Vandaag een dagje zonder vrouwen hier in huize noskos, dus dan kunnen de mannen zichzelf gewoon trakteren op grote stukken vlees en de groenten achterwege laten 😉 Onze keuze viel op Mike’s Ribeyes.
In het boek Barbecueën en Grillen van Weber kwam ik dit recept tegen. Het betrof hier een recept van Mike McGrath die met dit recept in 2005 de grill wedstrijd van de Chicago’s Backyard Barbecue competitie won.
Dus twee mooie rib-eyes gehaald en zijn recept getest. Inderdaad erg smakelijk! Gepofte aardappel met boter en zure room erbij en je hebt een meer dan complete maaltijd.
Mike’s Ribeyes with Award-Winning Rub
De rub (voldoende voor 3 steaks):
2 theelepels grof zeezout
1 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
1/2 theelepel gedroogde oregano
1/2 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel zeer fijngehakte knoflook
Bereiding:
Maak je barbecue gereed voor direct gebruik op 200-225°C.
Haal je ribeyes uit de koelkast. Meng alle ingrediënten van de rub.
Wrijf de rub aan beide kanten van de rib-eyes. Smeer ze daarna in met een beetje olijfolie.
Laat Mike’s ribeyes in totaal 20-30 minuten buiten de koelkast liggen zodat ze kamertemperatuur kunnen komen.
Als de kolen met as zijn bedekt doe je ze in de barbecue, leg ze in een enkele laag dicht tegen elkaar aan, als je een 57 cm barbecue hebt hou je een stukje rooster over, dit is je veilige zone, hier kan je je vlees neerleggen wanneer het te hard gaat of als er te veel vlammen komen. Ik heb nog wat mesquite hout toegevoegd voor extra smaak.
Leg het rooster in de barbecue en doe de deksel erop, alle luchttoevoeren moeten vol open staan.
Na een minuut of vijf als je barbecue goed heet is, kan het vlees erop.
De dikte die ik had, 1,5 cm, moet ongeveer 2-3 minuten per kant om mooi medium te worden.
Als je vlees erop ligt doe je de deksel weer op de barbecue. Na 1 tot 1,5 minuten draai je het vlees 90 graden, dit is voor de grill strepen. Na 2-3 minuten draai je de steaks om en na weer 1 tot 1,5 minuten draai je het vlees weer 90 graden. En telkens doe je weer de deksel op je barbecue.
Als Mike’s rib-eyes klaar zijn haal je ze van de barbecue en laat je ze 10 minuten rusten onder aluminium folie. Op die manier kunnen de sappen zich weer door het vlees verdelen en is je steak sappiger dan wanneer je hem meteen zou aansnijden.
4 Reacties
Willem Lepelaars
zondag, 9 juni 2013 at 10:44Eergisteren gemaakt met Black Angus rib eye. Wat een ongelofelijk lekker stukje vlees met een heerlijke rub. Jammie jammie
Dennis Booi
zondag, 27 maart 2016 at 10:48Gaan we een keer proberen ziet er goed uit
Tom
vrijdag, 9 september 2016 at 10:22Super Rub. Sinds ik deze een aantal jaar geleden in een van de Weber kookboeken vond heb ik hem standaard in huis!
floris houniet
vrijdag, 23 december 2016 at 11:36Ik doe regelmatig de Mike’s rub, nog nooit negatief commentaar op gehad.
Wel doe ik altijd dikker vlees (4cm), dan vind ik dat het sappige vlees van binnen mooi samenkoment met de smakelijk rub.
Bak grote stukken vlees en snijd je later in 2 of 3 stukken voor de mensen een ‘normale’ portie willen, en laat hem heel voor diegene die een ‘chuléton Jurasico’ willen 🙂