Ik ben dol op ribs, buikribben, spareribs, tomapork, côte de boeuf, beef ribs noem maar op. Als ik vlees van een botje mag kluiven ben ik gelukkig. Wat ik echter nog niet op de barbecue had gemaakt tot nu toe waren kalfs spareribs. Gek eigenlijk omdat dit een mooi Nederlands product is dat nog steeds redelijk betaalbaar is. Daar moest dus maar eens verandering in komen. Ik heb ze langzaam op de barbecue gegaard met een hartige rub en een beetje rookhout. Dit soort vlees heeft niet zo heel veel nodig om tot een mooi eindresultaat te komen.
Kalfs spareribs
Het is bij mijn vaste slager nog steeds de maand van het kalfsvlees en dus leken me deze kalfs spareribs me wel iets om te maken. Omdat kalfsvlees vrij subtiel van smaak is wil je hier niet hele heftige kruidenmengsels op loslaten. Ik heb gekozen voor een vrij milde rub. Zout, peper, paprika, en dan nog wat selderij om het een beetje hartiger te maken. Bij normale spareribs zou ik zeker suiker toevoegen, varkensvlees kan dat goed hebben. Maar bij deze kalfs spareribs heb ik dat achterwege gelaten. Als rookhout heb ik hickory gebruikt. Dat kunnen deze ribben wel hebben.
Snel gaar
Ik heb deze ribs op de nieuwe Weber Master Touch Premium gemaakt. Deze heeft een speciale ‘deflector’. Door die plaat kun je makkelijker indirect barbecueën gedurende lange tijd. Ik had de kolenring met kokosbriketten gevuld en in het midden aangestoken. Op zich werkte dit systeem prima, alleen had ik moeite om de barbecue onder de 130°C te halen. Daardoor was ik wat eerder klaar dan dat ik had verwacht. Inpakken hoef je deze ribben niet. Tegen de tijd dat de bark (de mooie kruidenkorst aan de buitenkant) is gevormd zijn je ribben klaar. Tussen de 107-120°C is dat in zo’n 3,5 uur.
De reden van deze hoge temperatuur in de Master Touch weet ik nog niet. Zijn het de kokosbriketten die wat heter branden? Is het omdat hij nieuw is en nog een deel van de warmte reflecteert aan de binnenkant zoals bij een nieuwe WSM? Er zullen nog wat kooksessies overheen gaan voordat ik daar achter ben.
[the_ad id=”11954″]
Langzaam gegaarde kalfs spareribs
Ingrediënten
- 2 racks kalfs spareribs
- zonnebloemolie of een andere smaakloze plantaardige olie
Voor de rub
- 2 eetlepels zeezout
- 1 eetlepel zwarte peper vers gemalen
- 1 eetlepel paprikapoeder gerookt is het lekkerst
- 2 theelepels selderijpoeder
Instructies
- Maak je barbecue klaar voor indirect barbecueën op 107-120°C. Als je niet weet hoe dat moet dan leg ik je dat hier stap voor stap uit.
- Verwijder het vlies aan de achterkant bot kant van de ribben. Dat gaat hetzelfde als bij spareribs.
- Meng de ingrediënten van de rub in een bakje goed door elkaar.
- Smeer de kalfs spareribs aan beide kanten licht in met de olie. Dit laagje vormt het plaklaagje voor je kruiden.
- Bestrooi de ribs royaal met het kruidenmengsel en druk de kruiden zachtjes in het vlees.
- Voeg het rookhout toe aan het vuur en leg de ribs weg van het vuur in de barbecue.
- Controleer na drie uur of een voeler van een thermometer of een satéprikker er zonder al te veel weerstand (denk aan zachte boter) in gaat. Als dat zo is mogen de ribs van de barbecue. Zijn ze er nog niet dan controleer je na een kwartier weer.
- Laat de kalfs spareribs 10 minuten onder folie rusten voordat je ze aansnijdt en serveert.
3 Reacties
Kevin
zondag, 26 mei 2019 at 20:24Ik heb er ook naar staan kijken, hoe bevielen ze?! Lekker voor een keertje of voor herhaling vatbaar?
noskos
dinsdag, 28 mei 2019 at 16:07Ze waren heerlijk! Anders dan gewone ribs, maar dat is logisch, verder heerlijk mals en sappig.
Carbo
maandag, 3 juni 2019 at 01:04Bedankt voor de beschrijving. Als we in plaats van briketten houtskool willen gebruiken (i.c.m. met de rookring en warmteverdeler, welke houtskool zouden we dan moeten hebben?
Ik weet het niet zeker, maar ik neem aan dat je met indirecte hitte met de kolen aan weerszijden van de ketel ook de gewenste temperaturen kunt bereiken, waarbij je ook rookhout kunt gebruiken; wat zijn redenen om voor de rookring en warmteverdeler te gaan?