Over de Big Green Egg wordt altijd verteld dat hij zo makkelijk hele hoge temperaturen bereikt en dus ideaal is om pizza in te bakken. Dat het standaard vilt niet goed tegen dat soort temperaturen kan had ik ondervonden, maar met het nieuwe nomex vilt erop wilde ik toch een keer pizza op de Big Green Egg proberen.
Ik heb het pizza recept gebruikt van Dominique, zij maakt al jaren pizza en ik had bij het BBQ Genootschap al een hoop positieve dingen over dit recept gehoord, je vindt het hieronder.
Hoe maak je nou pizza op de Big Green Egg? Een dag van te voren heb ik het pizzadeeg en de saus gemaakt. Op aanraden van de Naked Whiz, een website waar veel technieken voor keramische barbecues worden besproken ben ik begonnen met verse houtskool en de kolenmand en ring tot de nok gevuld. Dit heb ik met 3 aanmaakblokjes aangestoken en toen de kolen lekker begonnen te gloeien heb ik de platesetter op zijn kop in het eitje gezet, op deze manier kom je een stuk hoger uit en kun je je pizza makkelijk uit de BGE halen als hij klaar is.
De platesetter wordt bloedheet, als je daar zo je pizzasteen op legt dan wordt de steen zo heet dat straks de bodem van je pizza al is verbrand voordat de bovenkant gaar is. Eén van de truukjes om dat te voorkomen is om de pizzasteen met behulp van drie propjes aluminiumfolie een stukje de lucht in te doen, door het laagje lucht tussen de platesetter en de pizzasteen zal de steen niet de volle hitte van de platesetter voor zijn kiezen krijgen. In plaats van propjes folie kun je ook drie koperen knietjes die voor waterleiding worden gebruikt nemen.
Dan kan de pizzasteen erop en die laat je samen met de BGE op temperatuur komen. Doe nooit een koude steen in een hete barbecue, daar kunnen ze niet tegen en door het temperatuurverschil is er een grote kans dat je steen barst.
Een beetje professionele pizza wordt zo rond de 350°C gebakken, een temperatuur die de BGE makkelijk haalt. Ik heb alles een half uur opgewarmd om er zeker van te zijn dat de steen en het ei helemaal door en door warm waren. De kracht van het ei zit hem ondermeer in de warmte die hij afgeeft, de deksel zal dus stralingswarmte afgeven het ei in en op die manier de bovenkant van je pizza garen.
Toen alles goed op temperatuur was heb ik de pizza op de steen gelegd, doe goed semolina, een soort fijne griesmeel, onder je pizza dan glijdt hij makkelijk van je pizzaschep af. Op deze temperatuur is je pizza op de Big Green Egg in 8 minuten klaar.
Wat vonden we ervan? Fantastisch! Eén van de lekkerste pizza’s die we ooit gegeten hadden, heerlijk knapperige, goed smakende bodem. Ik had de topping simpel gehouden, saus, mozzarella, Parmezaanse kaas, salami en wat oregano. Als je je pizza te dik belegt dan is je bodem zwart voordat de topping gaar is. Maar ondanks dat er niet zoveel op zat kwam er een berg smaak vanaf! Op de tweede pizza van de dag heb ik nog prosciutto gedaan, dat was ook heerlijk.
Ja, het is niet gelogen dat de Big Green Egg ideaal is om een mooie pizza in te bakken, het is zo gemakkelijk om op deze barbecue hoge, beheersbare temperaturen te halen. Pizza op de Big Green Egg zal zeker nog vaak gemaakt worden in de toekomst.
Het is trouwens wel aan te raden om een goede pizzasteen te kopen. Ik had al tijden een goedkope van Cadac, maar bij de tweede keer dat ik pizza’s ging maken barstte deze toen ik mijn pizza er op legde. Dus wil je pizza’s op deze temperaturen maken dan is het aan te bevelen om een steen van betere kwaliteit te kopen!
Pizza op de Big Green Egg
Pizzadeeg
Ingrediënten:
(Voor 4 dunne pizza’s van ongeveer 30 cm doorsnede.)
470 gram Tipo 00 bloem (farina di grano tenero Tipo 00)
3,2 dl lauw water ( soms meer of minder)
1,5 theelepel zout
1,5 theelepel suiker
10 gram gedroogde gist, het lekkerste is biergist
semolina voor onder de pizza
Bereiding:
Los de suiker op in het lauwe water, en roer de gist er doorheen. Laat dit een kwartiertje borrelen.
Meng ondertussen de bloem met het zout.
Voeg het water beetje bij beetje bij de bloem, tot een homogene massa.
Kneed minstens 10 minuten op een bebloemd aanrecht ( dan gaan de gluten lekker werken). Als je deeg te droog is, beetje water erbij, als te nat, beetje bloem. Niet in een keer alle water toevoegen dus,mdan raak je het gevoel met deeg kwijt.
Zet deeg na kneden in een afgedekte kom op een warme plaats en laat 2 uur rijzen, het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang. Het werkt fijn om de kom af te dekken met plastic folie, en daar een hand- doek omheen te doen.
Als het gerezen is, kneed het nog een paar minuten door, verdeel het in 4 porties en doe elk portie in een bakje waar het nog verder kan rijzen, ik strijk er altijd een beetje olie overheen met een kwastje tegen het uitdrogen. Deksel erop, of plasticfolie. Het lekkerste is om het deeg dan nog een dag in de koelkast te laten staan, voor je het gaat bakken, dit komt de smaak echt ten goede!
Deeg dat je niet gebruikt kun je in diepvriesbakjes invriezen, ook deze moeten groter zijn dan je deegbol, en laat het deeg op kamertemperatuur komen voor je het gaat gebruiken, het rijst dan weer een beetje. Doorkneden, en klaar voor gebruik.
Het is wat werk, maar het is het echt waard, een enorm verschil in smaak met wat voor prefab deeg dan ook!
Dun uitrollen, niet te dik beleggen, en bakken maar!
Pizzasaus
Ingrediënten:
1 blikje gepelde tomaten
peper
zout
teentje knoflook, uit de pers
uitje, gesnipperd
olijfolie
balsamicoazijn
Bereiding:
Bak ui en knoflook gaar, maar niet bruin, in wat olijfolie.
Doe het blikje tomaten erbij en wat peper en zout.
Laat een half uurtje inkoken op zacht vuur.
Staafmixer erdoor, om de saus glad te maken en breng op smaak met een klein scheutje goede balsamico.
Deze saus kun je ook invriezen.
19 Reacties
Jan
dinsdag, 18 september 2012 at 17:09Hmmm, ik krijg trek!
Tim
woensdag, 19 september 2012 at 14:46De pizza’s op een kamado zijn idd super. Ik bak ze regelmatig op mijn primo en de kinderen zijn er gek van. Ik heb zelf een steen van outdoor chef en ben daar zeer tevreden over. Het voordeel van zo’n steen is dat die makkelijker het vocht aan de bodem onttrekt zodat je een ongelooflijk knapperige pizza krijgt. Dit heb je minder als je een steen uit marmer of een originele geglazuurde steen van primo gebruikt.
Ik hou het bij mijn pizza’s ook altijd heel simpel qua topping. Less is more. 😉
Ik raad iedereen aan die een kamado heeft zo’n steen te gaan halen. De pizza’s die vanuit je Q komen zullen geweldig zijn.
Peter
zaterdag, 19 januari 2013 at 17:00Mijn tip voor eenheerlijke saus: roma tomaten halveren. Olijfolie met verse kruiden (thijm, rozemarijn, oregano, basilicum) en verse knoflook pureren. Tomaten met vlakke kant maar noven op bakplaat leggen, besrijken met kruidenolie en half uur op 200 graden totdat ze vocht verloren hebben. Met staafmixer pureren, peper en zout erdoor en je hebt de lekkerste saus ooit.
Reinder Weidijk
zaterdag, 15 juni 2013 at 10:29Gaan het morgen proberen…ziet er goed uit
Reinder Weidijk
dinsdag, 9 juli 2013 at 08:19Wij hebben een pizzasteen van Weber gekocht, die wordt geleverd met een rvs plaat. De steen in de BGE en de rvs plaat kun je dan bestuiven met bloem en de pizza erop. Werkt perfect, na het garen kun je de plaat pakken en de pizza zo op je bord laten glijden..en nieuwe in orde maken.
Aanrader….
noskos
dinsdag, 9 juli 2013 at 10:18Die metalen plaat is om je pizza makkelijk op je steen te krijgen. Het is juist de bedoeling dat het deeg op de steen ligt, doordat de steen poreus is zal hij een deel van het vocht opnemen en op die manier zorgen voor een drogere, krokantere bodem.
Reinder Weidijk
dinsdag, 9 juli 2013 at 13:36Oke, begrepen…maar smaakte toch wel top en bodem was behoorlijk krokant. Volg je advies op en ga het van het weekend zo doen en ervaren wat het verschil zal zijn 😉
Maar zonder meer top BBQ de BGE 😉
maarten
maandag, 23 september 2013 at 08:40Zou het ook werken als je de platesetter omdraait. Dan de rooster op de platesetter en de steen op de rooster?
noskos
maandag, 23 september 2013 at 16:35Ja dat werkt ook. Op deze manier kun je echter meer houtskool kwijt en zit die mega hitte niet direct onder de platesetter.
Paul
maandag, 21 september 2015 at 16:21Dennis,
Waarom gebruik je niet het standaard rooster tussen de plate setter en de pizzasteen?
Gr. Paul
Roland
zondag, 14 oktober 2018 at 15:00Zo had ik het ook gedaan paul maar mijn pizza was zwart aan de onderkant( denk te heet)?
noskos
maandag, 15 oktober 2018 at 16:49Dat zou zo maar kunnen. Je kunt even een vochtige doek over je pizza steen halen voordat je je pizza erop doet, dan koel je hem ietsje af. Doe dit wel met een goede dikke pizzasteen, de dunne kunnen daar niet zo goed tegen. Ook zou je op een wat lagere temperatuur kunnen gaan zitten. En heel dun beleggen helpt ook een heleboel. Doe je erg veel toppings op je pizza dan is je bodem zwart voordat de toppings heet zijn.
Er zijn dus meerdere oorzaken waardoor je pizzabodem kan verbranden.
Giel
zondag, 29 maart 2020 at 00:25Ik ben een jongen van de praktijk, waarom niet de conveggtor er omgekeerd op en daar het standaard rvs rooster gevolgd door de pizza steen? Ipv propjes alu folie?!
noskos
zondag, 29 maart 2020 at 19:14Dit bericht is van september 2012 😉 Die methode had ik zoals in het bericht staat van de Naked Whizz site, een forum waar alle Amerikaanse Big Green Egg gebruikers samenkomen. De voornaamste reden dat zij hiervoor kiezen is naar mijn inzicht omdat je voor houtskool in je ei wil en veel luchtstroom. Door de platesetter andersom te zetten kan er meer houtskool is en heb je grotere openingen rond de steen waar de zuurstof langs kan en kun je dus makkelijker een heel heet vuur krijgen.
Tegenwoordig hoef ik met pizza niet op 350+ graden te zitten en kan het dus ook met de platesetter in de andere stand makkelijk gedaan worden.
Giel Mollema
maandag, 30 maart 2020 at 00:34Het ging mij om het feit van de alu propjes en niet je rooster er tussen om direct contact te voorkomen tussen de conveggtor en de pizza steen
noskos
maandag, 30 maart 2020 at 18:47Je wilt een ruimte hebben tussen de stenen, een soort lucht isolatie waardoor de bovenste steen niet te heet wordt door direct hitte. Met propjes aluminiumfolie of 3 koperen knietjes (van gasbuizen) schep je voldoende ruimte. Een rooster is te dun, dan heb je nog steeds heel veel hitte in je bovenste steen.
Martijn Cobussen
zondag, 19 april 2020 at 18:24Vandaag dit recept geprobeerd. Na wat mindere resultaten was ik erg benieuwd. Vooral een mooie dunne bodem maken vond ik lastig, ook na diverse YouTube filmpjes.
Ik heb een huismerk Tarwebloem gebruik en dat werkt prima. Andere keren heb ik geprobeerd met de hand het deeg te kneden, deze keer de mixer gebruikt met deeghaken en dan zie je het deeg na een tijd al veranderen. Ik had dan ook opeens 2x zoveel volume na het rijzen als de vorige keer en kon 4 pizzabodems maken waarvan ik er normaal maar 2 kon maken.
Om de bodem te vormen zijn ook meerdere theorieën. De deegrollen schijnt een zonde te zijn. Bij dit deeg is dat ook totaal niet nodig. Op een bebloemd blad heb ik de bodem gevormd en dan duw je de buitenkant vrij makkelijke naar buiten waardoor de bodem mooi sub wordt.
San
vrijdag, 21 augustus 2020 at 14:52het deeg ligt nu twee uur te rijzen om daarna in de koelkast te verdwijnen voor morgen.
@Dennis, zit nog wel met de opstelling van de Bastard, de pizzasteen op de deflector (met 4 moeren) of op het grillrooster?
Op de deflector lijkt me maar dan ligt de pizzasteen laag zodat ik niet weet of ik de pizza eraf krijg, wordt sowieso een uitdaging zonder pizza-schep…
noskos
dinsdag, 25 augustus 2020 at 18:31Je pizzasteen op je rooster leggen is voor de Bastard een betere optie.