2 In Restaurant Reviews

Pendergast in Amsterdam zet je fantastische BBQ voor!

Pendergast Smokehouse - AmsterdamAls ik ergens naartoe op vakantie ga dan zoek ik eerst of er een barbecuerestaurant is. Zo’n zaak gaat dan meteen bovenaan de lijst om met een bezoek te vereren. Maar om de één of andere reden was een bezoek aan Pendergast Smokehouse er tot nu toe nog niet van gekomen. Dat is vreemd want Pendergast zit in Amsterdam op minder dan een uur rijden. Nog vreemder is het dat ik er nog nooit was geweest terwijl iedereen die ik ken met verstand van barbecue zei dat het heel erg goed is. Het was dus hoog tijd om naar de hoofdstad te gaan en te kijken wat er uit de smoker komt!

Buiten het centrum

Pendergast is gelegen in de Staatsliedenbuurt vlak bij de Westergasfabriek. Meer woonwijk dan uitgaansbuurt. Ze noemen zichzelf dan ook een neighborhood smokehouse, een plek waar buurtgenoten en “explorers” elkaar ontmoeten. De inrichting is geïnspireerd op de tijd van de Amerikaanse drooglegging. Een licht, sober interieur met warme houttinten.

Dat sobere brengt ook één van mijn minpuntjes mee, doordat het vrij kaal is allemaal is het erg rumoerig als het druk is. En het is hier druk! Eigenlijk moet je altijd reserveren.
Achter in de zaak zit een bar met een mooie selectie bourbons. Er is ook een ruime keus aan bier en wijn en ze kunnen een cocktail voor je mixen.

Pendergast Smokehouse - Amsterdam

Kansas City-stijl Barbecue

De eigenaar van Pendergast komt uit Kansas City en dat merk je ook in de stijl van barbecue die op de kaart staat. Kansas City ligt tussen de Oostelijke staten waar barbecue varkensvlees inhoudt en Texas waar barbecue rundvlees betekent. In Kansas City komt dit alles samen en vind je een mooie mix van beide in de restaurants. De saus op tafel is een typische KC stijl barbecuesaus, een zoete saus op tomatenbasis.

Omdat we altijd alles willen proeven kozen we voor ’the spread’ een menu om te delen. We waren met z’n vieren en ’the spread’ is voor drie personen, dan is het niet erg als de er die dag beef ribs als ‘special’ op het menu staan. Zo kwamen we aan een bestelling van een beef rib, pulled pork, pork cheeks, en spareribs.

Het vlees dat gebruikt wordt is allemaal van het betere soort en dat proef je ook terug. De ribs en varkenswangen zijn Duroc, een mooi varkensras met smakelijk vlees. De brisket en beef ribs zijn van Amerikaans Black Angus.

Bij het vlees mochten we ook nog een aantal bijgerechten kiezen. Onze keuze viel op mac and cheese, collard greens, smoked garlic mash en de meaty barbecued beans.

Fantastisch rundvlees!

We begonnen met de beef rib. Wow! wat een goddelijk stukje rund zeg! Een mooie, pittige bark (de donkere kruidenkorst aan de buitenkant) en dan zacht perfect gegaard vlees. Daarna was het de beurt aan de varkenswangen en de ribs. Beide waren iets aan de droge kant, iets dat makkelijk te verhelpen was met een beetje barbecuesaus. Ondanks dat waren het hele smakelijke stukken vlees.

Pendergast Smokehouse - AmsterdamDit is iets dat we in veel barbecuerestaurants, ook in de VS, tegengekomen. Het zal te maken hebben met het van te voren bereiden en warmhouden/opwarmen zodra er een order komt. Aan het vlees ligt het naar mijn mening niet want Duroc is een varkensras met veel vet. Ondanks dat is het nog steeds heel veel beter dan je in de meeste restaurants voor je neus krijgt. Maar ik weet dat er zoveel meer uit zo’n stukje vlees te halen is.

Pendergast Smokehouse - AmsterdamDe brisket hadden we tot het laatst bewaard. Dit is een moeilijk te bereiden stuk vlees en het goed doen in een restaurant is een hele kunst. De brisket bij Pendergast is één van de lekkerste die ik heb gegeten. Zo eet je ze ook bij de grote barbecuerestaurants in Texas. Perfect gegaard, een mooie bark die hoog op smaak is. Grote klasse en misschien wel de beste die ik tot nu toe in Europa heb geproefd. Eigenlijk zouden alle Europese KCBS juryleden hier een keer langs moeten gaan om te komen proeven hoe brisket echt hoort te smaken en nee, dat is niet zoals je het op een wedstrijd krijgt.

De bijgerechten

Vaak zijn de bijgerechten in barbecuerestaurants echt dingen die er een beetje bij hangen. Niet bij Pendergast. De mac and cheese was een goede versie. De bonen waren ook weer heel erg goed, goed gevuld met pulled pork en stukken brisket en lekker rokerig. De aardappelpuree was romig met net de juiste hoeveelheid rook en knoflook. Maar de ster van de avond waren de collard greens. Collard greens is een typisch gerecht uit het zuiden van de VS. Hier maken ze het met cavolo nero, veel knoflook en wat chilivlokken voor de kick, heerlijk!

Desserts

De dessertkaart is niet heel uitgebreid, maar klassieke barbecue desserts als pecan pie en lemon meringue tart staan er wel op. De pecan pie is een versie met bourbon en is een beetje minder zoet dan veel Amerikaanse versies die ik heb geproefd. Deze past meer bij wat wij lekker vinden en de drank was rijkelijk aanwezig. Heel erg lekker!

Na het dessert mochten we nog even een blik werpen in het keukentje waar al dit heerlijks uit komt. Een keuken waar ongeveer een kwart wordt ingenomen door een Ole Hickory smoker die wordt gevoed met fruithout uit de Betuwe. Ik verbaas me altijd weer over het feit dat zo’n klein keukentje zoveel mooie gerechten kan voortbrengen.

Pendergast Smokehouse - Amsterdam

Pendergast Smokehouse

Als je echte Amerikaanse barbecue wilt eten dan hoef je niet naar de VS, maar je kunt gewoon in Amsterdam terecht. Pendergast kan makkelijk concurreren met de top barbecuerestaurants in de VS.
Goed het varkensvlees was iets minder sappig dan ik verwacht had, maar ook dan is het nog steeds heel erg lekker. De brisket en beef rib waren van wereldklasse. Omdat het zo goed is weten veel mensen dit kleine pareltje te vinden, het is daarom verstandig om even te reserveren voor je die kant op gaat.

Pendergast Smokehouse
Groen v Prinstererstraat 14
1051EE Amsterdam
020 845 85 07

pendergast.nl

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reageer
  Richard
  woensdag, 23 januari 2019 at 19:59

  Erg gaaf on te lezen wat jij allemaal hebt gedaan zeg. Respect!! Ik heb nog een adviesvraag. Ik ga in maart 2 weken zakelijk naar de VS en heb in Houston wat tijd voor mezelf. Weet jij toevallig een goed bbq restaurant daar?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 27 januari 2019 at 14:31

   Ik heb geen ervaringen met de barbecuerestaurants in en om Houston helaas. Dus daar kan ik je niet mee helpen.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.