1 In Kip

Loaf Pan Chicken, kip in een cakeblik van de BBQ

Loaf pan chickenEerder deze week hadden we het over verschillende manieren om kip te bereiden op de barbecue, beer can chicken en platte kip maak ik regelmatig en die bevallen goed. Op een bepaald moment opperde Mike een methode die in mijn Big Bob Gibson’s BBQ Book staat, ‘loaf pan chicken’, vrij vertaald kip in een cakeblik.
Bij dit recept doe je je kip in een bakblik, op die manier heb je geen kans op omvallen, iets dat weleens wil gebeuren bij beer can chicken, het vocht uit de kip komt in het blik, samen met wat andere ingrediënten, dit alles zorgt ervoor dat rond de kip een vochtige omgeving ontstaat waardoor de kip niet uitdroogt.

Nou had ik nog niets in huis voor het avondeten, dus snel naar Appie gegaan en een scharrelkip gehaald. De rest van de ingrediënten had ik al in huis, het bakblik ook, want we bakken aardig wat af hier in huize noskos.

De bereiding van de kip wijkt wat af van andere recepten, zo smeer je je kip niet in met boter of olie, maar met een mengsel van appelmoes en worcestershiresaus. Dat lijkt, en is, een hele rare combinatie maar op de één of andere manier werkt het erg goed. Verder doe je de kip op ongeveer 150°C, een temperatuur tussen barbecue en grillen in. Ik denk dat ik hem volgende keer gewoon op 175°C doe om eens te kijken of het verschil maakt.

Wat vonden we ervan?!? Heerlijk! Dit is één van de betere kippen die ik de laatste tijd heb gegeten, ik denk dat het voor een groot deel komt door de worcestershiresaus die de kip “vleziger” laat smaken. Het vel van de kip dat boven het blik uitkwam was lekker knapperig, het onderste deel een beetje rubberig maar dat mocht de pret niet drukken. Ik denk dat dit een heel leuk recept is om op door te borduren, bijvoorbeeld een keer zonder blik om te kijken of de kip dan nog zo sappig is en of je dan al het vel beter krijgt.
Ik heb de ingrediënten van de rub iets aangepast omdat ik geen selderijzout en knoflookzout heb, dus ik heb ¼ theelepel extra zout gebruikt en gewoon knoflookpoeder en selderijzaad gebruikt

Loaf Pan Chicken

Ingrediënten:
180 ml appelmoes
3 eetlepels Worcestershiresaus
1 kip

Voor de rub:
1 eetlepel ruwe rietsuiker
2 ¼ theelepel paprikapoeder
1 ½ theelepel zwarte peper
1 theelepel knoflookpoeder
½ theelepel selderijzaad
1 theelepel zeezout
¼ theelepel komijnpoeder
¼ theelepel korianderpoeder

Extra:
cakeblik
hickory of appel rookhout

Bereiding:
Maak je barbecue klaar voor indirect grillen op 150°C.

Meng in een kleine kom de appelmoes en Worcestershiresaus. Hou de kip boven een kort cakeblik en smeer haar, aan de binnen-, en buitenkant, in met het mengsel. Laat het overtollige mengsel in het blik lopen en doe wat je over hebt daar ook in.

Loaf pan chicken - de kruidenLinks de worchestershiresaus en appelmoes, rechts de rub ingrediënten.

Meng in een ander schaaltje de ingrediënten van de Dry Rub door elkaar. Breng de rub aan op de kip, weer aan de binnen-, en buitenkant. Leg de kip in de cakevorm met de borst naar boven.
Loaf pan chickenZet het cakeblik in de barbecue, weg van de kolen. Doe de deksel op de barbecue en grill ongeveer 2 uur, de kip is gaar als het vlees in de dij 80°C is.
Loaf pan chickenIk heb appelhout als rookhout gebruikt, appelsap in de lekbak gedaan en na een uur heb ik de kip een slag gedraaid zodat beide kanten even veel warmte krijgen.
Loaf pan chickenLaat de loaf pan chicken een paar minuten rusten voordat je haar aansnijdt.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reageer
    Mattias Kok
    zaterdag, 8 juli 2017 at 20:50

    Heerlijk kippie!! Ik had er twee in een groot blik gepropt en 3 uur op 150 graden laten garen. Helaas waren de dijtjes aan de binnenkant net niet helemaal gaar. De buitendijtjes en de borststukken waren voortreffelijk. Volgende keer 2 aparte blikken gebruiken!! Bedankt voor wéér een heerlijk recept!!

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.