Een echte Hollandse klassieker, een broodje beenham. En wist je dat je zo’n beenhammetje heel makkelijk zelf kunt roken op de barbecue? En dan maken we er ook gewoon nog een zelfgemaakte honing-mosterdsaus bij om het feestje compleet te maken!
Back to basic
Ik kwam van de week een paar keer opmerkingen tegen dat er op Youtube en blogs steeds duurdere stukken vlees gebruikt werden. Wagyu steaks, Iberico varken, dingen die niet echt goedkoop zijn.
Dat bracht me op het idee om weer eens wat simpels te maken. Back to basic dus met dit beenhammetje uit de supermarkt.
Gepekelde beenham
De beenhammetjes uit de supermarkt zijn over het algemeen gepekeld. Je ziet dat aan de roze kleur en als je naar de ingrediënten kijkt zit er maar 80-87% varkensvlees in. De rest is een pekel.
Je betaalt dus voor een deel water maar in dit geval wil je dat. De pekel zorgt voor de hamsmaak. Anders zou je een ‘gewoon’ stukje varkensvlees hebben.
‘Ja maar Dennis, dat pekelen kun je toch zelf.’ Dat is ook zo, maar we gingen een simpel iets maken en deze liggen kant en klaar in het schap, dus waarom heel moeilijk doen om uiteindelijk op hetzelfde resultaat te komen? Wil je toch zelf eens proberen dan heb ik hier een leuk recept staan.
Honing-mosterd
Ik heb in het verleden al eens een beenhammetje gemaakt met een mosterd-maple glaze. Die is ook erg lekker. Nu zoeken we het dichter bij huis met honing-mosterd.
Beenham met honing-mosterdsaus is natuurlijk een klassieker en dat sausje is heel erg makkelijk te maken. Ook smeren we beenham tijdens het garen in met een honing-mosterd glaze. Ook die is heel makkelijk te maken.
Ik maak de glaze wat smeerbaarder met een scheutje Jack Daniel’s, maar je kunt daar ook prima appelsap voor gebruiken als je kinderen onder de eters hebt of omdat je het zonde van je borrel vindt.
Kerntemperatuur beenham
We roken de beenham tot een kerntemperatuur van 65°C. Dan is hij mooi gaar en nog lekker sappig. Veel verder zou ik hem niet garen om uitdrogen te voorkomen.
En dat roken dat doe ik met fruithout, appel en kersen doet het heel erg goed bij varkensvlees.
Beenham met honing-mosterdsaus
Ingrediënten
- 1 beenham, gepekeld – ongeveer 600 gram
- 1 eetlepel mosterd
- barbecuekruiden voor varkensvlees – Ik gebruik NOSKOS the Pulled Pork
Voor de glaze:
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel Jack Daniel's – of appelsap
Voor de honing-mosterdsaus:
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels mayonaise
Extra benodigdheden:
- 2 blokjes of handjes snippers rookhout – appel en kersen is erg lekker
- kernthermometer – ik gebruik de Smoke, lees hier waarom.
Instructies
Voor de glaze:
- Doe alle ingrediënten bij elkaar en meng goed door elkaar.
Voor de honing-mosterdsaus:
- Doe alle ingrediënten bij elkaar en meng goed door elkaar.
Voor de beenham:
- Maak je barbecue klaar voor indirect gebruik op 160°C. Als je niet weet hoe dat moet dan leg ik het je hier stap voor stap uit.
- Haal de beenham uit de verpakking en snij eventueel loshangende stukjes en vliezen eraf.
- Smeer de beenham in met een dun filmpje mosterd.
- Bestrooi de beenham aan alle kanten met de barbecuekruiden.
- Leg het rookhout in het vuur en leg de beenham op het rooster. Sluit de deksel.
- Smeer na 45 minuten het hammetje in met de glaze. Herhaal dit om de 15 minuten totdat het hammetje gaar is.
- Als de kerntemperatuur 65°C is mag het vlees van de barbecue. Laat het 10 minuten rusten onder ruim aluminiumfolie.
- Snij de beenham in plakken en serveer op een broodje met de honing-mosterdsaus. Maar ook naast je aardappelen en groente zijn een paar plakjes beenham heerlijk!
Video
Voedingswaarden
Heb je deze beenham met honing-mosterdsaus gemaakt? Dan hoor ik graag wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is te vinden op Facebook en Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt zie ik het vanzelf langskomen op Instagram.
12 Reacties
René
woensdag, 15 juli 2020 at 19:30Afgelopen weekend een beenhammetje van de Hoogvliet volgens dit recept gemaakt. Heerlijk. Lekker hoeft niet duur te zijn.
Robert Copier
woensdag, 22 juli 2020 at 14:54Hoi Dennis. Vraagje, moet je uitkijken met zout in een rub omdat de beenham gepekeld is? Is een rub zonder zout voldoende?
noskos
woensdag, 22 juli 2020 at 17:42Nee, je merkt niet zo gek veel verder van die pekel. Dus je kunt er gewoon je favoriet op doen.
Edo Lorist
zondag, 20 september 2020 at 14:56Toprecept! Slow coocking op een snelle (en overheerlijke) manier. Heb deze in korte tijd meerdere malen gemaakt omdat het maar 2 uur in beslag neemt en de reacties waanzinnig zijn!
Irma Brehler
woensdag, 17 maart 2021 at 10:41Goedenmorgen, hoe lang kun je eventueel een beenham van te voren maken? En hoe warm ik deze weer op?
Mvg irma
noskos
zondag, 21 maart 2021 at 17:08Een beenham is in principe al gaar. Als je hem met wat rook opwarmt in de barbecue dan heb je het recept op deze pagina.
Peter
zaterdag, 21 augustus 2021 at 08:19Hé Dennis!
Allereerst, deze beenham is hier in korte tijd heel populair geworden en het smaakt echt heerlijk. Lekker simpel heeft inderdaad soms de voorkeur.
Maar ik zit met 1 ding en dat is dat wanneer ik deze temperatuur met indirect volg, dat ik veeeeeeel sneller op die kerntemperatuur zit en bij de laatste keer zelfs de eerste glaze nog veel te vochtig was. Smaakte nog steeds prima, maar denk dat het beter kan.
Wat doe ik verkeerd? Ik ga hem vandaag weer maken en ben geneigd de temp op de bbq lager te doen maar weet niet of de buitenkant dan wel goed genoeg wordt.
Hoop dat je het nog leest vandaag!
Ik maak gelijk maar even gebruik van de gelegenheid om te zeggen dat ik dan van je recepten en heldere instructies ben. Thanks!
Groeten van Peter
noskos
maandag, 6 september 2021 at 10:02Beter laat dan nooit een reactie zullen we maar zeggen 😉 De eerste vraag die ik dan meestal stel is, waar meet je de temperatuur? Is dat op je rooster? Of is dat wat de barbecue aangeeft?
En als je glaze nog niet droog is kun je hem altijd iets langer laten liggen. Het is verder niet zo spannend allemaal.
Thomas
zaterdag, 15 januari 2022 at 18:49Goede avond, heb hem net gemaakt., was super lekker. Alleen was de mijne van binnen wel roder die op het plaatje bij het recept. Terwijl de kerntemperatuur wel 65 graden was. Is dat goed?
noskos
zondag, 16 januari 2022 at 16:56Weet je zeker dat je kernthermometer goed is?
Peter
zondag, 11 september 2022 at 09:57Nou, jaartje later (jaartje meer ervaring ermee ook) . Ik meet de ham zelf met een Meater. De temp op de kamado gebruik ik niet.
Ik ga tegenwoordig meer richting 69, had hem net als reactie hieronder ook regelmatig net niet goed. En met 69 nog steeds lekker sappig.
Dit weekend voor het eerst (uit noodzaak) zonder glaze gemaakt en was nog steeds goed. Ik gebruik op de film mosterd de varkensvleeskruiden van (ssshhh) (Verst**g) en wat tijm.
De tijd redt ik nog steeds niet en temp is nog geen 160. Binnen het uur klaar en dan leg ik hem er al op voordat ie op temp is.
Maar ze krijgen er hier nog steeds geen genoeg van en dat telt 🙂
Sander
zondag, 18 juni 2023 at 18:24Bedankt voor dit heerlijke en makkelijke recept. Het hele gezin smult ervan.