3 In BBQ boeken

Smokey Goodness, het ultieme BBQ boek – Jord Althuizen

Smokey GoodnessVoor mij ligt Smokey Goodness het barbecue boek van Jord Althuizen. Net als alles wat Jord doet ziet het er schitterend uit, een groot zwaar en stoer boek met veel foto’s en verhalen. Maar is het ook een goed barbecueboek?

Net als ik heeft Jord een grote liefde voor Amerika en de Amerikaanse manier van barbecueën die in de vooral Zuidelijke staten wordt gedaan. Grote stukken vlees op een lage temperatuur garen met hout, het echte barbecueën dus en niet het grillen dat we hier doen.

Mijn ultieme boek op dat gebied is al jaren het Big Bob Gibson’s BBQ Book. Door de mooie foto’s en goede recepten wil je eigenlijk na elke bladzijde die je omslaat de barbecue aansteken. Maar ja, dat boek is er alleen in het Engels dus dat is niet voor iedereen weggelegd.

Jord heeft volgens mij heel goed naar dat boek gekeken en er toen zijn eigen draai aan gegeven. In Smokey Goodness vertelt hij over de Amerikaanse barbecuegeschiedenis, zijn cateringbedrijf Smokey Goodness, zijn reis door de Zuidelijke barbecue staten van de VS en wedstrijdbarbecue.

De verhalen zijn vlot geschreven en gaan vergezeld van erg mooie, rauwe foto’s. De sfeer van “the South” en van het “echte” barbecueën is daar wat mij betreft heel erg goed in weergegeven.

Ook de recepten sluiten hier naadloos op aan, niks liflafjes en gepiel met kleine stukjes vlees. Nee, gewoon hele kippen op een bierblik, varkensschouders, beef ribs, brisket, bavette, picanha. Je vindt zelfs een hoofdstuk voor de echt grote stukken en hele dieren! Er is ook een hoofdstuk voor broodjes en snacks maar dat is ondergeschikt aan het echte werk.

Naar het hoofdstuk groente kun je letterlijk tevergeefs zoeken in dit boek. Toetjes zijn er wel, niet veel en ook weer erg passend bij deze stijl van barbecue. Wat dacht je van S’mores in een gietijzeren skillet of gegrilde donuts bijvoorbeeld? Hoe Amerikaans wil je het hebben?

Wat vind ik van Smokey Goodness?

De recepten zijn zeer toegankelijk voor de beginnende barbecueër maar ook als je al bekend bent met low & slow barbecue staan er leuke nieuwe dingen in of varianten van gerechten die je waarschijnlijk al kent.
Buiten dat het een kookboek is, is het ook een boek over een manier van leven, vuur, vlees, wedstrijdbarbecue, reizen door de VS. Mijn manier van leven dus en Jord is er erg goed in geslaagd om dat in een boek te vangen. Wat het boek voor mij helemaal afmaakt zijn de foto’s. Alleen daarvoor zou je het boek al willen hebben.
Smokey Goodness is het eerste Nederlandse boek over “echt barbecueën” en alles wat daarbij hoort en voor mij is het een aanwinst voor mijn barbecueboekenkast.

Smokey Goodness
Auteur: Jord Althuizen
Verschijningsdatum: 18 april 2016
Prijs: € 24,99
ISBN: 9789021562292
Kosmos Uitgevers

Smokey Goodness is ondere andere te koop bij Bol.com.

PS. Bij de “tips voor competition rookies” mis ik trouwens wel iets over “bragging rights” en dat je (of je uitgever) alleen moet opscheppen met de titels die je hebt gewonnen, want de wedstrijdbarbecueërs onder ons weten wel dat de titel Wereldkampioen BBQ op de voorkant van het boek niet helemaal klopt natuurlijk 😉

Dit boek is aan mij beschikbaar gesteld door de uitgever. Voor deze recensie ontvang ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer
  Jacob
  dinsdag, 24 mei 2016 at 18:25

  Of de titel nu klopt of niet.
  Jord is een pionier in Europa en NL. Net zoals jij Dennis.
  Beide veel betekend en betekenen nog veel voor de groeiende bbq scene. Daar mogen jullie op je eigen manier zeker trots op zijn.

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 25 mei 2016 at 11:10

   Ik zeg niets over of Jord wel of niet een pionier is. Ik zeg alleen maar dat de titel op de voorpagina niet klopt.

 • Reageer
  Birger
  dinsdag, 24 mei 2016 at 22:38

  Kan ik me alleen maar bij aansluiten, het eerste echte Nederlandstalige boek over echte bbq…

  En de foto’s, tjah, als je nog niet aan het watertanden gaat bij het lezen van de recepten…

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.