0 In BBQ boeken

Yakitori & Korean BBQ van Jonas Cramby in de review

Yakitori & Korean BBQIk schreef het al eerder, Aziatische barbecue is één van de trends die we deze zomer gaan tegenkomen. Langzaamaan zie je meer gerechten in die stijl langskomen op social media, komen er yakitori grills op de markt en is er nu binchotan, de Japanse houtskool, te koop. Ook verschijnen er boeken zoals Korean BBQ: Master Your Grill in Seven Sauces, Robata: Japanese Home Grilling en Yakitori & Korean BBQ van Jonas Cramby. Dat laatste boek is ook in het Nederlands uitgekomen en dat ga ik hier bespreken.

Yakitori & Korean BBQ

Yakitori & Korean BBQ is geschreven door Jonas Cramby. Jonas is journalist en schrijft onder andere voor Metro en Café Magazine over eten. Hij heeft eerder vier boeken over de Zuid-Amerikaanse keuken geschreven. In Zuid-Amerika wordt natuurlijk ook gebarbecued, maar barbecue is niet de achtergrond van Jonas. Daar is in het boek echter niets van te merken. Hij is diep in de barbecueculturen van Japan en Korea gedoken en daar is dit boek uit voort gekomen.

Yakitori & Korean BBQ

Yakitori & Korean BBQ – inhoud

Na een kort voorwoord waarin de geschiedenis en de benadering van het koken in Japan en Korea wordt uitgelegd duiken we meteen de recepten in. Eerst wordt uitgelegd hoe je het eten uit dit boek eet en dan beginnen de recepten. Grofweg is het boek in vier secties verdeeld: Yakitori, Yakiniki, Korean BBQ en Izakaya. Deze secties bevatten dan weer onderdelen met feiten en techniek.

Yakitori

Een heel hoofdstuk over de kunst van de Japanse gegrilde kip, yakitori. Japanners hebben het grillen, net als veel andere dingen trouwens, tot een ware kunst verheven. In dit hoofdstuk wordt duidelijk uit de doeken gedaan hoe dit in z’n werk gaat. Er wordt verteld wat je nodig hebt om yakitori te grillen, hoe je een kip verdeelt, de saus maakt en grilt. De klassieke yakitori komen aan bod, maar ook spiesjes zonder kip passeren de revue. De recepten worden afgesloten met feiten over messen en een gids over tafelbarbecues.

Yakiniku

Het tweede hoofdstuk is gewijd aan yakiniku, gegrild vlees. Voor Japanners is dit een erg Koreaanse manier van barbecueën. Koreanen denken daar juist andersom over. Eigenlijk is het de Japanse vorm van Koreaanse barbecue die een aparte stijl is geworden. In dit stuk wordt omschreven welk vlees er voor yakiniku in aanmerking komt, hoe je dit snijdt, bereidingen, sauzen en dipsauzen. Ook bijgerechten komen aan bod. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een uitleg over binchotan, de Japanse houtskool.

Korean BBQ

Koreaanse BBQ alias gogi gui is een beetje de stoere versie van yakiniku. De smaken zijn simpeler, heftiger en rauwer. Het is ook nog eens makkelijker te maken. Dingen als galbi (short ribs) en bulgogi (gemarineerd rundvlees) heb ik in het verleden al eens op de barbecue gehad en zijn heerlijk. De recepten in dit boek zijn wat complexer en ik weet al bijna zeker dat dit ook terug zal komen in het eindresultaat. De Momofuku buikspekbroodjes van David Chang zijn duidelijk geïnspireerd op samgyupsal en als je die weleens hebt gegeten dan wil je dit gerecht ook meteen proberen. Buiten de vleesrecepten staan er in dit hoofdstuk ook recepten voor ssam, de koreaanse versie van wraps, kimchi, noodles en rice bowls. Ook in dit hoofdstuk een deel over Japanse sterke drank, bier en drankspelletjes. Want drank vloeit veelvuldig bij dit soort gerechten.

Yakitori & Korean BBQ

Izakaya

Het laatste receptendeel gaat over pubfood. De izakaya is een bar maar dan anders, er wordt drank geschonken en je kunt er wat eten. Het is niet de bedoeling dat je veel van het één neemt en weinig van het ander, er moet balans zijn. Een soort yin en yang tussen je drank en je snacks eigenlijk. In dit hoofdstuk vind je gegrilde groente, vis, inktvis, oesters en wordt uitgelegd hoe je dit hoort te nuttigen. Het hoofdstuk wordt afgesloten met hoe je rijst kookt en een lijst waarin verschillende ingrediënten worden toegelicht en waar je een en ander kunt kopen.

Yakitori & Korean BBQ – conclusie

Het enige minpuntje dat ik tegenkom is de de volgorde. De technieken en informatie staan nu verspreidt door de verschillende hoofdstukken. Misschien was het duidelijker geweest om die in één hoofdstuk onder te brengen.
Verder is het een fijn boek om door te bladeren. Het bevat mooie foto’s van de gerechten, er wordt goed uitleg gegeven aan de hand van foto’s hoe dingen moeten worden gesneden, geregen e.d. Ook zijn er fijne sfeerfoto’s van Japanse en Koreaanse grillrestaurants. Alles is dusdanig gefotografeerd dat je maar één ding wilt, de barbecue aansteken.
De recepten zijn makkelijk te maken al zul je zo nu en dan even op zoek moeten naar de juiste ingrediënten, maar met een grote toko in een stad kom je al snel een heel eind.

Yakitori & Korean BBQ – Jonas Cramby
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461431844

Onder andere te koop bij Bol.com.

Dit boek is aan mij beschikbaar gesteld door de uitgever. Voor deze recensie ontvang ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.