8 In Rundvlees

Langzaam gegaarde kalfswangen van de barbecue

Kalfswangen van de barbecueWerkvlees, vlees dat door een dier veel gebruikt wordt, leent zich uitermate goed voor een langzame garing op de barbecue. Als er iets is dat bij runderen veel in beweging is dan zijn het wel de wangen. Voor veel mensen zal dit stukje vlees misschien net een stap te ver zijn, maar wangen zijn echt heerlijk! Daarom was ik blij dat ik bij Beef en Steak zag dat ze kalfswangen in het assortiment hebben. Die mochten mee met de bestelling en langzaam garen met wat rook in de Bastard.


Ik ben een fan van vergeten stukken vlees, delen die mensen niet (meer) kennen. Vaak zijn deze delen ook nog eens vriendelijk geprijsd. Soms worden ze niet meer gekocht omdat er een hang is naar magerder vlees, omdat het net wat meer werk is om te bereiden of omdat het “eng” is om zoiets te eten. Wat de argumenten ook mogen zijn, doe er als liefhebber je voordeel mee.
Een van de bovenstaande argumenten valt bij kalfswangen in ieder geval af, het vet zijn. Kalfsvlees is relatief mager en omdat het rund nog jong was is het vlees heerlijk mals. Er loopt wel iets vet doorheen, maar dat geeft het vlees zijn smaak en zorgt ervoor dat het lekker sappig blijft. Aan één kant van de wangen zit een vlies dat je eraf moet snijden, dus het is wel wat meer werk, maar dat is ook eigenlijk het enige werk dat je er aan hebt.

Blijft er over dat wangen eng zouden zijn om te eten. Als je je over die gedachte heen kunt zetten heb je een heerlijk stukje vlees op je bord dat bijna uit elkaar valt als je er naar kijkt.


[the_ad id=”11954″]


Langzaam gegaarde kalfswangen

Ingrediënten:

Extra:

Bereiding:

Maak de barbecue klaar voor indirecte bereiding op 125°C. Als je niet weet hoe je dat moet doen dan laat ik je dat hier zien.

Verwijder met een scherp mes de vliezen van de wangen.

Kalfswangen van de barbecue - de wangenSmeer de wangen in met wat olie en bestrooi ze met zout en peper. Doe dit niet overdreven dik want het vlees heeft een delicate smaak.

Kalfswangen van de barbecue - in de kruidenVoeg het rookhout toe aan het vuur en leg de wangen op de barbecue, weg van het vuur, en sluit de deksel.

Kalfswangen op de barbecueKijk na drie uur of de kruiden goed vast zitten en de wangen mooi van kleur zijn. Het vastzitten controleer je door even met je vinger tegen de kruiden aan te duwen.

Kalfswangen van de barbecue - na zo'n 3 uurAls de kruiden vastzitten en de kleur mooi is mogen de wangen van de barbecue om ingepakt te worden. Zijn ze nog niet zover controleer dan om het kwartier of ze goed zijn.

Pak de wangen elk in een stukje aluminiumfolie samen met een klontje boter, een flinke eetlepel basterdsuiker en een eetlepel honing.

Kalfswangen van de barbecue - inpakken in aluminiumfolieVouw de folie goed dicht en leg de wangen terug in de barbecue. Plaats in één van de wangen de voeler van de thermometer.

Als de interne temperatuur van de wangen 95°C is zijn de wangen gaar. Bij mij duurde dat na het inpakken een uurtje. Je kunt even met de voeler in de wangen prikken, deze moet erin gaan als in zachte boter. Als ze nog teveel weerstand hebben kun je ze nog langer laten liggen en de priktest een kwartiertje later herhalen.

Haal de wangen van de barbecue en doe de folie open om ze even uit te laten dampen, zo’n 10 minuten. Sluit de folie en laat ze nog een minuut of 5 rusten voordat je ze serveert.

Dit vind je misschien ook leuk

8 Reacties

 • Reageer
  Floflo
  zondag, 14 oktober 2018 at 20:21

  Bedankt. Goeie shit, was het! Bij mij zat er een behoorlijke vetlaag bovenop een vlies. Is het de bedoeling die in het geheel er af te snijden? En is het de bedoeling dat ze uit elkaar vallen of is het geheel nog wel te snijden in plakken?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 15 oktober 2018 at 16:46

   Ik snij overtollig vet van de wangen. De structuur is een keuze, als jij ze lekker vindt als ze uit elkaar vallen dan laat je ze gewoon wat verder doorgaren 😉

 • Reageer
  Floflo
  maandag, 3 december 2018 at 07:32

  Bedankt voor je reactie!

 • Reageer
  Erik Hollander
  zondag, 17 november 2019 at 20:28

  Gruwelijk lekker! bedankt voor het recept.

 • Reageer
  Michel
  maandag, 5 oktober 2020 at 23:36

  Ik heb ze sous vide verpakt en laat ze garen op 80 graden voor 12 uur…. vergeet ik gewoon het vlies eraf te halen!!! Hopelijk kan ik dat achteraf nog verwijderen OF het vlees ervan af schuiven… pff stom! 🙂

 • Reageer
  Rob
  vrijdag, 3 september 2021 at 22:45

  Ziet er heerlijk uit! Ik zag kalfswangen in de folder van de Hanos staan. Ga ze morgen toch maar halen! PS, jouw bereiding hierboven staat een-op-een op de site van vuur en rook. Ik mis daar alleen de credits naar jou..

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 3 september 2021 at 22:49

   Er wordt links en rechts van mijn site gejat. Iemand credit geven is blijkbaar erg moeilijk. Voor foto’s heb ik een dienst die het net afspeurt en een factuur stuurt bij onrechtmatig gebruik.

 • Reageer
  Rob
  zondag, 5 september 2021 at 23:07

  Dat is jammer. In ieder geval ben ik erg blij met al je content en ik maak gretig gebruik van jouw recepten!

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.