14 In materiaal/ Reviews

Black Ranch Marabu, Black Ranch zonder bijsmaak

Black Ranch MarabuIk mocht een zak Black Ranch Marabu testen en daar gaat een leuk verhaal aan vooraf. Niet zolang geleden werd ik benaderd door Klaas Bokhorst over een bericht dat op het BBQ Genootschap (waar ik samen met Frits de eigenaar van ben) stond over Black Ranch houtskool. Klaas is de importeur en als je zoekt op Black Ranch dan is de kans groot dat je een bericht tegenkomt waarin staat dat er een groep mensen is die Black Ranch niet lekker vindt, iets wat niet echt leuk is natuurlijk als het je product is.

Nou zit ik helaas ook in het kamp dat geen fan is van de normale Black Ranch houtskool en ik ben het dan ook met de stelling van het forumbericht eens. En al was ik dat niet, we plegen op dat soort zaken geen censuur. Dit is de ervaring van de gebruikers van de houtskool en niet iedereen is even enthousiast er over.
Black Ranch is een hele harde houtskool die heel lang brandt. Maar bij de standaard versie wordt het hout niet zo ver verkoold als bij andere merken. Dit heeft tot gevolg dat het hout nog een rooksmaak afgeeft. Veel mensen vinden dit lekker maar er is ook een groep die het een beetje teer-, dieselachtig vindt smaken, niet zo heel erg lekker op je stuk vlees dus.

Klaas vertelde me dat ze ook een andere houtskool in het assortiment hebben die geen geur afgeeft en of ik die misschien aan een test wilde onderwerpen? Nou dat wil ik wel hoor ik ben altijd benieuwd naar nieuwe producten en ik wilde Black Ranch zeker een tweede kans geven.

En zo ontving ik een zak Black Ranch Marabu. Marabu is een boomsoort die op Cuba groeit en daar als een soort onkruid wordt gezien. Het groeit heel hard en neemt de plek in van andere inheemse bomen en planten. Dus het moet onder controle worden gehouden. Het hout heeft een dichte, compacte structuur en is daardoor uitermate geschikt om houtskool met een lange brandduur van te maken.

De zak die ik kreeg kwam via PostNL, niet altijd de ideale manier om je houtskool te ontvangen. Maar ondanks dat zat er een mooie selectie grote en kleine brokken in de zak met niet al te veel heel fijn gruis. Dat het heel bleef komt waarschijnlijk ook door de hardheid van de houtskool.

Black Ranch MarabuIk heb twee tests gedaan met deze houtskool, één keer op hoge hitte eendenborst gegrild en een low en slow sessie met beef ribs.

Het aansteken van de Black Ranch Marabu gaat net als bij de standaard Black Ranch langzamer dan bij zachtere houtskool soorten, dit komt gewoon door de compacte structuur. Maar als het eenmaal brandt dan geeft het ook een berg energie af bij het grillen. Wat meteen opviel was dat de diesel-, teerlucht ontbrak bij de grillsessie!

Maar voor mij is toch de echte test een low & slow sessie. Ik heb mijn beef ribs op 107°C zo’n acht uur in de Big Green Egg gegaard en toen mijn ei nog een aantal uur aangelaten. Op het vlees geen rooksmaak van de houtskool. Precies wat ik wil. Ik wil zelf rooksmaak toevoegen en dat zal per gerecht verschillen. Soms is dat eiken of hickory en dan weer een fruithoutsoort. Maar ik wil dat bepalen.
Dan het verbruik. Ik schat dat van de volle kolenring maar zo’n 25-30% is gebruikt. Iets dat je met de zachtere soorten zeker niet zal lukken, daar is het al snel de helft. Kom ik meteen bij een ander punt, de prijs. Deze Black Ranch Marabu is met een prijs van zo’n €25 euro voor 15 kilo niet echt goedkoop maar daar krijg je wel een houtskool voor die veel zuiniger is in het gebruik dan de zachtere soorten.

Ik ben blij dat ik deze houtskool aan een gebruikstest heb mogen onderwerpen. Ik had toch negatieve associaties bij Black Ranch maar dat is nu op slag veranderd. De Black Ranch Marabu is een mooie harde houtskoolsoort die erg zuinig is in het gebruik. De prijs is stevig maar door de zuinigheid zul je uiteindelijk op het zelfde uitkomen als met de zachtere soorten. Ik zou dit soort houtskool zelf gebruiken voor hele lange low en slow sessies omdat je bijna geen as hebt en heel veel energie in relatief weinig houtskool. Maar ook voor een lange pizza sessie is het erg goed geschikt omdat je ook weer veel energie tot je beschikking hebt en je berg houtskool dus niet heel snel is verdwenen.

Je vindt deze houtskool bij de betere barbecuewinkels en online shops.

Dit product is aan mij beschikbaar gesteld door de importeur. Voor deze recensie ontvang ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.

Dit vind je misschien ook leuk

14 Reacties

 • Reageer
  Martijn
  dinsdag, 28 juni 2016 at 22:16

  bedankt! die ga ik ook eens proberen.

 • Reageer
  Mike van H
  vrijdag, 1 juli 2016 at 16:19

  Ik gebruik deze versie al een jaar en heb ondertussen denk ik 6 zakken gebruikt. hiervan was helaas 1 zak toch weer met de bekende rooksmaak. het onvoldoende verkolen is hierbij duidelijk de oorzaak aangezien er dan toch stukken inzitten die zichtbaar onvoldoende zijn verkoold. voor mij dus geen BR meer niet omdat het niet goed is maar omdat ik dit te onbetrouwbaar vind. Als mijn ei helemaal aan is is de rooksmaak vaak weg of veel inter maar met een low en slow is dat niet het geval.

 • Reageer
  Rob
  zaterdag, 2 juli 2016 at 08:43

  Goed nieuws!
  Qua energie en brandduur was ik ook altijd fan van Black Ranch, maar de smaak ging mij ook tegen staan en ben ik overgestapt op andere houtskool voor in mijn ei. (Ik wil zelf bepalen of ik en welke rooksmaak ik in mijn gerecht wil).

  Ik heb nog ruim 2 10 kilo zakken. Als die bijna op zijn ga ik deze bestellen.

  Bedankt voor het testen!

 • Reageer
  mighty-drive
  dinsdag, 12 juli 2016 at 16:05

  Eerlijk verhaal. Als je dit nu scoort ten opzichte van het gebruik van briketten voor L&S? Waar zit ‘m het verschil? Want 25 euro voor 15 kilo is vergeleken met briketten weer niet héél duur…

 • Reageer
  Kees vd Woerd
  dinsdag, 12 juli 2016 at 23:39

  Goed om te horen , weer 1tje bij het rijtje Dammers en Peko

 • Reageer
  Marvin
  woensdag, 13 juli 2016 at 16:20

  Hi Dennis,

  Ik heb zelf al een aantal jaar een WEBER BBQ 57CM en sinds ik weer beschik over een achtertuin maakt deze weer de nodige uren. Ik heb jouw site al meerdere malen geraadpleegd voor tips en recepten. Ondanks dat ik toch meer dan regelmatig BBQ ben ik nog wel zoekende naar de juiste brandstof. Ik combineer nu regelmatig briketten met houtskool of gewoon 1 van deze twee (afhankelijk van hetgeen ik ga bereiden). Over het algemeen maak ik gebruik van Weber Houtskool of briketten, maar deze zijn qua aanschaf toch wat duurder. De grote zakken houtskool zie ik regelmatig voorbij komen vooral in combinatie met een green egg.

  Bovenstaande review is voor mij weer een trigger om toch eens wat anders uit te proberen. Ik ben me ervan bewust dat het regelen van de temperatuur bij de weber wat lastiger is, maar het feit dat dit type wat langer brand klinkt mij als muziek in de oren. Kan ik deze soort houtskool ook goed gebruiken op mijn weber BBQ?

 • Reageer
  Dennis
  maandag, 18 juli 2016 at 12:20

  Van het weekend was het dan eindelijk lekker weer en daardoor deze houtskool ook uit kunnen proberen. Als ik een cijfer mag geven: 7,5/10. Waarom niet hoger? De prijs… Vrij duur, ook al doe je er wat langer mee naar mijn mening nog steeds aan de hoge kant. Voor de rest: lekker smaak en prettige houtskool.

 • Reageer
  jeremey Van beek
  dinsdag, 16 augustus 2016 at 21:34

  ik heb ook een keer deze soort gebruikt misschien had ik een verkeerde zak gekregen maar man man man het spul rookte heel erg blauwe rook kwam er vanaf verder leken het soms wel openbaar brokken die in de zak zaten wel loeihard.

  na het lezen van deze review ga ik het nog eens proberen hopelijk wat beter resultaat

 • Reageer
  Ewald
  zondag, 18 februari 2018 at 16:00

  Mooie review Dennis, ik ga de Marabu ook maar eens proberen.
  Mijn standaard Houtskool is Fire Up gele zak Horeca houtskool (voorheen Peko)
  Die koop ik bij de Hanos en was altijd 14,95 per 10 kilo (ex btw). De prijs is echter verhoogd in nog geen 2 jaar tijd naar 16,95 per 10 kilo (ex btw). Voor de Marabbu betaal je nu bij de Hanos 23,95 per 15 kilo (ex btw) dat komt neer op 15,97 per 10 kilo (ex btw) dat is dus bijna 1 euro goedkoper dan de zachtere Fire Up. Win Win situatie lijkt het wel, meer energie voor een iets gunstigere prijs.
  De laatste tijd ben ik ook niet meer zo te spreken over de Fire Up, de sortering is minder geworden, veel kleine stukken en een hoop gruis.
  nogmaals bedankt voor je review.

  groeten,

  Ewald

 • Reageer
  Robin
  vrijdag, 7 augustus 2020 at 06:50

  Hoi Dennis,

  Heb sinds 1 maand een Green Egg Large. En naar aanleiding van deze review ben ik Black Ranch Marabu gaan gebruiken.
  Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden.
  Het knettert als een malle, weet niet of dat dit goed is.
  En er ligt een grijze as laag op mijn rooster en lekbak nadat ik de Egg op temperatuur heb gekregen.
  Ik maak mijn Egg voor gebruik altijd as vrij.
  Nu is jou review uit 2016 en zijn we ondertussen 4 jaar verder. Welke houtskool zou je nu adviseren?
  Zie je reactie tegemoet.

  Groet Robin

  • Reageer
   noskos
   maandag, 10 augustus 2020 at 16:33

   Ik gebruik meestal de gele zakken van Fire-Up of Dammers. Dat vind ik fijn werken. Maar een hoop mensen zullen het niet met me eens zijn 😉

 • Reageer
  Robin
  zaterdag, 15 augustus 2020 at 11:58

  Bedankt voor de tip. Dan ga ik die eens proberen.

  Groet Robin

 • Reageer
  Fred veulings
  zaterdag, 19 december 2020 at 17:32

  Hey Dennis

  Ik heb een zak black ranch maribu is deze dan wel geschikt om pulled pork een uurtje of 16

  • Reageer
   noskos
   maandag, 21 december 2020 at 15:30

   Als je maar genoeg houtskool in je barbecue doet dan kun je met vrijwel elke soort 16 uur barbecueën. De vraag is of je de beste Pulled Pork krijgt door het zonder inpakken te doen.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.