11 In Algemeen

Meedoen aan barbecuewedstrijden en dan? Deel 2: KCBS

wedstrijden2top-1Zoals ik in deel 1 van deze serie al aangaf doe ik met mijn team de Sea Side Smokers mee aan barbecue wedstrijden die onder de vlag van de KCBS worden georganiseerd.

Wat houden KCBS barbecuewedstrijden in en wat wordt er van je verwacht als team?
Bij KCBS wedstrijden draait het om vier hoofdcategorieën, kip, spareribs (varken), varkensschouder en brisket (de puntborst van de koe). Dit zijn de vier hoofdcategorieën en aan de hand van deze vier wordt ook de Grand Champion, de uiteindelijke winnaar bepaald. Buiten die vier categorieën kunnen er nog anderen worden toegevoegd zoals Chef’s Choice, waar de teams zelf in mogen leveren wat ze willen, Dessert, toetjes dus etc. Dit staat de organisatie geheel vrij.
In principe hoef je als team niet aan die extra categorieën deel te nemen, tenzij dat nadrukkelijk wordt vermeld. En ook dan zijn er nog manieren om dit te omzeilen maar daarover straks meer.

De gerechten die je inlevert komen op een tafel met zes juryleden terecht, er moeten dus ook minimaal zes stukken vlees in de doos zitten die naar de jury gaat.

Bij alle hoofdcategorieën geldt dat je als team zelf je vlees mag, en bijna altijd moet, meenemen. Soms wordt er vlees verstrekt door een sponsor, als team ben je niet verplicht om dat te gebruiken.
Het vlees dat je meeneemt mag niet gekruid, gepekeld, geïnjecteerd o.i.d. zijn. Op die manier beginnen we allemaal met min of meer hetzelfde.

Ik zal hier globaal neerzetten wat de KCBS verwacht en wat vaak wordt gedaan door de teams. Voor de precieze regels moet je het KCBS reglement maar eens aandachtig doorlezen.

Kip
wedstrijden2kip-1Je mag maken wat je wilt, in de praktijk zie je dat veel van de teams kippendijen of -poten gebruiken, dit is deels omdat die mooi te presenteren zijn in de doos die naar de jury gaat en omdat donker dijvlees nou eenmaal smakelijker en sappiger is dan witte filet.

Spareribs
wedstrijden2ribs-1Bij spareribs mogen alleen ribs van het varken worden gebruikt. Dat wat wij spareribs noemen zijn, in de VS heten die baby back ribs, maar ook buikribben, in de VS heten die weer spareribs om de verwarring compleet te maken. En krabbetjes zijn niet toegestaan.
Qua presentatie ben je als team op zoek naar iets dat er mooi uitziet in de jury box en zul je dus al snel bij de rechtere buikribben uitkomen.
Wat je ook kiest er moet bot inzitten als het naar de jury gaat.

Varkensschouder
wedstrijden2pork-1Bij de KCBS moet hier een varkensschouder of één van de technische delen voor worden bereid. In de VS wordt een schouder in twee stukken opgedeeld, de boston butt, het bovenste deel van de schouder met het schouderblad er in, en de picnic, het onderste deel van de schouder, vergelijkbaar met de bovenarm. Procureur, een snit die hier makkelijker te vinden is mag niet worden gebruikt voor een wedstrijd.
Hoewel zowel de boston butt als de picnic gebruikt mogen worden, zullen de meeste teams voor de butt gaan, hierin zit een spier die we bij het barbecueën de money muscle noemen, deze wordt door veel teams in plakjes ingeleverd in de jurybox.
Buiten de plakjes money muscle zit er in de meeste boxen ook pulled pork en bark. Pulled pork kennen de meeste van jullie inmiddels wel, bark is de gekruide buitenkant van de schouder, daar zit alle smaak in geconcentreerd.
Let wel het is niet verplicht om alle drie in je box te doen. Wat er niet inzit kan de jury niet jureren en ze mogen je er ook niet voor straffen als iets er niet is.
Wel kun je met alle drie in je box de jury laten zien dat je zo goed kunt barbecueën dat je die drie verschillende stukken kunt maken uit één schouder.

Brisket
wedstrijden2brisket-1Brisket wordt door veel teams als het lastigste onderdeel gezien. Er worden van de brisket meestal twee verschillende dingen in de doos gestopt. Plakken gesneden van de flat, de grote platte spier. En burnt ends, blokjes van de point, het vettiger deel dat over de flat heenloopt.
Maar je mag het ook pulled of chopped inleveren. In de praktijk zal dat echter zelden voorkomen. Meestal betekent dat dat er iets niet goed is gegaan en de brisket of niet gaar of te gaar was.

Presentatie
Van de organisatie krijg je vier styrofoambakken met je team nummer erop. In de bakken gaat het vlees naar de jury. Je mag het vlees er zo inleggen maar je mag dat ook op een bedje van peterselie of groene sla doen. Iets anders in de bakken is niet toegestaan en zal een DQ -disqualification, diskwalificatie- opleveren. Ook mag je je inleverdoos of vlees niet markeren op een manier dat het voor de jury herkenbaar kan zijn. Dus je brisket in de vorm van Nederland snijden is niet toegestaan. De boxen worden na het inleveren omgenummerd. Dit om te voorkomen dat als één van die juryleden het nummer van je team weet deze weet van wie de box afkomstig is.

Extra Categorieën
wedstrijden2chefschoice-1De extra categorieën zijn meestal niet verplicht. Het kan gebeuren dat je iets moet maken omdat je anders niet mee dingt naar de Grand Champion titel. Maar die titel wordt alleen bepaald over de punten van de vier vaste categorieën. Dus als er een extra categorie worst is die je verplicht in moet leveren en je wilt dat eigenlijk niet dan kun je een lege box inleveren. Jij hebt je plicht gedaan, iets ingeleverd, en je krijgt maar 20 punten omdat je gediskwalificeerd wordt op dat onderdeel. Maar het telt toch niet mee voor de eindstand. Misschien niet helemaal netjes maar ik vind het ook niet prettig als ik verplicht word om een bepaald gerecht te maken.

wedstrijden2dessert-1Dan is bij de extra categorieën de opmaak en bereiding vaak vrij. De organisator hoort te vermelden hoe of wat. Wordt er niet gezegd dat alles van de barbecue moet komen dan hoeft dat dus ook niet. In de VS zijn er veel teams die thuis een cheesecake maken en die gewoon meenemen naar de wedstrijd. Zolang het niet nadrukkelijk in de regels staat is dat dus gewoon toegestaan!

Wij proberen zelf zoveel mogelijk aan alles mee te doen. De organisator moet extra betalen aan de KCBS voor de categorieën en daarbij is het leuk om ook andere dingen te maken en te kijken hoe je daar mee scoort. Maar het belangrijkste blijven de vier hoofdcategorieën voor ons. We gaan om de wedstrijd te winnen en als een extra categorie dat ook maar iets in de weg ligt dan slaan we hem gewoon over.

In deel 3 van deze reeks: Wat heb je nodig?

Mochten er dingen zijn waar jullie graag meer over willen weten laat het me dan weten door middel van een reactie hieronder!

Dit vind je misschien ook leuk

11 Reacties

 • Reageer
  Maarten
  woensdag, 17 juni 2015 at 12:36

  Wat leuk om te lezen hoe zo’n wedstrijd er aan toe gaat! Ik was laatst voor werk in de VS en belandde in een BBQ-restaurant waar ik de ‘BBQ Special’ nam exact met bovenstaande ingredienten. Kippenpoot en dij, brisket, ribs en Boston Butt pulled pork met maiskolf, cornbread en sweet potatoe pie. Heerlijk en genoeg voor 3 man! 😉

 • Reageer
  Sander72
  donderdag, 25 juni 2015 at 22:11

  Schitterende nachtelijke foto zeg… ik heb deze blog en de vorige met erg veel interesse gelezen. Ik zou zelf graag nog willen horen van je waar de jury op let en waarop juist niet. Zo hoorde ik bijvoorbeeld al eens dat je gerechten in de box niet op temperatuur beoordeelt worden (omdat je gerecht zou kunnen afkoelen buiten je schuld om). Natuurlijk wel op zaken als gaarheid, bite, uitstraling… kan je daar meer over vertellen? Bij het opmaken van de boxjes op dat mooie bedje van sla of peterselie is het misschien zelfs wel makkelijker/beter om de gerechten niet te heet op te maken? Anders verlept je sla zo snel, of wordt daar ook niet op beoordeelt?

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 25 juni 2015 at 22:30

   Dank je voor je feedback! Er volgen nog meer delen en ik zal je vragen zeker meenemen in het verhaal!

 • Reageer
  Dirk
  zaterdag, 20 februari 2016 at 17:35

  Leuke blog en leerzaam. Wanneer verschijnt deel 3?

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 25 februari 2016 at 17:01

   Binnenkort 😉

 • Reageer
  Dick Frugte
  zondag, 5 november 2017 at 21:12

  Geachte heer Van Koutrik
  Met plezier heb ik de stukken gelezen over de barbecuewedstrijden. Ik ben benieuwd waar ik deel 3 van de serie kan vinden zeker omdat het mij interessant om aan deze wedstrijden mee te doen. Mocht deze er niet zijn kunt u mij dan informeren met welke barbecue de wedstrijden worden gedaan. Is bijvoorbeeld een Weber wsm van 47 of 57 cm een goede barbecue. Verder is 1 barbecue toereiken of worden tijdens deze wedstrijden verschillende barbecues gebruikt.

  Omdat ik geen ervaring heb, is het misschien verstandiger om met de cook-off wedstrijden mee te doen. Kan je hiervoor ook een weber go anywhere gebruiken of adviseert u een groter barbecue ( merk Weber).

  Ik zie uw reactie graag tegemoet
  Dick Frugte

 • Reageer
  Nico Rikken
  dinsdag, 4 mei 2021 at 10:38

  Hallo Dennis,
  Wat een leuke artikelen om een beetje bekent te raken met het wedstrijd BBQen. Ben zelf voornemens om hieraan ook eens deel te nemen, was daarom ook heel benieuwd naar deel 3 van het verhaal wat heb je nodig? komt dit artikel nog of kijk ik er overheen?
  Zie een reactie graag tegemoet
  Nico Rikken

  • Reageer
   noskos
   zondag, 9 mei 2021 at 11:35

   Ik heb daar een heel hoofdstuk aan gewijd in mijn boek “Het vuur de baas” dus daarom ben ik er hier niet meer mee verder gegaan.

 • Reageer
  Chilion
  dinsdag, 18 mei 2021 at 20:28

  En toch is dat jammer wat je boek is niet meer verkrijgbaar 🙁

  • Reageer
   noskos
   maandag, 24 mei 2021 at 14:46

   Er is altijd nog het ebook.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.