2 In Rundvlees/ Snacks

Burnt Ends, heerlijke rundvleesblokjes van de brisket point

Burnt EndsBurnt Ends komen oorspronkelijk uit Kansas City. Als ze bij Arthur Bryant’s, één van de bekendste restaurants, de brisket points sneden, hadden ze altijd wat afsnijdsels daarvan want de klanten krijgen mooie plakken en een point is niet vierkant. Die afsnijdsels werden in blokjes gesneden, door de barbecuesaus gehaald en in een bakje terug in de smoker gezet. Na een uur of vier was de saus donker gecarameliseerd en leken de blokjes verbrand, maar de binnenkant was superzacht. Deze blokjes werden dan op de toonbank gezet en de klanten die hun bestelling kwamen plaatsen konden dan tijdens het wachten een ‘burnt end’ pakken.
Langzaam maar zeker gingen mensen er speciaal om vragen en werden er points speciaal gerookt om er burnt ends van te maken, een barbecue klassieker was geboren.

Inmiddels zijn Burnt Ends ook bij de barbecue wedstrijden niet meer weg te denken. De teams vullen hun brisket box met mooie plakken van de brisket flat en doen daar dan van die heerlijke Burnt Ends bij die smelten op je tong. Als je geluk hebt en je bent bij een barbecuewedstrijd aanwezig probeer dan eens of je ze mag proeven, veel teams houden dit apart, juist omdat het zo lekker is.

Ik had nog aardig wat brisket over van mijn brisket sessie deze week, dus waarom niet een portie burnt ends zelf maken? Het is kinderlijk eenvoudig en ze zijn verschrikkelijk lekker!

Burnt Ends

Ingrediënten:

extra:

 • aluminiumfoliebakje
 • rookhout, één van de zwaardere soorten zoals hickory, eiken e.d.

Bereiding:

Maak je smoker klaar voor gebruik op 107°C.
Haal de brisket door de saus, zorg dat het goed aan alle kanten zit.
Burnt EndsZet het bakje in de smoker en rook een 30 minuten tot een uur totdat de buitenkant mooi donker van kleur is.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reageer
  Jeffrey
  dinsdag, 28 januari 2020 at 15:05

  Ik lees dat je een brisket nog had liggen van een vorige bereiding.
  Klopt het dat je dus alleen nog maar blokjes heb gesneden en deze Vervolgens weer langzaam in de saus opwarmend?!

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 28 januari 2020 at 15:37

   Dat kan, maar meestal maak je ze meteen wanneer je de point van de flat afsnijdt Of als je alleen de point (of ear) bereidt, dan is dat de volgende stap die je doet als hij gaar is.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.