5 In Ribkarbonades & Varkensfilet

Brined Pork Chops – extra sappig door de pekel!

brined pork chopsBrined pork chops, ribkarbonades van de grill dit keer. Ribkarbonades kunnen vrij droog worden als je ze op de barbecue bereidt daarom gaan deze eerst een paar uur in een pekel oplossing, een brine noemen de Amerikanen dit.
De pekel zorgt voor een natuurlijke reactie, de cellen in het vlees willen een natuurlijke balans houden, door het hoge zoutgehalte is die balans er niet en zullen de cellen opengaan waardoor het pekelvocht wordt opgenomen, je vlees wordt hier sappiger van. Als je aan je brine ook nog wat smaak toevoegt zal deze ook mee worden genomen in het vlees en wordt het geheel sappiger en lekkerder.
In dit geval gebruik ik bruine suiker, appelsap en appelazijn. De combinatie varkensvlees en appel doet het altijd goed.

Brined Pork Chops

Ingrediënten:
4 dubbel dikke ribkarbonades (zo’n 3 cm dik per stuk)
1/2 cup zeezout
1 cup donkerbruine basterdsuiker
1 eetlepel zwarte peperkorrels
1 eetlepel mosterdpoeder
1 cup appelsap
1 cup appelazijn
1 pond ijsblokjes

Bereiding:
Meng zout, suiker, peperkorrels en mosterdpoeder, meng dit goed met de hand, er willen nog weleens klontjes in het mosterdpoeder zitten.
brined pork chops - de pekelVerhit de appelsap en de appelazijn in een pannetje (of magnetron) en doe dit bij het zoutmengsel. Roer dit goed door elkaar en laat 5 minuten op elkaar inwerken.
Voeg de ijsblokjes toe, en roer totdat de ijsblokjes zijn gesmolten, het mengsel is nu afgekoeld.
Je zou ook aan het hete mengsel een halve liter water kunnen toevoegen, het af laten koelen en dan verder koelen in de koelkast, maar ik vind de ijsblokjes sneller en makkelijker.
brined pork chops - de pekel

Doe de ribkarbonades in een bak die groot genoeg is, of in 2 grote ziploc zakken en voeg de brine toe. (Ik heb het dit keer in een oven schaal gedaan, normaal gebruik ik ziplocs.)
Zet het geheel zo’n 3 uur in de koelkast.
brined pork chops - ribkarbonades in de pekelSteek een volle chimney starter aan volgens de gebruikelijke methode.

Haal de ribkarbonades een half uur voor het grillen uit de koelkast, haal ze uit de brine en dep ze droog met keukenpapier. Laat ze op kamertemperatuur komen.

brined pork chops - ribkarbonades na de pekel

De karbonades zijn verkleurd door de brine.

Maak de barbecue klaar voor direct grillen. Ik bedek hier de helft van de barbecue met kolen zodat ik ook een minder heet deel heb, daar kan je het vlees laten garen als de buitenkant al bruin genoeg is.
Bestrijk de karbonades en het grill rooster met olijfolie.
Leg de karbonades op de barbecue.
brined pork chops - ribkarbonades aangrillenDraai ze na drie minuten een kwart slag. Keer ze na weer drie minuten om en draai ze na weer drie minuten een kwart slag.
Plaats een kernthermometer in één van de karbonades en leg ze in het deel van de barbecue zonder kolen, plaats de deksel op de barbecue.
Als de interne temperatuur 60-63°C is zijn de karbonades medium.

Haal ze van de barbecue en laat ze 10 minuten rusten onder aluminium folie, de sappen kunnen zich nu weer door het vlees verdelen en daar wordt het sappiger van.
brined pork chopsServeer de brined pork chops met zelfgemaakte appelmoes en garlic mashed potatoes, of zoals in dit geval met aardappelsalade.

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reageer
  Dennis
  woensdag, 7 maart 2012 at 09:23

  Gister de karbonades gemaakt. Deze “marinade” was voor mij compleet nieuw….. Ik kan hem van harte aanbevelen !! Heb er gepofte aardappelen bij gedaan en een bietjes salade (toen ik het menu “verzon” scheen de zon nog hier 😉 )

  Grtn,
  Dennis

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 9 maart 2012 at 23:41

   Fijn dat het heeft gesmaakt! Dit is geen marinade, maar een pekeloplossing. Marinade dringt niet door in je vlees, een pekeloplossing wel, vandaar dat het vlees ook sappiger is na afloop.

 • Reageer
  edrigmech
  donderdag, 26 november 2015 at 19:37

  gisteren 4 Rib karbo,s van 4cm laten hakken en vandaag dus volgens het bovenstaande recept in de brine gezet en na 4 uur op de BGE klaar gemaakt , wat een top stuk vlees zeg !

 • Reageer
  DomP
  zaterdag, 1 oktober 2016 at 19:51

  Super lekker! kan ik de brine bewaren zodat ik ze van de week weer kan maken?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 3 oktober 2016 at 11:29

   Nee dat zou ik niet doen, het is met het vlees in contact geweest en voedseltechnisch is dat niet echt goed voor je.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.