0 In Rundvlees

Entrecote met porcini rub van de barbecue

Niet zolang geleden kwam ik porcini’s tegen bij een webwinkel waar ik dingen bestel die ze hier niet op het dorp hebben. Ik herinnerde me dit recept voor entrecote met porcini rub dat ik een tijdje geleden ergens op het net had gezien. Dus even een zakje aan mijn bestellijstje toegevoegd.
Porcini’s zijn gedroogde paddenstoelen en wel eekhoorntjesbrood. Ze geven heel veel umami aan een gerecht. Met andere worden ze laten vlees meer naar vlees smaken.

Entrecote met porcini rubHet recept dat ik had gezien bleek van Mario Batali te zijn, een bekende Amerikaanse TV kok, en was voor steaks. Ik heb dit keer entrecote gebruikt, iets dat in de VS New York Strip Steak wordt genoemd.

Entrecote met porcini rub

Ingrediënten:
1 eetlepel suiker
1/2 eetlepel zeezout
1/2 eetlepel vers gemalen zwarte peper
1/2 eetlepel rode peper vlokken
12 gram porcini
3 tenen knoflook, zeer fijn gehakt
1/8 cup olijfolie

4 entrecotes

Bereiding:
Maal de porcini tot poeder in een kruiden/koffiemolen, ik heb een aparte koffiemolen om kruiden e.d. in te malen. Als je dit eenmaal gedaan hebt in een koffiemolen kan je hem eigenlijk niet meer voor koffie gebruiken.
Doe alle droge ingrediënten in een schaaltje en meng ze door elkaar. Doe er olijfolie bij totdat je de structuur van nat zand krijgt.
Wrijf de entrecotes in met deze rub en pak ze stevig in huishoudfolie in of doe ze in een ziploc zak.
Entrecote met porcini rubLeg de entrecotes terug in de koelkast en laat de rub minimaal 4 uur intrekken, maar 12 uur is beter.

Steek 3/4 kolenstarter met briketten aan.
Haal 20-30 minuten voor ze op de barbecue gaan de entrecotes uit de koelkast.

Als de kolen met as zijn bedekt doe je ze in de barbecue, leg ze in een enkele laag dicht tegen elkaar aan, als je een 57 cm barbecue hebt hou je een stukje rooster over, dit is je veilige zone, hier kan je je vlees neerleggen wanneer het te hard gaat of als er te veel vlammen komen. We zijn aan het direct grillen dus. Je kunt nog wat eiken, hickory of mesquite hout toegevoegd voor extra smaak.

Leg het rooster in de barbecue en doe de deksel erop, alle luchttoevoeren moeten vol open staan. Na een minuut of vijf is je barbecue op temperatuur.

Haal de overtollige rub van je entrecotes, laat er wel iets op zitten.
Vet je rooster in met olie en leg je entrecotes er op. Doe de deksel dicht.

De dikte die ik had, 1,5 cm, moet ongeveer 2-3 minuten per kant om mooi medium te worden. Na 1 tot 1,5 minuten draai je het vlees 90 graden, dit is voor de grill strepen. Na 2-3 minuten draai je de entrecotes om en na weer 1 tot 1,5 minuten draai je het vlees weer 90 graden. En telkens doe je weer de deksel op je barbecue.

Na een minuut of 4-6 is je entrecote met porcini rub klaar, haal ze van de barbecue en laat ze een minuut of 5 rusten onder een stuk aluminium folie, de sappen kunnen zich nu weer verdelen door het vlees waar het malser van wordt.

Wat vonden we er van?!? Erg smakelijk! De porcini versterken de vleessmaak van de entrecotes en de peper en pepervlokken maken het pikant maar niet te pittig. Zeker een blijvertje!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.