Je kent het wel, je komt thuis, hebt zin om te barbecueën maar je bent vergeten een steak uit de vriezer te halen. Je kunt dan natuurlijk je steak nog in de vacuumverpakking in koud water leggen en zo redelijk snel ontdooien. Maar je kunt ook zo een bevroren steak grillen. Het resultaat is verbluffend goed zelfs als je dit doet, er zit echter ook een minpunt aan.
Egaal gegaard
Doordat de steak erg koud is kun je een mooie korst creëren voordat je steak te gaar is. Ook zorgt diezelfde kou ervoor dat je geen last hebt van het zogenaamde ‘bull’s eye’ effect. Je kent dat misschien wel, een steak die van buiten naar binnen verkleurt. De rand net onder de korst is dan grijs. Een goed bereide steak is mooi egaal van kleur aan de binnenkant. Je kunt de bull’s eye vermijden door een steak via de reverse sear te bereiden, maar dus ook door hem bevroren op de grill te leggen.
Minder vochtverlies
Uit verschillende tests, onder andere die van Cook’s Illustrated, blijkt ook dat je minder vochtverlies hebt door deze manier van bereiden. Dat komt omdat het vlees bij 60°C vocht uit de vezels gaat persen. Doordat je kouder begint duurt het dus langer voor dat moment aanbreekt. Dit gebeurt voornamelijk onder de korst en verklaart ook de grijze rand.
Het kan tot wel 9% vochtverlies schelen, je houdt dus een sappiger steak over.
Nadeel van een bevroren steak grillen
Ondanks dat je een heel mooi resultaat hebt is er toch iets dat nadelig is aan het grillen van een bevroren steak. Ik vind het fijn om mijn steak ruim van te voren te zouten. Op die manier kan het zout in de eerste tijd vocht aan het vlees onttrekken. Dit vocht wordt dan een pekel aan de buitenzijde die weer door het vlees wordt opgenomen. De smaak die je op die manier aan je vlees krijgt vinden we hier erg lekker.
Met deze manier van bereiden lukt dat niet. Je kunt wel zout en kruiden op je bevroren vlees strooien, maar dat valt er weer net zo hard af. Je krijgt dus een hele mooie korst op je steak, maar dat gaat hier voor een deel weer ten koste van de smaak.
Bevroren steak grillen
Ingrediënten:
- bevroren steaks, dit werkt goed met ribeyes, côte de boeufs, entrecôtes en dergelijke
- zout
- peper
Extra:
- instant read kerntemperatuurmeter (zoals een Thermapen)
Bereiding:
Maak je barbecue klaar voor direct grillen op hoge temperatuur rond de 250-275°C. Als je niet weet hoe dat moet dan laat ik je dat hier zien.
Haal de bevroren steak uit de verpakking en leg deze direct boven het vuur. Draai de steak na 3 minuten een halve slag om een ruitjespatroon te krijgen.
Keer de steak na weer 3 minuten om, je zult zien dat je een hele mooie korst hebt. Bestrooi met zout en peper.
Controleer na ongeveer 4 minuten de kerntemperatuur van je steak, ik haal mijn steaks er rond de 48-50 graden af, ze zijn dan medium rare.
Laat een paar minuten rusten voordat je ze aansnijdt en voeg eventueel extra zout en peper toe. En maak er dan bijvoorbeeld deze lekkere steak sandwich mee!
Heb je een bevroren steak op deze manier bereidt dan ben ik benieuwd wat je er van vond. Laat je het me weten in een reactie hieronder?
Op social media kan natuurlijk ook, daar ben ik te vinden op Instagram. Mocht je een recept van me maken en het daar posten dan zou ik het leuk vinden al je me er in tagt of de hashtag #noskosbbq gebruikt, dan zie ik je creaties vanzelf langskomen.
2 Reacties
Ingmar, Pyrochef82 op instagram
vrijdag, 18 juni 2021 at 09:41Afgelopen woensdag dit recept eindelijk kunnen maken. In combinatie van een verfrissende pastasalade.
Het werd thuis goed ontvangen en was ook 1 van beste resultaten die ik heb gehad. Denk dat ik vanaf nu alle steaks eerst in de vriezer knal!
immetjes
zaterdag, 3 juli 2021 at 15:15Eerst zouten, uurtje in de koelkast en dan de diepvriezer in.