4 In BBQ boeken/ mededelingen

BBQ Book of the Year en de trends voor 2018

BBQ Book of the Year

Tijdens BBQ Day, de aftrap van de Nationale BBQ Weken, worden inmiddels traditioneel ook awards uitgereikt voor BBQ Blogger-, BBQ’er- en BBQ Book of the Year. Werd ik vorig jaar BBQ Blogger of the Year, dit jaar was ik genomineerd voor BBQ Book of the Year. Buiten dat dit een heel erg leuk en goedverzorgd feest is, was het nog spannend ook of ik in de prijzen zou vallen.

Ik was ondermeer met Jord Althuizen en Ralph de Kok en Madame Charlotte genomineerd voor BBQ Book of the Year. Jord is natuurlijk razend populair met zijn Smokey Goodness boeken. Ralph is een hele creatieve barbecueër die onder andere ‘Ik BBQ voor jou” doet bij RTL4 en Madame Charlotte won ooit de titel beste barbecueboek van de wereld voor één van haar eerdere boeken. Een zwaar veld dus.

En de winnaar van BBQ Book of the Year is….

Mijn verbazing en zeker ook blijdschap was dus heel erg groot toen ik mijn naam hoorde als winnaar! Zo’n boek is toch een beetje je kindje en zoals dat met kinderen gaat, je eigen kinderen zijn altijd net iets mooier. Maar als anderen dat dan ook vinden, wow! Dat is toch een hele fijne bekroning op de ruim vijf maanden werk die er in zitten.

‘Het vuur de baas’ moest een handboek worden over hoe je moet barbecueën en deze prijs is denk ik het bewijs dat me dat goed is gelukt.De prijs voor BBQ Blogger of the Year ging naar Roy Schalkwijk van BBQ Junkie. BBQ Blogger of the Year was opgesplits is een award voor vrouwelijke en mannelijke blogger. Het thema van de Nationale BBQ Weken is meer vrouwen achter de barbecue dus dit was een logisch gevolg daarvan. Vrouwelijke BBQ’er of the Year is geworden Gemma van Leuven. BBQ’er of the Year bij de mannen is geworden Ralph de Kok.

De Nationale BBQ Weken 2018 - Ralph de Kok

Madam Charlotte vertelde tijdens BBQ Day wat de trends zijn voor dit seizoen, deze kun je hier vinden. Een aantal van die trends zie ik ook, maar ik zit toch in een ander deel van het barbecuewereldje en zie ook een aantal andere trends voor dit jaar. Op het BBQ Genootschap en bij mijn barbecuevrienden leven toch andere dingen dan bij de barbecueër die een paar keer per jaar zijn barbecue aansteekt. Dat is een beetje de avant-garde van de barbecueërs en hier zie je de dingen die over een jaar of twee pas meer gemeengoed worden.

Duurzaam en beter

De trend die Madam Charlotte ziet is iets dat de meer die-hard barbecueër al jaren doet. Kokosbriketten en aanmaakwokkels, beter vlees, mooie, eerlijke ingrediënten dat doen ‘we’ al jaren en langzaam sijpelt dat door naar naar de meer main stream barbecueër.

Groente op de barbecue

Iets wat al een aantal jaar door alle trendwatchers wordt geroepen en waar ik al net zoveel jaar weer weinig van terugzie. Door het telkens weer te roepen gebeurt het niet. Kijk op het gemiddelde barbecueblog en het is een herhaling van zetten. Heel veel dezelfde vleesgerechten in een net ander jasje en groente laat nagenoeg iedereen links liggen. Maar misschien moeten we daar met z’n allen verandering in brengen en gebeurt het dit jaar opeens wel.

Aziatische BBQ

Deze trend zie ik zelf ook. Via verschillende kanalen is er veel interesse voor Aziatische gerechtjes en een focus op Japan en Korea. Er verschijnen kookboeken over barbecue in dat deel van de wereld en yakitori grills en binchotan houtskool zijn hier opeens te koop. Ik zie dit als iets dat gelijk oploopt met de toenemende interesse in zelf fermenteren en kimchi maken. Mensen gaan op zoek naar gerechten uit de regio die daarbij horen en er wordt daar enthousiast gegrild en gebarbecued.

Braai

Eén van de dingen die groter zal worden is koken op de braai. Het borrelde al een beetje de laatste jaren, maar met Smokey Goodness 3 het nieuwste boek van Jord over de braai zal deze vorm van barbecueën snel groter worden. Je zult bij restaurants braais gaan zien. Eten van een barbecue is lekker natuurlijk, maar met een braai is er ook iets om naar te kijken. Het is meer spektakel en spreekt meer tot de verbeelding dan een dichte barbecue.

picanha van het grillspit

Grilspit

Met de komst van de Joetisserie is er opeens de mogelijkheid om op een keramische barbecue dingen aan het spit te bereiden. Ik zie dat er ook al grillspits voor de ovale Primo’s circuleren. Door die innovaties denk ik dat we dit seizoen meer gerechten langs zullen zien komen die van het spit afkomen.

Pastrami

De beetje avontuurlijke barbecueër heeft inmiddels zelf wel een keer bacon gemaakt. De volgende stap is pastrami, gepekelde en gerookte brisket. Afgelopen winter zag ik een aantal mooie pastrami projecten langskomen. Ik denk dat dat er veel meer worden, mijn brisket ligt in elk geval in de vriezer te wachten op een pekelbad.

Wat wordt dit jaar de BBQ hit?

Dat zijn de dingen die ik zie of waarvan ik denk dat we ze de komende tijd vaker langs gaan zien komen. Wat de BBQ hit van dit jaar gaat worden is nog even afwachten. Vorig jaar maakte opeens iedereen pork belly burnt ends. Voor dit jaar heb ik nog geen gerecht gezien dat zo’n enorme hit werd. Er is wel een grote kans dat er weer iets van bacon in zit gezien de succesgerechten van de afgelopen jaren.

Het BBQ Book of the Year zal ik volgend jaar niet winnen omdat ik druk bezig met nieuwe recepten voor de site. Ik ga wel weer een poging wagen voor BBQ Blogger of the Year 😉

Wat je ook gaat maken doe het met veel lol en laat het me weten op Facebook of Instagram, kan ik met je meegenieten!

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reageer
  Brecht Van Neste
  maandag, 30 april 2018 at 20:37

  Mooie onderscheiding voor het vele en goede werk dat geleverd is met het boek. Volgend mij heb je veel mensen een hoop bijgebracht en leren barbecueen. Ikzelf heb er toch veel uit geleerd, vooral uit de technieken uit het wedstrijdcircuit.

 • Reageer
  The BBQ Bastard
  maandag, 30 april 2018 at 23:53

  er is al een hit hoor! De kippendijencakes vliegen in het rond :p Nogmaals proficiat trouwens met je prijs hé!

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 1 mei 2018 at 16:56

   Hmmm, ik zoek het meer in trends die wereldwijd opeens gemaakt worden. Ik denk niet dat de kippendijencake die trend is.

 • Reageer
  Peter T
  dinsdag, 1 mei 2018 at 09:20

  Hey Noskos. Super dat je weer in de prijzen gevallen bent en terecht vind ik. Al barbecue ik zelf maar heel weinig toch lees ik met veel plezier je artikelen in je blog en spel regelmatig a.h.w. alle bladzijden van je boek. Dat is mijn “leesvoer” zal ik maar zeggen. Nogmaals gefeliciteerd en ik blijf smullen van je artikelen. (Zelfs op mijn vakantie in Portugal waar ik nu zit) grt Peter.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.