Momofuku’s Buikspek Broodjes, vandaag weer eens wat anders gemaakt met een stuk buikspek en wel de beroemde Porkbelly Buns uit het Momofuku kookboek van David Chang. Momofuku Ssam Bar, het restaurant van David Chang staat nummer 26 in de lijst van beste restaurants van de wereld, het is een klein fusion tentje in New York en deze broodjes zijn een enorme hit daar. Erg simpel te maken en normaal gaan ze in de oven, ik heb het recept aangepast voor de BBQ.
Het Momofuku kookboek is trouwens een enorme hit in de blogosfeer, overal kom je recepten van hem tegen!
Het buikspek wordt in twee etappes gegaard, eerst op een hoge en dan op een lage temperatuur. Ik heb dat in de kogelbarbecue en de WSM gedaan
Wat vonden we ervan?!? De broodjes waren echt fantastisch!! Smaakte erg als soortgelijke dingen die we in China en Hong Kong hebben gegeten!!
Stiekem denk ik trouwens dat die David Chang dit gewoon heeft opgepikt in Den Haag en heeft gepimpt, want elke behoorlijke snackbar in Den Haag verkoopt de lokale hit, het broodje speklap met chilisaus 😉
Wat zou ik volgende keer anders doen?!? Ik zou ze alleen in de smoker doen, gewoon low & slow, met wat rookhout, een milde smaak, appel of zo, misschien kersen dat doet het altijd wel goed bij Aziatische gerechten vind ik.
Momofuku’s Buikspek Broodjes
Ingrediënten:
1,5 kilo buikspek, zonder zwoerd
suiker
zeezout
lotusbroodjes (ook te vinden onder de naam gua bao)
hoisinsaus
lente-ui
sriracha saus
Bereiding:
Meng 4 eetlepels zeezout met 4 eetlepels suiker en wrijf het buikspek daarmee in. plaats het buikspek in een aluminiumfoliebak die net groot genoeg is voor je stuk spek. Dek af met plasticfolie en laat dit 6 tot 24 uur in de koelkast staan.
Haal het buikspek uit de foliebak en dep droog, maak de bak schoon en droog en leg het buikspek terug, met het vet naar boven.
Maak je barbecue klaar voor indirect grillen op 240°C, mijn thermometer gaat niet zover, dus ik heb gewoon de onderste schuif open laten staan en dit op de gok gedaan. Plaats de bak met het buikspek in de barbecue weg van het vuur. Het buikspek blijft een uur op deze temperatuur in de barbecue, na 30 minuten keer je de bak om zodat beide zijden even veel warmte krijgen.
Maak ondertussen je smoker klaar voor gebruik op 120°C. En plaats na een uur de bak met het buikspek in de smoker.
Na 5 kwartier in de smoker is je buikspek gaar. Mijn buikspek was nog niet erg bruin, dus ik heb het even boven de kooltjes aangezet.
Laat het buikspek afkoelen en snij in mooie plakken die precies op je broodjes passen.
Om te serveren stoom je de lotusbroodjes 10 minuten.
Warm ondertussen de plakken buikspek op in een koekenpan.
Doe een lik hoisinsaus op het broodje, en als je het pittig wilt wat sriracha saus. Leg een plakje buikspek op het broodje en garneer met wat lente-ui en ingelegde komkommer en klaar zijn je buikspek broodjes.
De komkommer is heel simpel te maken, laat de plakjes 10 minuten liggen in een mengsel van 1 eetlepel suiker en 1 theelepel zeezout.
11 Reacties
NKBBQ
donderdag, 23 december 2010 at 01:20Mooi werk. Pekel voor het spek uitsluitend zeezout en
suiker? Probeer dit ‘ns met Yellow Rock Sugar, Sel Gris, gekneusde
szechuan peperkorrels en 5-spices powder. Zwoerd insnijden (of
prikken) en met enkele lepels kokend water overgieten. Droogdeppen
en vleeszijde ruim met specerijenmengsel bestrooien. Aan een
vleeshaak ophangen en op een koele, geventileerde plek 24 uur laten
‘drogen’. Oriental Bread heb nog niet eerder gezien. Ik wil niet
weten wat d’r allemaal in die sponsjes zit maar ik ga deze zeker
‘ns proberen
noskos
donderdag, 23 december 2010 at 09:52Ik heb voor de eerste keer het recept gewoon gevolgd, buiten dat ik het op de BBQ heb gemaakt dan. Maar dit is zeker iets waar je je eigen draai aan te kunnen geven. Jouw variant klinkt erg lekker, ga ik zeker eens proberen!
Robin
maandag, 27 december 2010 at 16:37Ziet er heerlijk uit, ik moet ze ook gauw weer eens maken!
Je broodjes zullen ook vast lekker zijn, maar de “lotusbroodjes” die Chang gebruikt zijn ietsje anders. Als een grote dichtgeklapte kattetong (ik bedoel de vorm van dat koekje, maar dan dus veel dikker. Kan even geen normale omschrijving bedenken )
Op mijn site staan ze beschreven, met foto erbij: Chinese broodjes
noskos
maandag, 27 december 2010 at 16:47Ik heb er naar gezocht en het ook nog even gevraagd bij de grote toko in de Grote Marktstraat in Den Haag, maar die hadden ze niet en de dames wisten niet wat ik bedoelde, er zijn ook bapao’s met lotus vulling blijkbaar 🙂
Zal volgende keer de Wagenstraat eens proberen of de Markthof, misschien dat ze ze daar wel hebben.
Zijn die broodjes heel anders van smaak dan?!?
Robin
maandag, 27 december 2010 at 17:28Oriental (markthof of spuimarkt) hebben ze vrijwel zeker wel. Cheung kong (wagenstraat) ook wel.
Ik vind ze er minder mooi en ook minder lekker (droger) uitzien en daarom heb ik ze dus nog nooit geprobeerd! Hehe. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat ze heel anders zijn. Zal ze binnenkort ook eens kopen, nu wil ik het weten ook.
kattebelletje
vrijdag, 7 januari 2011 at 21:38Hoi noskos, leuke site dit, ik lees dit net over de lotusbroodjes, als je die echt in een mooie vorm wilt zien moet je naar deze foto kijken (in Shanghai gegeten): http://www.flickr.com/photos/kattebelletje/2466467174/
Wat je hebt gekocht zijn mantou, dat zijn gestoomde (ongesneden) broodjes; ze verkopen bij Oriental Spui wel die ‘sliced buns’ die reeds opengesneden zijn. Daar stop je het spek zo in 😉
Bij St.Anny’s in de Wagenstraat hebben ze die ook in de vriezer liggen.
Ziet er heerlijk uit, ik ga lekker verder lezen op je site!
noskos
vrijdag, 7 januari 2011 at 22:54Bedankt voor je reactie!! Ik had het gevraagd bij de Oriental Spui en ze wisten niet wat ik bedoelde, dit waren de enige broodjes zonder vulling die ze verkochten volgens de dame die me hielp. Vandaag ook nog even in de diepvriesschappen gekeken maar ze weer niet gevonden. Ga bij St. Anny’s zoeken, kan ik meteen weer eens wat lekkere cake meenemen 😉
BBQMaurice
maandag, 29 september 2014 at 10:01http://www.kookboekenshop.nl/images/img_products/Steamed-buns.pdf
MarBQ
zondag, 3 januari 2016 at 12:28Hey Dennis,
Ik wil het ook graag op de WSM doen maar welke tijden/temperaturen moet ik aanhouden??
noskos
zondag, 3 januari 2016 at 18:48Ik zou ze toch eerst op hoog doen, dan wordt het spek bovenop een beetje knapperig en is op die manier veeeeeel lekkerder 😉
Jan
maandag, 5 april 2021 at 22:13Superrecept! Ik heb ze gisteren gemaakt en na wat “finetunen” heb ik ze uiteindelijk in de hoisinsaus gebakken. Ook heb ik de aan de komkommer nog wat azijn toegevoegd en dan is de combinatie zoet/zuur/zout/pittig echt heerlijk!!