinkende naam maar dat doet aan het gerecht niets af, wat is dit lekker zeg! En eigenlijk verrassend simpel om te maken.
Voor de sateetjes heb ik lamsschouder gebruikt. Schouder is wat vettig, dat willen we graag want dat geeft een lekkere smaak. Ook is het goedkoper dan een lamsbout en dat past weer in mijn barbecuefilosofie, met een goedkoop stukje vlees toch iets lekkers maken. Ik had een stuk met bot er in, maar als je geen zin hebt om zelf een stuk vlees te ontbenen dan kun je ook een ontbeend stuk nemen natuurlijk.
Verder heb het sausrecept van Jeff Keasberry aangehouden omdat ik daar eigenlijk alles al voor in huis had. Ondanks dat dat eigenlijk een beetje simpel er uit ziet is het verschrikkelijk lekker.
Robin bedankt voor dit recept! En als jullie vragen hebben over ingrediënten uit de Aziatische keuken, zoek je een leuk recept of ben je in de toko iets tegengekomen dat je niet kunt thuisbrengen ga dan even kijken op haar site, bijna alles is er te vinden!
Saté Domba met Lontong
Ingrediënten:
Voor de Saté:
1 lamsschouder met bot (of zo’n 400 gram schoudervlees)
3 eetlepels ketjap manis (gebruik hier wel een goede zoals ABC en geen Conimex)
2 teentjes knoflook uit de pers
gefrituurde uitjes (te vinden in het Indische deel van je lokale buurtsuper)
Voor de Ketjapsaus:
1 ui, fijngesnipperd
3 tenen knoflook, fijner gesnipperd dan de ui
1 eetlepel olie
50 ml ketjap manis
2 eetlepels citroensap
½ theelepel suiker
½ theelepel zout
2 zakjes lontonrijst
Bereiding:
Zet, zo’n 4 tot 5 uur, voordat je gaat grillen een grote pan met water op en kook daarin de lontongzakjes in zo’n 50 minuten tot een uur gaar.
Laat iets afkoelen leg ze daarna in de koelkast.
Ontbeen de lamsschouder en snij het vlees in blokjes van 1 a 1½ centimeter, ik heb ze iets groter gehouden.
Meng in een kom de ketjap manis, de knoflook en het vlees goed door elkaar, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast, het vlees kan nu ruim 4 uur marineren en dat heeft de schouder wel nodig. Als je bamboe satéprikkers gebruikt is dit een mooi moment om ze in het water te zetten, op die manier verbranden ze niet zo snel straks boven het vuur.
Haal, voordat je de barbecue aan gaat steken, de lontong uit het plastic en snij dit in blokjes van ongeveer 3 tot 4 centimeter. Warm dit au bain marie op, dus in een schaaltje op een pan met een randje kokend water.
Maak je barbecue klaar voor direct grillen en leg op rooster een dubbele strook aluminiumfolie. Daar leg je straks de uiteinden van de stokjes boven zodat ze niet verbranden.Terwijl de barbecue op temperatuur staat te komen rijg je de stokjes saté, 3 blokjes per stokje is traditioneel.
Doe in een klein pannetje de olie en de ui, fruit de ui rustig aan totdat hij hier en daar bruin begint te worden. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje langer. Voeg de ketjap manis toe en laat, indien nodig, dit wat indikken. Dan mag de citroensap, suiker en het zout erbij. Laat dit niet te lang koken want dan kan de citroen bitter gaan smaken. Hou de saus warm.
Gril de saté tot ze medium, medium-well zijn, dit duurt niet zo gek lang, paar minuutjes per zijde, blijf wel constant draaien want door de suikers in de ketjap manis heeft het de neiging om heel snel zwart te worden.
Leg wat blokjes lontong op het bord, leg de saté erbij, doe de saus over de saté domba en strooi er nog wat gefrituurde uitjes over. Nog wat gadoe gadoe of iets dergelijks erbij en je waant je op de Pasar, salamat makan!
3 Reacties
Robin
vrijdag, 29 juni 2012 at 14:29Ziet er perfect uit! En de lontong maakt het helemaal af.
Grappig dat jij het recept voor de saus er eigenlijk ook “te simpel” uit vindt zien, dat was ook mijn reactie, maar inderdaad, simpel en toch superlekker. Soms is dat gewoon zo.
Wilco
dinsdag, 23 juli 2013 at 17:30Dit ziet er heel lekker uit, maar op welke temperatuurd dient de bbq opgestookt te worden? En hoe kan ik tijdens het grillen zien of het vlees medium-well is?
noskos
vrijdag, 26 juli 2013 at 23:48Grillen doe je altijd op hogere temperatuur, dus zo’n 200-250°C. Wanneer is het gaar, dit heeft niet veel nodig even een minuutje per kant en je bent er al, als je je stukjes niet al te groot maakt. Gewoon even één proberen.