4 In Bijgerechten niet van de barbecue

Pimento cheese, een veelzijdige kaasspread voor de BBQ

Pimento cheesePimento cheese wordt in de VS ook wel ’the caviar of the South’, de kaviaar van het Zuiden genoemd. Hoewel de oorsprong niet echt in het zuiden van de VS ligt wordt het daar nog wel heel erg veel gemaakt en verkocht. Er is geen kerklunch waar het niet te vinden is en voor veel kinderen is het het favoriete beleg op hun sandwiches. Maar wat is het, hoe maak je het en wat kun je nog meer met deze veelzijdige kaasspread doen?

Pimento cheese, ook wel als pimiento cheese geschreven, vindt haar oorsprong in New York. Dit in tegenstelling tot bijna alle gerechten uit de Southern keuken. Rond 1870 kwamen er in New York twee nieuwe producten op de markt, een zachte smeerbare kaas en ingeblikte zoete pepers. De kaas is wat we nu als Philidelphia roomkaas kennen. De pepers lijken nog het meest op de Peppadew pepers die je in de supermarkt in een pot vindt.

In die beginjaren werd er met deze nieuwe producten geëxperimenteerd. Een mengsel van die twee liet niet lang op zich wachten. Rond 1908 zijn er publicaties over deze pimento cheese en het duurt niet lang voordat het kant en klaar te koop is.

De switch naar het zuiden gebeurt wanneer ze daar de pepers zelf gaan verbouwen, tot die tijd werden ze geïmporteerd uit Spanje. Tot aan de tweede wereldoorlog is het in heel de VS een populair product. Tijdens de depressie als mensen niet veel meer te besteden hebben en er weinig kant en klaar te koop is maken ze in het arme zuiden van de VS zelf hun versie, door de lokale pimento’s te mengen met een zachte kaas die ze zelf maken.

Later wordt die kaas vervangen door geraspte kaas, mayonaise wordt toegevoegd en de huidige pimento cheese is geboren.

De pepers die je in de VS gebruikt om pimento cheese te maken vind je hier niet zo makkelijk. Maar pimento cheese wordt op smaak gebracht met cayennepeper. Dus leek het mij geen probleem om de pimento’s te vervangen door Peppadew pepers. Die pepers zijn iets pittig van zichzelf, maar dat kunnen we compenseren door minder cayenne te gebruiken. Op die manier kun je deze spread heel makkelijk zelf maken.

“Ja, dat is geinig hoor, zo’n verhaal over een gekke soort kaasspread. Maar wat kan ik er mee?” Om te beginnen is het heerlijk op een toastje. Maar ook bij de barbecue kun je het goed gebruiken. Het is namelijk heerlijk op een burger! Ook kun je er jalapeño’s mee vullen en zo een ander soort ABT maken. Of gebruik het in een tosti van de barbecue of in plaats van zure room in je gepofte aardappel. Google eens op pimento cheese of pimiento cheese en je zult versteld staan wat je er allemaal mee kunt doen.

Pimento cheese

Ingrediënten:
⅓ tot ½ potje Peppadew pepers mild, uitgelekt en fijngehakt
200 gram geraspte kaas, het liefst een beetje scherpe
8 volle eetlepels mayonaise
1 theelepel gerookt paprika poeder, pittig
½ theelepel cayennepeper

Bereiding:
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een schaal en meng goed door. Hoeveel pepers je gebruikt ligt aan je voorkeur. Speel er lekker mee zou ik zeggen.
Zet de pimento cheese in de koelkast en laat de smaken minimaal een uur op elkaar inwerken.

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reageer
  Dirk
  dinsdag, 22 augustus 2017 at 14:04

  niemand reageert op dit fantastische recept maar ik moet het minimaal eenmaal per maand maken hier 🙂 ook heerlijk op de hamburger!

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 22 augustus 2017 at 23:15

   Lekker is het hè 🙂

 • Reageer
  Joost
  donderdag, 11 juni 2020 at 12:33

  Ik wil dit graag gaan proberen dit weekend. Welke type ‘scherpe’ kaas zou je aanbevelen?

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 11 juni 2020 at 20:05

   Een goede belegen. Als je graskaas of hele jonge gebruikt dan zijn de smaken te heftig en proef je niets van je kaas terug.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.