5 In Cocktails/ Diversen

Grilled Lemonade – limonade van de barbecue

Grilled LemonadeDat je niet alleen maar eten op de barbecue kunt maken bewijst dit recept voor grilled lemonade, vrij vertaald gegrilde kwast. In het zuiden van de VS, waar ook de meeste barbecue vandaan komt kun je bijna in elk restaurant lemonade vinden, een drankje dat normaal uit citroensap en suikerwater bestaat, hier werd dat vroeger ook vrij veel gemaakt en dan heet het kwast. Er is ook een roze versie, pink lemonade, waar wat grenadine aan is toegevoegd.
Vorig jaar hield Kingsford, het grootste brikettenmerk in de VS, een speciale masterclass voor een aantal prominente bloggers en daar zag ik een paar keer dit recept van Marcus Wang langskomen. Omdat ik ook van cocktails hou had ik het al een tijdje op de to-do lijst staan omdat je lemonade makkelijk kunt mixen met wodka, gin of als je het Amerikaans wilt houden met bourbon.

Gisteren heb ik het gemaakt en ik moet zeggen het was erg lekker! Zelf zou ik volgende keer misschien iets minder honing gebruiken en wat meer suiker maar dat is een persoonlijke smaak. Ik heb het gemixt met bourbon en met gin en ook dat werkt prima. Bourbon versterkt de honing een beetje terwijl gin het frisse van de citroen ophaalt. Al met al een recept waar je een heleboel kanten mee op kunt, en zeg nou zelf, hoe cool is het als je op een barbecuefeestje kunt zeggen dat je ook de drank op de barbecue hebt gemaakt?

Het grillen van de citroenen met de suiker geeft wel een zooi op je barbecue, ik heb het op het gietijzeren rooster van de Big Green Egg gedaan en daarna het ei nog even goed heet gestookt om de suiker te laten verkolen, doordat je het ei zo makkelijk op kunt stoken was dat zo gebeurt, op een Weber moet je gewoon al je schuiven vol open zetten en hem zo zeker een half uur laten staan.

Grilled Lemonade

Ingrediënten:
12 grote citroenen
½ cup suiker + extra om de citroenen in te dopen
½ cup honing
½ cup water
2 takjes rozemarijn

Optioneel: wodka, gin, bourbon etc.

Bereiding:
Maak je barbecue klaar voor direct grillen.
Snij de citroenen door en doop het snijvlak in suiker.
Grilled Lemonade - de citroenenDoe in een foliebakje het water, de suiker, honing en de takjes rozemarijn.
Grilled Lemonade - de rozemarijn suikersiroopPlaats de foliebak op de barbecue en roer hier zo nu en dan in, als de suiker is opgelost is de suikersiroop klaar.
Grilled LemonadeGril de citroenen totdat het oppervlak mooi gekarameliseerd is en de citroenen gaar, dit duurt zo’n 8 tot 10 minuten.
Grilled LemonadePers de citroenen uit en zeef het sap.
Meng het sap met een deel van de suikersiroop en water, gewoon naar smaak, je maakt meer siroop dan je nodig hebt, dus kijk uit dat je het niet te zoet maakt. Hou het ook wat sterker want je serveert het met ijs.
Vul een glas met ijsklontjes en schenk hier de grilled lemonade over. Voor ‘hard grilled lemonade voeg je, je favoriete alcohol toe.
Als je het helemaal authentiek wilt doen, serveer de grilled lemonade dan in oude jam-, of weckpotten, zo krijg je het vaak in de barbecue-restaurants in het zuiden van de VS.

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reageer
  Bart
  dinsdag, 29 mei 2012 at 10:28

  Weer iets voor op de to list, zie ik daar een fles Makers Mark op de achtergrond 🙂
  Mooi recept, dank!

 • Reageer
  noskos
  dinsdag, 29 mei 2012 at 11:12

  Goed gezien Bart 😉 Doet het ook goed in een Whiskey Sour!

 • Reageer
  Dennis
  dinsdag, 29 mei 2012 at 21:11

  Wat een leuk recept, ga ik van de week eens proberen.

  Mooie site trouwens, deze gaat bij de favorieten.

 • Reageer
  svh
  vrijdag, 19 juni 2015 at 18:00

  Hoi, dat ziet er lekker uit!
  Is dit drankje ook enige tijd houdbaar? Dan maak ik ineens voor de halve zomer, gezien de rommel die het geeft

  • Reageer
   noskos
   zondag, 21 juni 2015 at 17:21

   Geen flauw idee, vruchtensap, suiker.. het zou zomaar kunnen gaan gisten en dan heb je opeens vanzelf alcoholische lemonade 😉

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.